Duurzame artikelen lezen

Energietoeslag: heb ik daar recht op?

De afgelopen jaren zijn de energieprijzen sterk gestegen. De prijzen voor stroom en gas lagen gemiddeld 3 tot 4 keer zo hoog als voorheen. Veel Nederlanders merken dit in hun portemonnee. De overheid heeft besloten om de Nederlandse huishoudens te helpen door middel van vergoedingen en compensaties. Deze maatregelen, waaronder de energietoeslag, zouden moeten helpen om de kosten een stuk dragelijker te maken. In dit artikel lees je of je recht hebt op deze vergoedingen en wat deze inhouden.

Wat houdt de toeslag in?

De energietoeslag is bedoeld voor Nederlandse huishoudens die door de hogere energieprijzen slecht rond kunnen komen. Voor deze mensen is er in 2022 een energietoeslag van €1.300 in het leven geroepen. In 2023 wordt deze toeslag opnieuw uitgekeerd. Je kunt de toeslag over 2022 nu niet meer aanvragen, maar over 2023 nog wel. Als je in aanmerking wilt komen voor deze toeslag, moet je wel voldoen aan een aantal eisen:
 
Je verdient minder dan € 1.310,05 als alleenstaande of € 1.871,50 als samenwonende.
Je hebt een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering. 
 
Als je in het bezit bent van een uitkering, ontvang je de uitkering automatisch van de gemeente. Heb je geen uitkering, maar verdien je wel maximaal 120% van het minimumloon? Dan kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente. Zij kunnen je vertellen of je de energietoeslag automatisch ontvangt, of dat je hem bij de gemeente moet aanvragen. In een aantal gemeenten wijken de voorwaarden namelijk iets af. Ook kunnen gemeenten zelf besluiten wanneer de toeslag uitgekeerd wordt. De energie toeslagen heeft verder geen invloed op toeslagen of een uitkering. 
 

Energietoeslag voor studenten

Voor studenten die financieel niet rondkomen geldt een andere regeling. Zij kunnen namelijk geen beroep doen op de energietoeslag van 1300 euro. Als studenten echt in de problemen komen, kunnen zij in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Aan deze tegemoetkoming zitten een paar eisen vast:
 
  • Je bent 21 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse identiteit of daaraan gelijkgesteld
  • Het energiecontract staat op jouw naam
  • Je verdient maximaal 120% van het minimumloon. Het maximale bedrag dat je via DUO kunt lenen wordt hierin meegerekend, net als je inkomsten van een baan of eigen bedrijf en een eventuele bijdrage van ouders.

ENGIE Klantenservice

Zijn er nog maatregelen naast de energietoeslag?

Naast de energie toeslagen zijn er nog meer maatregelen vanuit de overheid om de kosten van de energierekening iets in te dammen. Of deze maatregelen op jou van toepassing zijn lees je hieronder.

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond van kracht. Dit prijsplafond is geldig voor alle Nederlandse huishoudens en kleinverbruikers. Het prijsplafond houdt in dat je voor gas en stroom een gereduceerd tarief gaat betalen, tot een bepaald verbruik. In deze periode betaal je € 1,45 voor een kuub gas en € 0,40 voor een kWh stroom. Het maximale verbruik is 1.200 m3 en 2.900 kWh. Verbruik je meer dan deze maximale aantallen? Dan betaal je voor het extra deel de marktwaarde van dat moment. Als je een vast contract hebt bij een energieleverancier waarbij de tarieven lager liggen, blijf je gewoon het afgesproken bedrag betalen. Het prijsplafond is dan niet voor jou van toepassing. Voor huishoudens die gebruik maken van het warmtenet geldt een aangepaste regeling. Hierbij wordt het tarief gekoppeld aan het prijsplafond voor gas. Deze huishoudens krijgen € 47,39 per gigajoule warmte. 

Geld voor gemeenten

Ook krijgen Nederlandse gemeenten 150 miljoen euro om energiearmoede tegen te gaan. Hoe het geld besteed wordt is aan de gemeenten zelf. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om energieadvies te geven of korting te geven op energiebesparende maatregelen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld boxen uitdelen met diverse energiebesparende middelen. Het geld is bedoeld om gericht aan de slag te gaan in wijken waar veel energiearmoede voorkomt. Zo kunnen deze mensen aan de slag met energie besparen en zo hun energierekening omlaag brengen.

Vaste korting in november en december 2022

Aangezien het prijsplafond pas in januari wordt ingevoerd, heeft de overheid besloten om voor de maanden november en december ook een compensatie te geven. Deze compensatie houdt in dat ieder Nederlands huishouden een eenmalige korting op de energierekening van €190 krijgt in deze twee maanden. Deze korting wordt automatisch verrekend door je energieleverancier en je hoeft hier dus niets voor te regelen. Hoe de korting uitgekeerd wordt kan verschillen per leverancier.

Gunstige energiebespaarlening

Vanaf 1 november 2022 kan men een energiebespaarlening afsluiten bij het warmtefonds tegen 0% rente. Deze regeling geldt alleen voor huishoudens met een maximaal verzamelinkomen van € 45.014,-. Als je boven dit verzamelinkomen zit, krijg je een rente van 4%. Met de lening kun je investeren in energiebesparende maatregelen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Isolatie
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnepanelen

Eenvoudig energie besparen

Naast de hogere energierekening is het natuurlijk ook goed om te kijken wat je zelf kunt doen om te verduurzamen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, waarvan een groot aantal simpel en goedkoop te regelen zijn. Zo kun je naast bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp er ook voor kiezen om iets minder lang te douchen en op een minder hoge temperatuur te wassen. Ook kun je voor relatief weinig geld radiatorfolie kopen waardoor de warmte terug de kamer in gekaatst wordt, of kun je tochtstrips installeren. Grip houden op je verbruik? Download dan de handige ENGIE-app. Hier kun je gemakkelijk jouw verbruik inzien, omdat deze communiceert met jouw slimme meter. Ook kun je jouw verbruik vergelijken met andere huishoudens. Zo kun je gemakkelijk energie besparen.  

Download de ENGIE-app