Image

Bij velen hoort het bij het ochtend- of avondritueel: douchen. Lekker schoon de dag beginnen of eindigen. Het kan verleidelijk zijn om lang onder de warme straal te blijven staan, vooral tijdens de koude dagen. Hier hangt wel een prijskaartje aan, omdat je op die manier ook meer gas verbruikt. Maar hoeveel gas verbruik je nou eigenlijk met douchen? En hoe kun je besparen op je gasverbruik? Je leest het op deze pagina.

Gasverbruik douchen

Bij een (warme) douchebeurt van vijf minuten verbruik je gemiddeld vijftig liter warm water. Het gemiddelde gasverbruik per douchebeurt ligt rond de 0,2 kuub gas. Als je met een gezin woont, loopt dit verbruik al snel op. Gemiddeld verbruikt een gezin over een heel jaar 292 m³ gas tijdens het douchen. En dan laten we nog achterwege dat douchebeurten vaak langer duren dan vijf minuten. Bij een douchebeurt van gemiddeld 10 minuten verbruik je dan met je gezin zo’n 584 m³ gas, wat neerkomt op meer dan €1.000,- per jaar. Zit je daarnaast ook graag in bad? Dan kun je dat misschien voortaan beter even laten. Met in bad gaan verbruik je drie keer zoveel water als wanneer je vijf minuten onder de douche staat.

Image

Bespaartips gasverbruik douchen

Het is slim om eens te kijken of je kosten kan besparen door op je gasverbruik van het douchen te letten. Deze tips kunnen je daarbij helpen. 

Korter douchen

De meest voor de hand liggende tip: korter douchen. Hoe sneller je onder de douche vandaan bent, hoe minder gas je verbruikt tijdens het douchen. Vooral tijdens koude dagen kan het heerlijk zijn om een poos onder de warme douche te staan, maar probeer zicht te houden op hoe lang je daadwerkelijk onder de douche staat. Het aanschaffen van een douchetimer kan je daarbij helpen. Vaak zijn dit zandlopers die je aan de muur bevestigd. Draai de zandloper om zodra je onder de douche stapt en probeer klaar te zijn voordat al het zand naar de bodem is gezakt.

Eco-stand cv-ketel

Je kunt ook kijken naar hoe je cv-ketel is ingesteld. Grote kans dat deze standaard is ingesteld voor warm water. Dat betekent dat het niet lang duurt voordat het water is opgewarmd. Ideaal, maar niet voor je hoeveel gas je verbruikt tijdens het douchen. Wanneer je de cv-ketel in eco-stand zet verbruik je minder gas. Dit betekent wel dat het iets langer duurt voordat je water op temperatuur is, maar dat even wachten wordt beloond met een lager gasverbruik.

Koud douchen

Wil je echt flink besparen op je gasverbruik? Overweeg dan om koud te douchen. Misschien niet de meest fijne oplossing, maar dit heeft wel aanzienlijk effect op je gasrekening. Naast dat koud douchen minder gas verbruikt, ben je waarschijnlijk ook eerder onder de douche weg, wat ook weer gunstig is voor je waterverbruik. Daarnaast heeft koud douchen ook nog andere voordelen, zo is het bijvoorbeeld ook goed voor je bloedsomloop. Je hebt er wel wat wilskracht voor nodig, maar je krijgt er ook zeker wat voor terug!

Waterbesparende douchekop

Wil je nog wel hetzelfde douchecomfort houden als voorheen? Dan is het aan te raden om te kijken naar waterbesparende producten zoals een douchekop. Hiermee kun je wel tot 20% besparen op je warm water en gasverbruik. Naast dat je hiermee geld bespaart op je rekening, lever je ook een positieve bijdrage aan het klimaat. Als gemiddeld huishouden kun je zo’n 37 tot 85 euro per jaar besparen. Dit bedrag is afhankelijk van jouw huidige tarief voor gas.

Meer tips om water te besparen
Image

Nog meer besparen op je gasverbruik?

Met de bovenstaande tips kun je eenvoudig het gasverbruik van je douchebeurten terugdringen. Dit is slechts een van de vele manieren om te besparen op je gasverbruik. Ben jij nou benieuwd hoe jij kunt besparen? Met onze gratis BespaarScan krijg je direct inzicht in de maatregelen die geschikt zijn om jouw woning te verduurzamen.