Kosten elektrisch rijden en opladen

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Wat het kost om een elektrische auto op te laden ligt aan de manier van laden en hoe groot de accu in uw auto is. Publiek laden is duurder dan privé laden. Bij een laadpaal thuis betaalt u enkel het stroomtarief per kWh dat in uw contract staat. Bij een publieke laadpaal ligt dat bedrag hoger en moet u ook nog uw abonnement van de laadpas betalen.

Wat kost elektrisch rijden per km?

Als we de gemiddelde energieprijs nemen (€ 0,23 per kWh), kost elektrisch rijden gemiddeld €0,041 per kilometer. Bij veel openbare laadpunten betaalt u vaak meer, het tarief ligt dan tussen de 30 cent tot 59 cent per kWh. Thuis uw auto opladen is daardoor de goedkoopste oplossing. Thuis kunt u uw eigen energie opwekken met zonnepanelen, deze opgewekte energie kunt u ook gebruiken om uw auto op te laden.

Is een eigen laadpaal goedkoper?

Thuis laden is goedkoper dan openbaar laden. Thuis betaalt u namelijk enkel uw eigen stroomtarief. Maar, een eigen laadpaal kost natuurlijk wel geld. Omdat er eerst een investering moet worden gedaan duurt het een tijd voordat u echt geld gaat besparen. Een laadpaal thuis is dus zeker goedkoper, het duurt alleen een tijd voordat u uw investering heeft terugverdiend.

Kan ik de kosten van een laadpaal verhalen op mijn werkgever?

Dat verschilt per werkgever. Wanneer u een elektrische leaseauto rijdt, kan het zijn dat er een regeling is om de kosten van de laadpaal te delen of misschien wel helemaal vergoed te krijgen. Informeer hiervoor bij uw werkgever.

Kan ik geld verdienen met een laadpaal?

Er valt veel geld te besparen met een laadpaal. U hoeft geen dure benzine meer te tanken en met een eigen laadpaal betaalt u ook niet meer extra om openbaar te laden. In principe verdient u hier dus ook geld mee. Zeker wanneer u ook zonnepanelen heeft, wordt de besparing vele malen groter. U hoeft dan helemaal niet meer te betalen om de auto op te laden, u wekt de stroom gewoon zelf op!

Het wordt ook steeds populairder om een privé laadpaal beschikbaar te stellen voor anderen. U krijgt dan een vergoeding voor de kosten die u maakt en kunt hiermee zelfs geld verdienen!

Moet een laadpaal onderhouden worden?

Een laadpaal heeft zeer weinig onderhoud nodig. Zeker laadpalen die modulair zijn opgebouwd, zijn makkelijk in onderhoud. Als er toch iets kapot gaat, dan kan dat specifieke onderdeel makkelijk vervangen worden. U kunt hiervoor een servicepakket afsluiten.

Kan ik de Btw op het plaatsen van een laadpaal terugvorderen?

Een laadpaal ten behoeve van een elektrische of hybride auto van de zaak is belastingvrij. Dat geldt ook voor de elektra zelf, maar u zult het gebruik wel hard moeten maken. Met de slimme laadpaal houdt u precies bij welke energie u gebruikt bij het opladen van uw auto.
Vraag een offerte aan

Lees verder
Laadpaal advies

Welke laadpaal past bij uw auto