Image

Auto opladen met een bidirectionele laadpaal

Geld besparen door jouw auto als powerbank te gebruiken? Met een bidirectionele laadpaal is het mogelijk! Met deze vorm van 'slim laden' kun je twee kanten op laden. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de stroom in jouw elektrische auto. Zo kun je niet alleen jouw auto opladen, maar ook bijvoorbeeld jouw huis voorzien van stroom. Hoe werkt bidirectioneel laden en wat zijn de voordelen hiervan? We leggen het je graag uit!

De beste laadpaal voor jou? Ontdek Slim laden

Wat is een bidirectionele laadpaal?

Met een bidirectionele laadpaal kun je twee kanten op laden. Waar de stroom met een bidirectionele lader twee kanten op kan, is dit met een unidirectionele lader niet het geval. Hierbij gaat de stroom alleen van het laadstation naar de auto. Als een elektrische auto wordt opgeladen, wordt wisselstroom (AC) omgezet naar gelijkstroom (DC). Gelijkstroom is het type stroom dat een elektrische auto kan gebruiken. Als je de energie in de auto dus weer wilt gebruiken om bijvoorbeeld je apparaten in huis te gebruiken, dan moet de elektriciteit weer omgezet worden naar wisselstroom. Dit is wat er gebeurt met een bidirectionele laadpaal.

Waarom bidirectioneel laden?

  • Je kunt stroom uit jouw auto terug verkopen aan het elektriciteitsnet.

  • Laad je auto op in de daluren (wanneer stroom goedkoper is), zodat je de stroom uit jouw auto kunt gebruiken tijdens de piekuren.

  • Als noodvoorziening voor als er geen of weinig stroom beschikbaar is op het elektriciteitsnet.

  • Je kunt volledig zelfvoorzienend worden door overdag je eigen opgewekte zonne-energie te gebruiken voor het opladen van jouw auto. 's Avonds en 's nachts kun je die zonne-energie dan weer uit jouw auto halen om je elektrische apparaten te gebruiken.

Image

Wat zijn de mogelijkheden?

Voor het bidirectioneel opladen van je auto kun je kiezen uit meerdere mogelijkheden. Bidirectioneel laden wordt ook wel V2X genoemd, wat Vehicle To Everything betekent. Dit is de overkoepelende term, waar de volgende varianten onder vallen: Vehicle To Grid (V2G), Vehicle to Home (V2H) en Vehicle To Load (V2L).

Vehicle To Grid (V2G)

Dit houdt in dat een bidirectionele laadpaal wordt gebruikt om energie te leveren van een batterij naar het elektriciteitsnet. Hiervoor wordt er gebruikgemaakt van een omvormer die gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld jouw elektrische auto (EV) kunt opgeladen tijdens daluren en vervolgens die stroom weer terug kunt geven tijdens piekuren. Aangezien auto’s het grootste deel van de tijd geparkeerd staan, kunnen geparkeerde EV’s op deze manier gebruikt worden als powerbank. Het is dus eigenlijk een grote batterij op wielen, waarmee we ervoor kunnen zorgen dat er altijd energie beschikbaar is.

Vehicle To Home (V2H)

We spreken van V2H als een bidirectionele lader wordt gebruikt om energie te leveren naar een huis of ander gebouw. Ook hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een omvormer. Zo kun je jouw auto ‘s nachts opladen en deze energie overdag gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Door dit te doen kun je zorgen voor een verlaagde energieconsumptie tijdens piekuren. V2H kan er dus, net als bij V2G, voor zorgen dat de druk op het elektriciteitsnetwerk lager wordt.

Vehicle To Load (V2L)

Wanneer je op deze manier je auto oplaadt, zorg je ervoor dat je met de energie elektrische apparaten kunt opladen. Denk hierbij aan een telefoon of een laptop. Deze manier van opladen wordt niet veel gebruikt, aangezien er in de meeste auto’s al een USB-aansluiting aanwezig is.

Image

Welke auto's zijn geschikt voor een bidirectionele laadpaal?

Momenteel zijn er nog niet zoveel auto’s geschikt voor bidirectioneel laden. De Nissan LEAF is een bekend type elektrische auto die nu al geschikt is voor bidirectioneel laden. Ook op het gebied van bidirectionele laadpalen is de markt ook nog in ontwikkeling. De eerste modellen worden momenteel al wel aangeboden, zoals de Wallbox Quasar.

Ondanks dat bidirectioneel laden nog niet heel gangbaar is, zijn er wel andere manieren om nu al slim te laden Zo kun je binnenkort in de ENGIE-app zelf (slimme) laadsessies beheren. Bij deze vorm van Slim laden laad je zoveel mogelijk met groene stroom of met zelf opgewekte zonne-energie. Ook help je hierbij het elektriciteitsnet in balans te houden. Benieuwd of Slim laden iets voor jou is?

Op zoek naar een laadpaal?

Bidirectioneel laden zal in de toekomst steeds populairder worden. Een bidirectionele laadpaal biedt veel mogelijkheden.  Momenteel is nog niet elke laadpaal geschikt voor bidirectioneel laden en is de markt nog volop in ontwikkeling. Je kunt bij ons wel terecht voor andere slimme laadpalen. Benieuwd wat de beste laadpaal voor jou is? Vraag dan vrijblijvend persoonlijk laadpaal-advies aan!

Ontvang persoonlijk laadpaal-advies Ontdek onze laadpalen