Image

Bidirectioneel laden: wat moet je weten?

Bidirectioneel laden is een nieuwe technologie die de wereld van duurzame energie op zijn kop zet. Maar wat is het precies? En waarom is het nu nog niet de ideale keuze voor iedereen? In deze blog duiken we diep in het concept van bidirectioneel laden, welke auto's deze technologie ondersteunen en welke andere opties je hebt. 

Wat is Bidirectioneel Laden?

Bidirectioneel laden is een technologie waarbij de accu van een elektrische auto fungeert als een opslag voor energie, zoals die opgewekt wordt door zonnepanelen. Hierdoor fungeert de auto-accu als een soort 'thuisbatterij'. Dit betekent dat je de elektrische auto niet alleen kunt opladen, maar ook kunt ontladen om bijvoorbeeld je huis van stroom te voorzien.

Welke auto's ondersteunen bidirectioneel laden?

Wil je weten met welke auto bidirectioneel laden mogelijk is? De realiteit is dat slechts enkele auto's op dit moment bidirectioneel kunnen laden. Bekende voorbeelden zijn: 

  • Nissan Leaf
  • Nissan E-NV200
  • Mitsubishi Outlander PHEV
  • Kia Soul

Hoewel er nieuwe modellen op de markt komen die deze technologie ondersteunen, is het duidelijk dat niet elke elektrische auto dit kan. Daarnaast zijn het voornamelijk nieuwe modellen waarbij dit mogelijk is.

 

Voordelen bidirectioneel laden

 

  • Duurzame energieopslag: auto's kunnen fungeren als mobiele energieopslag, waardoor overtollige zonne- of windenergie kan worden opgeslagen tijdens piekproductietijden en later kan worden gebruikt wanneer de productie laag is.
  • Verbeterde zelfvoorzienendheid: door je auto-accu te gebruiken om stroom op te slaan, kun je meer profiteren van de energie van zonnepanelen. Je hoeft dan minder stroom af te nemen. 
  • Stroomnet ontlasten: met bidirectioneel laden sla je energie op tijdens piekmomenten, namelijk als de zon schijnt. Deze stroom kun je gebruiken op momenten waarop er minder zon is. Zo blijft het elektriciteitsnet beter in balans.
Image

Nadelen van bidirectioneel laden

  • Beperkte compatibiliteit: op dit moment zijn slechts enkele auto's uitgerust voor bidirectioneel laden, wat de toepasbaarheid ervan beperkt.
  • Slijtage van de accu: veelvuldig laden en ontladen kan de levensduur van de autobatterij verkorten, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere vervangingskosten.
  • Grote investering: er zijn zoals genoemd slechts een beperkt aantal auto’s die bidirectioneel laden ondersteunen. Dit zijn momenteel nieuwe auto’s in een hogere prijsklasse.

Image

Hoewel bidirectioneel laden veelbelovend lijkt, is het voor velen nog niet haalbaar. Als je andere eisen hebt voor een auto (denk aan: de grootte, prijsklasse of simpelweg hoe mooi je de auto vindt) heb je erg weinig opties. Bidirectioneel laden is nou eenmaal in een vroeg stadium van ontwikkeling, waardoor de kans bestaat dat er betere en efficiëntere opties komen in de komende jaren. 

Zoek je toch een manier om op een duurzame manier je auto op te laden? Slim laden is een goed alternatief voor bidirectioneel laden. Je laadt voornamelijk op tijdstippen waar er volop duurzame energie is. Dit draagt bij aan de balans in het elektriciteitsnet. Bovendien krijg je voor elke op deze manier geladen kWh een vergoeding. Het is dus niet alleen duurzamer, maar werkt ook in jouw voordeel. Voor nu is 'slim laden' voor de meeste mensen een meer realistische en kosteneffectieve oplossing in de wereld van elektrisch rijden. 

 
Kies voor Slim Laden