Teruglevering zonnepanelen in app

Negatieve stroomprijzen

Heb jij al eens te maken gehad met negatieve stroomprijzen? Dat zal best, want ze komen steeds vaker voor. De prijs van stroom is negatief wanneer er sprake is van een overschot aan elektriciteit op de markt. Wat betekenen die negatieve stroomprijzen voor jou en hoe kun je er het meest van profiteren? Wij vertellen je hier graag meer over in dit artikel.

Hoe ontstaan negatieve stroomprijzen?

We wekken tegenwoordig steeds meer groene stroom op met behulp van windmolens en zonnepanelen. Is de lucht strakblauw en schijnt de zon de hele dag, dan levert dat flink wat energie op. Datzelfde is het geval als het hard waait. Zo kan het gebeuren dat er veel meer stroom wordt opgewekt dan op dat moment nodig is. Er is dan sprake van een overschot. Dat heeft direct invloed op de marktprijs voor stroom. Wanneer die daalt onder nul, noemen we dit een negatieve stroomprijs.

Wanneer merk je iets van negatieve stroomprijzen?

Van een negatieve stroomprijs merk je eigenlijk alleen wat als je een dynamisch energiecontract hebt. Je betaalt dan namelijk de actuele marktprijs voor stroom. Deze verschilt per uur. De stroomprijzen worden verhandeld op een veiling en ontstaan door middel van vraag en aanbod. Op zonnige en winderige dagen wordt er veel meer energie geproduceerd. Hierdoor ontstaat er aan de aanbodzijde weleens een probleem. Er is dan meer aanbod dan vraag. Dit kan zorgen voor overbelasting van het elektriciteitsnet. Om dit te voorkomen, worden deze overschotten aan energie tegen lage prijzen of negatieve stroomprijzen aangeboden.

Optimaal profiteren van negatieve stroomprijzen

De vraag naar energie is over het algemeen het hoogst tijdens de morgen en de avond. In de middag tussen 12 en 4 uur en tijdens de nacht is het energieverbruik juist een stuk lager. Je profiteert het meest van een negatieve stroomprijs door er op het juiste moment veel gebruik van te maken. Als je normaal gesproken 's morgens de was doet, terwijl er 's middags negatieve stroomprijzen zijn, kun je dus beter op een later tijdstip de wasmachine aanzetten. Dit geldt natuurlijk voor al het grootverbruik. Ook het laten draaien van de vaatwasser, of het opladen van een elektrische auto is het meest voordelig tijdens de negatieve uren. Zo zijn er verschillende slimme technologieën die je hierbij kunnen helpen, zoals Slim Laden. Hiermee wordt je elektrische auto opgeladen op momenten dat er weinig stroom wordt verbruikt of wanneer er veel groene stroom wordt opgewekt. Zo kun je profiteren van negatieve stroomprijzen zonder dat je hier naar hoeft te kijken. 

slim laden; laadpaal; elektrische auto

Wat betekenen negatieve stroomprijzen voor je zonnepaneel?

Als je zonnepanelen op je dak hebt, ben je naast gebruiker ook leverancier van energie. Wie op een zonnige dag meer energie produceert dan er wordt verbruikt, kan het overschot eenvoudig terugleveren aan het energienet. Zo wordt de stroom die je levert, verrekent met de stroom die je gebruikt. Omdat er echter steeds vaker sprake is van een stroomoverschot en negatieve stroomprijzen, brengen verschillende energieleveranciers hier inmiddels kosten voor in rekening. Het loont dus de moeite om de opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Wil jij ook zelf groene stroom opwekken?  

Image