Slimme meter

Krachtstroom in huis

Krachtige stroomvoorziening in huis? Dan heb je, zoals de naam al doet vermoeden, krachtstroom nodig. Met krachtstroom kun je zware apparaten voorzien van stroom waar je gewone energieaansluiting niet voldoende stroom kan leveren. Krachtstroom is niet geschikt om huishoudelijke apparaten te voorzien van stroom, maar kan wel gebruikt worden voor elektrisch koken of het aanvoeren van je elektrische warmtepomp. Meer weten over krachtstroom? Lees verder.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom wordt gebruikt voor apparaten met een hoog vermogen. De stroom is hetzelfde als ‘normaal’ stroom, maar wordt in grotere hoeveelheden naar je apparaten begeleid. In tegenstelling tot de standaard enkelvoudige fase stroom, waarbij de stroom door één geleider wordt geleverd, bestaat krachtstroom uit drie geleiders die gelijktijdig stroom leveren. Waar een normale stroomaansluiting zo’n 230 volt komt, is dit bij krachtstroom 400 volt. Krachtstroom wordt onder andere gebruikt om industriële machines, zware apparatuur en elektrische voertuigen te voorzien van voldoende stroom.

Is krachtstroom hetzelfde als een 3-fasenaansluiting?

De termen worden regelmatig door elkaar gehaald, maar er zit een verschil tussen het aanleggen van krachtstroom en het aanleggen van een 3-fasenaansluiting. Een krachtstroom levert 400 volt, terwijl een 3-fasenaansluiting 230 volt levert. Dit is hetzelfde aantal volt als een 1-fase aansluiting, maar de stroom wordt geleid door drie stroomkabels in plaats van één. Bij krachtstroom is een verzwaarde 3-fasenaansluiting nodig om apparaten te voorzien van 400 volt.

Om te weten welke aansluiting jij in huis hebt, kun je een kijkje nemen in je meterkast. Op de meter is dan het aantal volt af te lezen. Bij 1-fase aansluiting is ‘230 V’ leesbaar. Heb je een 3-fasenaansluiting? Dan wordt dit weergegeven als ‘3 x 230 V’. Twijfel je over je aansluiting of heb je vragen over je stroomaansluiting? Dan kun je het beste contact opnemen met je netbeheerder.

Is krachtstroom ook geschikt in mijn woning?

Krachtstroom wordt niet aangeraden in je woning, omdat eigenlijk geen één apparaat dit nodig heeft. Heb je een sauna, jacuzzi of elektrische oven die veel energie verbruiken? Dan is een 3-fasenaansluiting aan te raden. In een uitzonderlijk geval kan het natuurlijk zijn dat je je bedrijf aan huis hebt en hier zware industriële apparaten gebruikt, dan is krachtstroom noodzakelijk om je bedrijf te runnen.

Duurzaam huishouden

Hoeveel invloed heeft krachtstroom op mijn energierekening?

Kies je voor krachtstroom? De prijs van krachtstroom is niet duurder dan ‘gewoon’ stroom. Je betaalt dus de prijs die in je energiecontract staat. Wel verbruik je aanzienlijk meer stroom wanneer je gebruik maakt van krachtstroom, waardoor je energierekening duurder zal worden. Daarnaast heb je een aansluiting voor krachtstroom niet zomaar, deze moet apart worden aangelegd. Daarvoor worden wel kosten voor in rekening gebracht, bijvoorbeeld voor het aanpassen van je meterkast en verzwaring van de aansluiting op het net. De prijs die je hiervoor betaalt kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Om een exacte indicatie te krijgen kun je het beste een offerte opvragen bij een expert.