zonnepanelen opbrengst

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per maand?

Investeren in zonnepanelen is nog altijd heel populair. Dat is niet zo gek, want de opbrengst van zonnepanelen is groot. Benieuwd wat zonnepanelen precies opleveren en met welke factoren je te maken hebt? Lees op deze pagina alles over de opbrengst per maand!


Hoe werken zonnepanelen?

Voordat we dieper ingaan op de opbrengst van zonnepanelen per maand, bespreken we eerst kort hoe deze panelen werken. Een zonnepaneel zet zonne-energie om in duurzame stroom. Zonnecellen geleiden de stroom. Zodra de zon erop schijnt wordt de energie omgezet in gelijkstroom. De omvormer zorgt er vervolgens voor dat deze stroom wordt omgezet in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom als dat uit je stopcontact komt. Deze stroom kun je dus gebruiken om te koken of een was te draaien!

Investering zonnepanelen

Om te kunnen profiteren van zonnepanelen, moet er eerst een investering worden gedaan. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal panelen, soort panelen en de kosten voor de installatie. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen voordeliger worden als je er meer van koopt. Je kunt dus kiezen voor meer zonnepanelen zodat je meer rendement hebt, maar er zijn meer dingen om rekening mee te houden. Je dak moet bijvoorbeeld ook geschikt zijn. Wil je weten of jouw dak  geschikt is? Daar kom je snel achter met onze DakScan

De prijs van zonnepanelen is dus afhankelijk van hoeveel je er koopt. De gemiddelde prijs bij aanschaf van 10  zonnepanelen is € 750,- per stuk (bron: Milieu Centraal). Je kunt kiezen voor meer zonnepanelen, omdat ze dan per stuk goedkoper zijn. Je moet dan wel rekening houden met de hoeveelheid elektriciteit die je daadwerkelijk nodig hebt. Het is namelijk niet heel voordelig als je meer stroom opwekt dan je verbruikt.

zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen per maand

Wat brengen zonnepanelen elke maand op? Dat is natuurlijk van een aantal factoren afhankelijk. Zo zijn er grote verschillen per seizoen. Dat komt omdat er in de zomermaanden meer zonuren zijn en vaak minder bewolking. Ook de ligging en hoek van zonnepanelen heeft invloed op de opbrengst. We laten hier de gemiddelde opgewekte stroom per jaar zien, met een gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand. Deze cijfers zijn op basis van zonnepanelen gericht op het zuiden, in een hoek van 30-45 graden.

 

Aantal zonnepanelen Opgewekte stroom per jaar Gemiddeld per maand
 5 zonnepanelen  1.750 kWh  145 kWh
 10 zonnepanelen  3.500 kWh  291 kWh
 18 zonnepanelen  6.500 kWh  541 kWh
(Bron: Milieu Centraal)


Opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand. In de zomermaanden is er dus meer opbrengst dan in de wintermaanden. In dit diagram zie je de verschillen per maand. Het is hier weergegeven als percentage van de jaaropbrengst. In juni wordt bijvoorbeeld 13% van de jaaropbrengst opgewerkt, terwijl in december 2% van de jaaropbrengst wordt opgewerkt. Als de opbrengst evenredig verdeeld zou zijn, zou er elke maand ongeveer 8% opgewerkt worden.

Opbrengt zonnepanelen per maand

Profiteer van zonne-energie met ENGIE

Overweeg jij om zonnepanelen te laten plaatsen? Kies dan voor de zonnepanelen van ENGIE en profiteer van de volgende voordelen:

  • Een lagere energierekening: je bespaart gemiddeld tot wel € 600,- per jaar
  • Geen zorgen als het bewolkt is, wij garanderen 10 jaar lang de opbrengst
  • In gemiddeld 7 jaar de volledige investering terugverdiend
  • Een positieve bijdrage aan het milieu
zonnepanelen opbrengst