Energiekosten berekenen

Er zijn 2 soorten tarieven die kunnen gelden in je huis: het enkeltarief en normaal-/daltarief voor stroom. Het enkeltarief wordt als basis door veel mensen gebruikt, maar het kan zo zijn dat je voordeliger uit bent als je ervoor kiest om stroom te verbruiken voor het daltarief. Lees hieronder meer over wat het daltarief inhoudt en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is het daltarief stroom?

Wanneer je gebruikmaakt van het normaal- en daltarief voor stroom, betaal je in de daluren minder voor je elektriciteitsverbruik. Maar wanneer zijn dan die daluren? In de meeste regio’s zijn de daluren van 23.00 uur tot 07.00 uur, daarom wordt dit ook wel nachtstroom genoemd. Omdat er in Nederland minder vraag is voor nachtstroom is er meer aanbod dan vraag, waardoor je minder betaalt en ben je dus voordeliger uit bent voor je elektriciteit ten opzichte van het enkeltarief. 

In het weekend en op feestdagen geldt de hele dag het daltarief. Enkele regio’s wijken af van wanneer het daltarief ingaat. Zo beginnen de daluren in delen van Noord-Brabant en Limburg al om 21.00 uur (tot 07.00 uur). De tijdstippen die door jouw netbeheerder worden aangehouden, gelden ook voor ENGIE. Wil je weten wanneer de daluren zijn? Neem dan contact op met jouw netbeheerder.

Wasmachine moeder en kind

Wanneer kiezen voor daltarief?

Nu kun je jezelf de terechte vraag stellen: is het dalurentarief geschikt voor mij? Dat hangt af van hoe jouw gemiddelde week eruitziet. Ben je bijvoorbeeld doordeweeks veel van huis en verbruik je daardoor weinig energie? Dan kan het daltarief een voordelige optie voor je zijn. Je betaalt dan tussen 23.00 uur en 07.00 een lager tarief. Dit tarief geldt ook het hele weekend. Zorg er dan voor dat klusjes zoals de was doen zoveel mogelijk na 23.00 of in het weekend plaatsvinden, om zo veel mogelijk van nachtstroom te kunnen profiteren. Ben je doordeweeks veel thuis omdat je bijvoorbeeld thuiswerkt? Dan is het normaal- en daltarief minder geschikt voor jou en is het aan te raden om voor het enkeltarief te gaan.

Wisselen van tarief

Maak je momenteel gebruik van het enkeltarief maar zou je graag willen overstappen naar het normaal- en daltarief? Dat kan eenvoudig via MijnENGIE en zijn verder geen aanvullende kosten aan verbonden. De wijziging wordt gelijk doorgevoerd en geldt nog vanaf de dag van aanvraag.