daling gasprijs

Daling van de gasprijs: tijdelijk of permanent?

De gasprijzen hebben de laatste tijd een recordhoogte bereikt. De energierekeningen stijgen en de overheid is druk bezig geweest met aanvullende maatregelen. Toch is er deze maand weer een daling te zien in de gasprijs. Hoe kan dit? En betekent dit dat de gasprijs in het vervolg weer daalt? Je leest hier alles wat je moet weten.

Hoe hoog is de gasprijs op dit moment?

De gemiddelde gasprijs ligt op dit moment op € 2,65. Dit is een daling vergeleken met de voorgaande maanden. In september en oktober lag deze prijs namelijk nog op € 3,48. Toch zijn de gasprijzen nog steeds 5 of 6 keer hoger dan voorgaande jaren. Deze daling van de gasprijs betekent daarom niet dat gas weer goedkoop wordt. De hogere gasprijzen zijn namelijk te wijten aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Door de sancties die Europa heeft opgelegd, heeft Rusland de gaskraan grotendeels dicht gedraaid. Aangezien het meeste gas in Nederland uit Rusland komt, heeft dit gezorgd voor een crisis. Ook de verwachte strenge winter zal hier een groot aandeel in hebben. De vraag naar gas wordt dan namelijk steeds hoger en daardoor zullen de prijzen weer stijgen. De verwachting is dat de prijs zonder het Russische gas nog steeds hoog zal blijven. Naast de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er nog meer redenen voor de hogere energieprijzen:

  • Corona crisis: door de corona crisis was de vraag naar gas vrij laag. Aangezien de economie eind 2021 weer aantrok, stegen de gasprijzen ook mee. De vraag naar gas werd hierdoor namelijk hoger.
  • Inkoop energie: de prijzen voor de inkoop van energie worden steeds hoger. Dit komt omdat de prijs om CO2 te mogen uitstoten verhoogd is. Dit wordt vervolgens doorberekend in de energieprijzen. 
 
Comfortabel wonen

Merkt de consument iets van de daling van de gasprijs?

Het feit dat de gasprijs daalt, betekent niet direct dat je dit voelt in je portemonnee. Dit komt omdat er een vertragend effect in de variabele tarieven zit. Energieleveranciers kopen hun energie namelijk niet in voor een heel jaar. Hiervoor worden meerdere inkoopmomenten gekozen. Het kan dus zijn dat jouw energieleverancier momenteel gas levert dat tijdens de piek is ingekocht. Verder moeten energiemaatschappijen hun prijswijzigingen een maand van tevoren aangeven en zitten zij momenteel dus nog met de prijzen van een maand geleden. Bovendien zorgen de hoeveelheid variabele contracten ook voor onzekerheid. Je weet daardoor niet wanneer iemand overstapt. Hierdoor hebben veel energieleveranciers besloten om het gas niet in te kopen voor de langere termijn. 

Blijft de gasprijs de komende tijd dalen?

Er is dus momenteel wel een daling in de gasprijs te zien, maar echt goedkoop is gas nog steeds niet. Momenteel is de situatie in Rusland nog te onvoorspelbaar om te kunnen zeggen wanneer de gasprijs weer gaat dalen. In 2021 is de gasprijs bijvoorbeeld al 8 keer over de kop gegaan. Afgelopen winter was mild, waardoor er geen tekorten ontstonden. Het is daarom afwachten wat de temperaturen gaan doen deze winter. Het is namelijk een feit dat er in Europa een gastekort is. De verwachting blijft dus dat gas de komende tijd duur zal blijven. Het kabinet heeft daarom op 20 juni dit jaar het eerste niveau van een gascrisis afgekondigd. Dit betekent dat gasbedrijven dagelijks informatie moeten aanleveren over de huidige gasvoorraden en leveringen. Ook is er een oproep gedaan naar de Nederlandse huishoudens om zoveel mogelijk gas te besparen. Voor nu is er in ieder geval geen reden tot zorgen, want de gasvoorraden zijn goed gevuld. Of de gasprijs na november weer daalt, is dus een raadsel.

Het prijsplafond in 2023

Het is echter niet nodig om je zorgen te maken om de stijgende of dalende gasprijzen. Het kabinet heeft voor 2023 namelijk meerdere maatregelen aangekondigd om de gas- en stroomprijzen stabiel te houden. De prijzen zijn nog steeds een stuk hoger dan voorgaande jaren, maar bieden in ieder geval een zekerheid voor de portemonnee. De belangrijkste maatregel in 2023 is het prijsplafond. Deze regeling gaat in op 1 januari en moet ervoor gaan zorgen dat de energieprijzen niet te hoog worden. Het prijsplafond houdt het volgende in:

  • Voor kleinverbruikers in Nederland gelden vaste energietarieven;
  • Voor gas betaal je €1,45 per kuub, met een maximaal verbruik van 1200 kuub;
  • Voor stroom betaal je €0,40 per kWh, met een maximaal verbruik van 2900 kWh;
  • Als je over het maximale verbruik heen gaat, betaal je voor de extra hoeveelheid gas of stroom de marktwaarde op dat moment. 
Meer informatie over de maatregelen

Besparen met de ENGIE-app

Om te voorkomen dat je energierekening te hoog wordt, kun je het beste kijken naar bespaarmogelijkheden. Naast de duurdere opties zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld minder lang douchen of gebruik maken van een waterbesparende douchekop. Ook is het belangrijk om alle kieren te dichten door middel van tochtstrippen en tochtborstels. Voor meer handige bespaartips kun je terecht op onze bespaartips pagina!

Wil je op een makkelijke manier zicht houden op je verbruik? Dan is de ENGIE-app echt iets voor jou. De app is gratis te downloaden en kan ook gebruikt worden als je geen klant van ons bent. Dit zijn de voordelen van de ENGIE-app:

  • Altijd jouw energiezaken bij de hand;
  • Gemakkelijk checken of het nog goed zit met je termijnbedrag;
  • Makkelijk schakelen tussen meerdere adressen;
  • Je energieverbruik makkelijk vergelijken met andere huishoudens.
ENGIE-app; daling gasprijs