Persoonlijk energieadvies

Mijn energiecontract loopt af: wat nu?

Het is je vast niet ontgaan dat de energieprijzen hard zijn gestegen. Dit is niet erg wanneer je een vast contract hebt, want dan blijft jouw maandtarief waarschijnlijk gelijk. Loopt jouw energiecontract binnenkort af? Dan krijg je te maken met de hogere tarieven. Wat kun je het beste doen als jouw energiecontract afloopt? En hoe kun je ervoor zorgen dat jouw maandelijkse kosten toch laag blijven?

Prijzen vergelijken

Door meerdere redenen zijn de energieprijzen in 2022 gestegen. Bijvoorbeeld doordat Europa als sanctie vrijwel geen gas meer afneemt van Rusland. Gascentrales zijn nodig om energie op te wekken en dit zorgt ervoor dat naast de gasprijzen de stroomprijzen ook stijgen. Door deze onzekerheid werden er lange tijd vrijwel geen vaste contracten aangeboden.

Inmiddels zijn de energieprijzen weer wat gedaald. Ze zijn (nog) niet op het niveau van voor de inval, maar alweer een stuk lager dan op het hoogtepunt in 2022. Ook worden er weer vaste energiecontracten voor 1 of 3 jaar aangeboden. Hierdoor is vergelijken weer mogelijk.

Energiecontract loopt af: wat zijn mijn opties?

Wanneer je energiecontract afloopt, kom je niet direct zonder stroom te zitten. Energie is in Nederland namelijk een primaire behoefte, dus het is wettelijk geregeld dat je contract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. We noemen dit ook wel een variabel contract. Wel is het goed om te weten dat deze tarieven meerdere keren per jaar kunnen veranderen. Loopt je energiecontract af en wil je graag bij dezelfde leverancier blijven? Dan is dit ook mogelijk. Het verlengaanbod verschilt vaak per leverancier, dus je kunt het beste contact met hen opnemen. Vaak krijg je als vaste klant ook een iets lager tarief aangeboden dan een klant die net instapt. Het voordeel van een vast contract is dat je weet waar je aan toe bent. Het tarief staat gedurende je contract vast en je zit niet met vervelende prijsstijgingen. Wel kun je op elk moment je variabele contract omzetten naar een vast contract. Tot slot kun je ook overstappen naar een andere energieleverancier. Veel huishoudens stappen elk jaar over om geld te besparen. Via vergelijkingssites kun je vaak duidelijk zien welke aanbieder het goedkoopst is voor jouw situatie.

Image

Maatregelen voor de hogere energieprijzen

Loopt je energiecontract snel af? Dan is het even schrikken. De prijzen zijn aanzienlijk hoger dan voorheen. De overheid heeft in 2023 een aantal maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat het energie weer beter betaalbaar wordt. Zo is op 1 januari het prijsplafond ingegaan, waarbij de tarieven een stuk lager liggen. Een prijsplafond houdt in dat ieder huishouden in Nederland tegen een lager tarief gas en stroom kan gebruiken. Je betaalt nu per kWh stroom maximaal €0,40 en €1,45 voor een kuub gas. Hiervoor geldt wel een maximaal verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Als je meer verbruikt, betaal je voor het extra verbruik de marktprijs die op dat moment geldt. Als je al een vast contract hebt waarbij de maandelijkse kosten lager zijn dan die van het prijsplafond, blijf je gewoon je afgesproken maandelijkse tarief betalen.

Besparen op je energiecontract

Naast de maatregelen van de overheid is het natuurlijk ook mogelijk om zelf energie te besparen. Er zijn diverse manieren waarop je dit gemakkelijk kunt doen. We geven je hieronder een aantal handige tips.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn op het moment erg populair, omdat het je tot wel €600 per jaar kan schelen. Ook kun je direct na de aanschaf 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst, wat ook al een hoop scheelt. In gemiddeld 7 jaar heb je de investering volledig terugverdiend. Bovendien hebben zonnepanelen een positieve bijdrage aan het milieu. 

Warmtepomp

Een warmtepomp is een ideale mogelijkheid om te verduurzamen en te besparen. Je verlaagt hiermee ook je CO2 uitstoot. Eigenlijk vervangt een warmtepomp je cv ketel, waardoor je een duurzamer alternatief hebt. Dit systeem haalt energie uit natuurlijke bronnen, waardoor het 100% groen is. Wanneer het buiten te koud is om warmte uit natuurlijke bronnen te halen, springt je huidige of geïntegreerde cv-ketel bij. 

Isolatie

Het goed isoleren van je huis is eigenlijk de eerste stap op het gebied van verduurzaming. Als je huis niet goed geïsoleerd is, gaat er namelijk onnodig veel energie verloren. Op het gebied van isolatie zijn er vier mogelijkheden: muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolatieglas. Om te weten wat voor jou de beste optie is, werken we bij ENGIE samen met een isolatiespecialist die samen met jou naar de mogelijkheden kijkt. 

Led verlichting

LED lampen hebben niet alleen een langere levensduur, maar verbruiken ook 90% minder energie dan bijvoorbeeld een spaarlamp of een gloeilamp. Het vervangen van je lampen is snel gedaan en hiermee bespaar je een hoop. Bovendien heb je LED lampen al binnen 1,5 jaar terugverdiend. Deze lampen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en ze zijn ook volledig dimbaar. 

Andere bespaarmogelijkheden

Tot slot zijn er ook nog een hoop andere bespaarmogelijkheden die je in principe geen geld kosten. Je kunt bijvoorbeeld de radiatoren dichtdraaien in de ruimtes waar je niet of nauwelijks komt. Hiermee kun je gemiddeld al rond de € 230,- per jaar mee besparen. Denk er ook eens aan om de thermostaat op 15 graden te zetten wanneer je gaat slapen of het huis uit bent. Bij vloerverwarming kun je de thermostaat in dit geval het beste op 17 of 18 graden zetten, omdat het anders te lang duurt om op te warmen. Het kan ook geen kwaad om de verwarming een uur voor je naar bed gaat al op nachttemperatuur te zetten, omdat de warmte dat laatste uur nog goed blijft hangen. Verder kun je de verwarming ook een graadje lager zetten, dit bespaart al snel 7% aan energie. Meestal voel je die ene graad niet, maar het kan je wel € 70,- per jaar besparen.

Ook kan het helpen om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Het water stroomt hierdoor langzamer, wat je niet voelt. Zo’n douchekop kan je € 30,- per jaar besparen. Ook kan het je veel geld besparen om wat minder lang te douchen of te gaan douchen in plaats van in bad te gaan.

Eenvoudig een nieuw energiecontract afsluiten

Loopt jouw energiecontract af? Denk er dan eens aan om over te stappen op de groene stroom van ENGIE. Als je een contract afsluit bij ENGIE krijg je onder andere:

  • Nederlandse groene stroom en CO2 gecompenseerd gas
  • Gratis 4-sterren app voor advies en inzicht
  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

We hebben in Nederland al 34 duurzame energiebronnen waarmee we zelf onze stroom opwekken. Ook compenseren wij de CO2-uitstoot door namens iedere klant te investeren in onze eigen Gold Standard cookstoves projecten. We dragen hiermee ons steentje bij aan ontbossing en wereldwijde CO2-reductie. Ook bieden we je graag hulp met het verduurzamen van jouw huis, zodat je gemakkelijk kunt besparen op de hoge energiekosten. Verduurzaam je ook met ons mee?

Stap over naar ENGIE