Image

Airco met zonnepanelen combineren: duurzaam en voordelig

De meeste airco’s kunnen tegenwoordig zowel koelen als verwarmen. Zo heb je in de zomer en in de winter altijd een aangenaam binnenklimaat. En daarnaast bespaar je hiermee ook nog eens op je gasverbruik. Wanneer je gaat koelen en verwarmen met je airco zal je wel meer stroom gaan verbruiken. Dit kun je oplossen door je airco te combineren met zonnepanelen. Dit is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens een stuk voordeliger. Lees hier meer over op deze pagina.

Verwarmen met airco en zonnepanelen

Airco’s zijn in eerste instantie gemaakt om te koelen. Vanwege de lage temperaturen in Nederland zie je daarom nog maar weinig airco’s terug in de woningen. Maar deze apparaten worden wel steeds populairder. De reden hiervoor is dat er steeds meer mogelijkheden zijn met een airco. Zo kunnen de meeste airco’s tegenwoordig ook verwarmen.

Wanneer je woning een cv-verwarming heeft, is het verwarmen met een airco waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het wel verstandig om dit apparaat te gebruiken als je zonnepanelen hebt. Dit is beter voor het milieu, aangezien je hiermee direct gebruik maakt van je zelf opgewekte stroom. Daarnaast bespaar je hiermee op  je energierekening.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een airco?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor een airco is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het vermogen van de airco, het gebruik van de airco, het vermogen van de zonnepanelen, de weersomstandigheden en de positie van je dak. Om een berekening te kunnen maken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet er gekeken worden naar het jaarlijkse verbruik van de airco en hoeveel kWh een zonnepaneel jaarlijks oplevert. Het aantal benodigde zonnepanelen kun je berekenen door het jaarlijkse verbruik van je airco te delen door de opbrengst van je zonnepaneel.

In dit voorbeeld hebben we gekozen voor een Multi split-airco. Dit is een airco met 2 of meer binnenunits, waarmee je meerdere ruimtes kunt koelen of verwarmen. Volgens MilieuCentraal verbruikt deze airco op jaarbasis gemiddeld 180 kWh stroom. Een nieuw zonnepaneel levert volgens de Consumentenbond gemiddeld 300 kWh stroom per jaar. In dit voorbeeld zal 1 zonnepaneel (180 kWh / 300 kWh = 0,6 paneel) genoeg zijn om de airco het hele jaar van stroom te voorzien. Op het moment dat je ook gaat verwarmen met je airco, zal dit verbruik toenemen en is de kans groot dat je meer panelen nodig hebt.

Zonnepanelen direct aansluiten op een airco

Het is mogelijk om je zonnepanelen rechtstreeks aan te sluiten op je airco-installatie. Dit is alleen niet heel verstandig, aangezien je hiermee altijd afhankelijk bent van de opbrengst van je panelen. Het kan dus voor komen dat je te weinig stroom hebt om op bepaalde momenten van de dag gebruik te maken van je airco.

Daarnaast kan je ook het tegenovergestelde effect hebben. Op het moment dat je stroom opwekt, maar je airco niet nodig hebt, zal de opgewekte stroom verloren gaan. Het is dus niet aan te raden om je zonnepanelen direct aan te sluiten op je airco. 

Airco slaapkamer

Handige tips voor het combineren van een airco met zonnepanelen

Het combineren van je airco met zonnepanelen is een duurzame en voordelige manier om je woning te koelen en te verwarmen. Met zonnepanelen wil je optimaal gebruik maken van je zelf opgewekte stroom. Daarom hebben wij hieronder een aantal tips voor jou op een rijtje gezet om je stroomverbruik met een airco te beperken:

Tip1

Kies voor een airco met een goed energielabel

Kijk bij de aankoop van een airco goed naar het energielabel. Toestellen met het energielabel A++ en A+++ zijn het zuinigst. De aanschafkosten zijn wat hoger, maar over de lange termijn zijn deze airco’s een stuk voordeliger.

Tip 2

Bereid je voor door de airco op tijd aan te zetten

Verwacht je een hele warme of koude periode? Zet de airco dan alvast aan. Als een kamer al op temperatuur is, dan hoeft de airco minder intensief te werken om de temperatuur constant te houden.

Tip 3

Stel de juiste temperatuur in

Stel je airco niet op een te lage temperatuur. Je airco een paar graden naar beneden instellen maakt vaak al een groot verschil, helemaal in de zomer. Een temperatuur tussen de 21 en 25 is een goede richtlijn.

Tip 4

Zet de temperatuur niet in één keer een stuk lager

Het flink verlagen van de temperatuur in een korte tijd zorgt voor meer stroomverbruik. Daarnaast kan dit ook leiden tot verkoudheidsklachten.

Tip 5

Zorg ervoor dat er geen ramen open staan terwijl de airco draait

Op het moment dat er ramen openstaan ontstaan er temperatuurverschillen. Dit zorgt ervoor dat de thermostaat niet goed kan inschatten hoeveel graden het in je ruimte is. Hierdoor moet de airco extra hard werken om de kamer op temperatuur te krijgen.

Voordelige zonne-energie met zonnepanelen van ENGIE

Het combineren van je airco met zonnepanelen heeft vele voordelen. Hiermee draag je een steentje bij aan een beter milieu en bespaar je op je energierekening. Met de zonnepanelen van ENGIE profiteer je direct van voordelige zonne-energie. Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe een gratis dakscan.

Start jouw dakscan