Chef-kok restaurant De Beleving
Horeca

Restaurant De Beleving

Zo verovert een Brabants echtpaar de harten van restaurantliefhebbers in heel Nederland

Waar komt mijn eten vandaan? Het is een vraag die we steeds vaker stellen. Ralf Dirven en Noortje Lipsch uit het Brabantse Sint-Oederode spelen hierop in. In hun restaurant De Beleving ligt iedere maand een nieuwe menukaart op de tafels met verschillende streekgerechten. Door lokale producten te gebruiken, is de herkomst herleidbaar en de ecologische voetafdruk kleiner. Een concept dat staat als een huis.

In 2004 opent chef-kok Ralf restaurant De Beleving. Met de opening van het restaurant gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Kort daarna start zijn partner Noortje als restaurantmanager. Onder werktijd bestiert Ralf met de keukenbrigade de keuken en Noortje met haar team de restaurantvloer. Daarbuiten zorgen ze samen voor hun kinderen.

Wijn inschenken

Duurzaam lokaal

"We vinden het een prettig idee dat we andere ondernemers in de regio helpen door bij hen voedsel af te nemen en tegelijkertijd milieuvriendelijk te werk gaan." 

Snikkend aan de telefoon

De Beleving bevindt zich midden in het pittoreske centrum van Sint-Oederode. Het restaurant is sfeervol ingericht en biedt plek aan 140 gasten. In 2015 krijgt de onderneming een Bib Gourmand: een onderscheiding van Michelin voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Noortje herinnert zich de dag dat ze hoorde van de Bib Gourmand onderscheiding nog als die van gister: “Ralf was aan het fietsen toen een kennis hem telefonisch feliciteerde met de onderscheiding. Wij wisten nog van niets. Hij belde mij gelijk op waarna ik via internet heb gecontroleerd of wij inderdaad een Bib Gourmand hadden gekregen. Dat bleek zo te zijn. We hebben allebei snikkend aan de telefoon gehangen.”

Vasthouden aan de visie

Het krijgen van een Bib Gourmand is voor Noortje en Ralf de kers op de taart. “Het bewijst dat we er goed aan hebben gedaan om aan ons concept vast te houden. Zelfs toen er twijfel was”, aldus Noortje. De twijfel slaat toe als De Beleving in zwaar weer verkeert tijdens de economische crisis. Als de gasten wegblijven, vragen Ralf en Noortje zich af of dit komt door een gebrekkig concept. Ze besluiten echter vast te houden aan hun visie; de wil om er een succes van te maken is sterk. Het concept dat Ralf en Noortje bedenken als ze hun restaurant openen is eenvoudig. “In De Beleving moeten gasten zich thuis voelen en kunnen genieten van puur eten”, aldus Noortje. Door te werken met lokale producten weet de restaurantmanager alles over de oorsprong.

Duurzaamheid als thema 

Milieuvriendelijk werken is belangrijk voor Ralf en Noortje. Nu De Beleving voet aan de grond heeft, is er tijd om na te denken over volgende stappen. Er wordt onder meer gekeken naar manieren om duurzamer te ondernemen.

Duurzaam werken blijkt als horecaondernemer echter niet zo eenvoudig. Noortje: “Alleen al over hoe je afval moet scheiden denkt iedereen anders. Het vinden van informatie via de overheid of andere instanties is bovendien ook niet erg eenvoudig.”

Noortje van restaurant De Beleving loopt de tafelschikking na

Stappen in de goede richting

Volgens Noortje weten veel horecaondernemers niet waar ze moeten beginnen. “Het wemelt van de regels, wetten en mogelijkheden! Maar ik weet bijvoorbeeld niet wat er voor ons opgaat”, legt Noortje uit. “Wij krijgen nu hulp van onze energieleverancier ENGIE. Er is een speciale Ondernemersdesk die ons wegwijs maakt.”

Zo wordt het mogelijk dat er bij De Beleving veel stappen in de goede richting worden gezet. “We hebben bijvoorbeeld LED verlichting aangeschaft en een lichtplan laten maken om efficiënter met verlichting om te gaan”, vertelt Noortje. “Het blijft fantastisch dat we naar de toekomst kunnen kijken, omdat ons concept zo goed aanslaat!”

Duurzaamheid vinden wij een heel belangrijk thema”, zegt Noortje. “Ralf en ik hebben 2 kinderen. Om hun toekomst te waarborgen, willen we het milieu sparen.

Vind jij duurzaamheid ook belangrijk?

Wil je net zoals Ralph en Noortje aan de slag met duurzaamheid? Misschien wil je nu de eerste stappen zetten of je denkt al aan energie opwekken? Speciaal voor ondernemers biedt ENGIE een scherp energietarief. Een simpele start naar een betere wereld. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.

Medewerker Ondernemersdesk