Slimme meter app

Energiemanagement thuis: dat is HEMS

Tegenwoordig wordt de afname van duurzame energie steeds meer de norm. Ook besluiten steeds meer huishoudens zelf duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld zonne-energie. Om optimaal te profiteren van je eigen opgewekte energie, kun je een energiemanagementsysteem voor thuis overwegen. Dit staat ook wel bekend als Home Energy Management System (HEMS). In dit artikel lees je meer over HEMS en wat de voordelen zijn.

Wat is een Home Energy Management System?

Een Home Energy Management System, of HEMS, is een slim systeem dat huiseigenaren helpt om hun energieverbruik te monitoren, te beheren en te optimaliseren. Het integreert verschillende installaties en elektronische apparaten die verbonden zijn met het internet, om een volledig beeld te geven van hoe energie in huis wordt gebruikt. Met behulp van het systeem krijg je grip op de energie die je opwekt en verbruikt. Het systeem zorgt ervoor dat energie op het juiste moment wordt opgeslagen, verbruikt, gekocht en verkocht.

Energiemanagement voor de veranderende energiemarkt

Momenteel is er een grote energietransitie gaande. Veel huishoudens stappen over naar elektrische alternatieven voor gas, zoals elektrisch koken of een warmtepomp. Hierdoor stijgt de vraag naar elektriciteit. Tegelijkertijd neemt het aantal huishoudens toe dat ook zelf duurzame energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hierdoor wordt het net overspoeld met energie waardoor een enorme druk op het net ontstaat (ook wel netcongestie genoemd).

Gedurende de dag schommelt de vraag en het aanbod van energie. Tijdens de piekuren is de vraag naar stroom hoog, maar aanbod laag, waardoor je een hogere prijs betaalt voor energie. Dit is tussen 06:00 en 09:00 uur en tussen 17:00 en 21:00 uur. Dat komt doordat mensen dan veelal thuis zijn of komen en massaal apparaten aanzetten die stroom vragen. Maar ook doordat steeds meer mensen een elektrische auto hebben en deze dan opladen via hun laadpaal. Buiten deze uren wordt relatief veel energie aangeboden terwijl de vraag lager ligt.

Om het net te ontlasten en zelf optimaal te profiteren van je opgewekte energie, kun je een Home Energy Management System overwegen. Dit systeem biedt energiemanagement voor thuis waardoor je eenvoudig je verbruik kan monitoren, beheren en optimaliseren. Ook zijn er losse mogelijkheden voor specifieke situaties, zoals het Slim Laden van je elektrische auto, waarmee je zelfs geld kunt verdienen met het optimaliseren van je stroomgebruik.

Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.

  • Inzicht in jouw verbruik
  • Eenvoudig en snel je energiezaken regelen
  • Zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Persoonlijk advies om te verduurzamen én besparen

Voor een Home Energy Management System is het goed om al verschillende energieoplossingen in huis te hebben. Ben je nog niet zover? Start dan eenvoudig met inzicht in je verbruik en de eerste stappen om te verduurzamen en energie te besparen. Download de gratis ENGIE-app. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bent.

Hoe werkt een Home Energy Management System?

Een Home Energy Management System zit geïntegreerd in jouw woning. Het is een apparaat dat verbonden is met je wifi-netwerk en kan zo verbinding maken met alle duurzame installaties in en rondom het huis, zoals de omvormer, warmtepomp, thuisbatterij, laadpaal en/of andere slimme apparaten. Met deze verbinding kan het energiemanagementsysteem controle hebben over de inzet van je duurzame installaties. Deze weet precies op welke momenten dit het beste kan gebeuren zodat jij zo efficiënt mogelijk kan profiteren van je zelf opgewekte energie.

Inzicht in energiekosten via de app

Wat zijn de voordelen van energiemanagement thuis?

Energiemanagement met een Home Management Energy System of soortgelijke oplossing biedt verschillende voordelen.

  • Kostenbesparing: Een HEMS stelt huiseigenaren in staat om hun energieverbruik nauwlettend in de gaten te houden en te identificeren waar energie wordt verspild. Door inefficiënties aan te pakken en leefgedrag aan te passen, kunnen huishoudens aanzienlijk besparen op hun energierekening.
  • Toekomstgerichte oplossing: We zijn met zijn allen steeds meer aan het verduurzamen. Een HEMS helpt huishoudens hun duurzame installaties zo nauw mogelijk samen te werken om zo efficiënt met energie om te gaan. Dit helpt bij de toenemende vraag en aanbod van groene stroom.
  • Verbeterde energiebewustzijn: Door realtime inzicht te bieden in energieverbruik en -kosten, draagt een HEMS bij aan een verbeterd energiebewustzijn bij huiseigenaren.