Tenten bij Ada's Hoeve

Ada's Hoeve

Ronald en Froukje Zijlstra - beheerders van Ada's Hoeve - delen hun verhaal

Over buitenleven, kampvuren en je groene hart volgen

Duurzaam denken en doen. Als er één plek is waar dat voorop staat en volop gebeurt, is het op Ada’s Hoeve in het groene Ommen. Het kampeercentrum is een thuis in de buitenlucht voor echte natuurliefhebbers, scouts in het bijzonder. Zo ook voor Ronald en Froukje Zijlstra, beheerders en bewoners van de hoeve. Mensen met een groen hart, dat is duidelijk.

Een hectisch leven verruilen voor een leven waar natuur en rust centraal staan. Het is voor velen een droom. Ronald en Froukje maakten er hun werkelijkheid van. Zij lieten een druk bestaan achter in Friesland en verhuisden samen met hun 2 kinderen naar het Overijsselse Ommen. Wonen en werken op Buitencentrum Ada’s Hoeve, dat is voor 2 scouts in hart en nieren natuurlijk een droom.

Ondernemen in de Sport en Recreatie: tenten bij Ada's Hoeve

Duurzaam beheer

“We streven een zo duurzaam mogelijk beheer na. Omdat we scouts zijn én omdat we iets waardevols willen behouden voor komende generaties.”

 

Als het buitenleven roept

Een markante boerderij met een bescheiden oprit, verscholen tussen bomen en struiken. Je zou er zo voorbij rijden. Dat er een scoutingterrein van 44 hectare met 25 kampeervelden en 3 accomodaties achter schuilgaat, is dan ook een verrassing. Al bijna 100 jaar is Scouting Nederland eigenaar van het terrein. Scouts van over de hele wereld vinden hier hun weg, vooral in de weekenden. Het gezin Zijlstra mag er elke dag van genieten.

“Het lijkt een aflevering van Ik vertrek, en het voelde in het begin ook wel een beetje zo”, vertelt Froukje met een lach. “We hadden het in Friesland ook goed voor elkaar. Mooie banen, eigen huis, ons gezinsleven. Fijn, maar ook veel geregel. Dat wilden we anders. Bovendien begon het buitenleven steeds harder te roepen. De kans om beheerders te worden van de hoeve en het scoutingterrein konden we niet laten liggen. We zijn immers scouts!”

Aandacht en onderhoud

Ronald was 11, Froukje was 7 jaar toen zij de scoutingdas voor het eerst om hun hals knoopten. En dat doen ze nog steeds. “We maken natuurlijk nog wel kampvuren, maar we richten ons nu vooral op onze activiteiten en educatieve doelen. We zijn hier ook gaan wonen omdat we het buitenleven én duurzaam leven onder de aandacht willen brengen. Bij zoveel mogelijk mensen. Er zijn hier regelmatig scholen die hier met hun leerlingen komen om te leren over de natuur. En om plezier te maken!”, vertelt Ronald.

"Ook vraagt het terrein veel aandacht en onderhoud”, vult Froukje aan. “Dit doen we samen met ons bestuur en zo’n 60 betrokken vrijwilligers. Bovendien doen we alles om het terrein zo duurzaam mogelijk te gebruiken en in te richten. Momenteel bekijken we of we de sanitaire ruimten en het water op een groene manier kunnen verwarmen door middel van houtsnippers. Dat wordt een houtkachel of wellicht een biomassaketel. Alleen al uit het onderhoud van ons terrein komt voldoende hout om zo’n kachel te laten branden. Een slimme en duurzame investering.”

Houthakken bij Ada's Hoeve

Duurzame uitdagingen

“We zochten een partner die meedenkt en adviseert in de duurzame uitdagingen waar we als ondernemers voor staan.”

 

Bijzonder groen label

Goed zijn voor de natuur, het zit diep in het hart van elke scout. Hier op Ada’s Hoeve gaat duurzaamheid dan ook een stapje verder. Het buitencentrum is SCENES gecertificeerd: een Scout Centre of Excellence for Nature and Environment. Over de hele wereld bestaan 20 van deze terreinen, waarvan maar liefst 5 in Nederland. Ronald en Froukje zijn terecht trots op hun groene label. “Als SCENES Centre voldoen we aan 3 belangrijke voorwaarden”, legt Froukje uit. “Ons terrein ligt in een natuurlijke omgeving die uitnodigt om te spelen en te leren in de natuur, we bieden natuuractiviteiten aan én we streven een zo duurzaam mogelijk beheer na.”

Vlot bouwen

Verduurzamen doe je samen

Om de gewenste stappen in duurzaamheid te zetten, werd via vrijwilliger en mede-scout Ronald Meulenkamp contact gezocht met ENGIE. Ronald werkt voor ENGIE, dus de verbinding was snel gemaakt. “Door ENGIE’s brede expertise in energie en technische installaties kunnen we stappen maken in de energietransitie en de verduurzaming van het kampeerterrein. Die externe kennis heb je gewoon nodig als ondernemer, want verduurzamen doe je samen!”, aldus Ronald Zijlstra. 

“Inmiddels onderzoeken we met adviseurs van ENGIE hoe en waar we op het gebied van stroom, gas en bijvoorbeeld zonnepanelen verder kunnen verduurzamen”, vult Froukje aan. “Nog een stap groener, voordeliger waar ’t kan. Dat doen we graag met een partij die hierin thuis is. Alleen al omdat er voor ons zo meer tijd overblijft om te doen waar we écht van houden: genieten van ons werk en van de natuur om ons heen!”

Vind jij duurzaamheid ook belangrijk?

Wil je net zoals Ada's Hoeve aan de slag met duurzaamheid? Misschien wil je nu de eerste stappen zetten of denk je al aan energie opwekken? Speciaal voor ondernemers biedt ENGIE een scherp energietarief. Een simpele start naar een betere wereld. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.

Medewerker Ondernemersdesk