Inzicht in teruglevering via de app

Dynamisch energiecontract zonnepanelen

Dynamische energiecontracten zijn een relatief nieuw type contract. Sinds enige tijd bestaan deze naast vaste en variabele contracten. In sommige gevallen kan een dynamisch energiecontract  voordelig uitvallen, maar er zitten ook nadelen aan. Vooral bij een dynamisch energiecontract bij zonnepanelen zijn er een aantal dingen die je moet weten voordat je kiest welk type contract je neemt. 

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch contract veranderen de tarieven voor gas en stroom regelmatig. Het tarief voor gas wordt dagelijks aangepast, terwijl het tarief voor stroom zelfs elk uur wijzigt. Dit maakt het moeilijk om de hoogte van je maandelijkse kosten te voorspellen. Energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden, proberen een eerlijke schatting te geven van de tarieven die van toepassing zullen zijn, maar er kan geen 100% garantie worden gegeven dat deze tarieven juist zijn. Met dit type energiecontract neem je dus meer risico, vergeleken met een vast of variabel contract. Je hebt minder zekerheid over de kosten die je gaat betalen.

Image

Een dynamisch energiecontract combineren met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan is een dynamisch energiecontract niet altijd de beste keuze. Een variabel of vast contract is namelijk een stuk voordeliger als je zonnepanelen hebt. Dat heeft te maken met de salderingsregeling. Daarmee betaal je niet alleen voor stroom die je afneemt, maar krijg je ook geld terug voor stroom die je ‘extra’ opwekt met jouw zonnepanelen. Op momenten dat jij veel zonne-energie opwekt (midden op de dag), is de stroomprijs meestal laag. Voor de stroom die jij teruglevert krijg je dan een lager bedrag. Op de avonden en ‘s nachts zijn de prijzen over het algemeen juist hoger, omdat er dan meer vraag is naar stroom. Juist op deze momenten wil jij waarschijnlijk stroom afnemen, omdat je zonnepanelen weinig opleveren. Als je een dynamisch contract neemt met zonnepanelen betaal je dus meer voor de stroom die je afneemt en krijg je juist minder terug voor de stroom die je teruglevert. In alle opzichten is dit dus niet voordelig.

Variabel of vast energiecontract bij zonnepanelen

Een dynamisch energiecontract is dus geen goed idee als je zonnepanelen hebt. Je kunt beter kiezen voor een variabel of vast contract. Hierbij fluctueert de prijs die je betaalt niet per uur, maar heb je meer zekerheid. Vooral bij een vast contract heb je veel zekerheid door jouw tarief voor een langere termijn vast te stellen. Dat kan bijvoorbeeld voor 1 jaar. Je weet dan vooraf wat je betaalt voor jouw energie. Bij een variabel contract kan je tarief veranderen. 

Kies voor zekerheid bij ENGIE

Het was langere tijd nergens mogelijk om een vast contract af te sluiten. Dat had te maken met grote en snelle veranderingen van de energieprijzen. Bij ENGIE is dit nu wél weer mogelijk. Wil je weten wat jouw maandbedrag is bij ENGIE? Bereken het hieronder binnen 1 minuut.

Bereken direct jouw maandbedrag