Schapenmelkerij de Vreugdenhoeve - Boer met schapen
Agrarische sector

Schapenmelkerij De Vreugdenhoeve

Hoe een Zwolse schapenmelker voorloper op het gebied van MVO wordt

Hij was één van de eerste boeren die besloot volledig biologisch te gaan werken: schapenmelker Herman van Assen. En eens een pionier, altijd een pionier. Momenteel werkt de Zwollenaar toe naar een CO2-neutraal ondernemersbestaan. Ondanks de uitdagingen die een agrariër tegenkomt wanneer hij start met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Idyllisch plekje

Op één van de meest idyllische plekjes in Zwolle, vind je biologische Schapenmelkerij De Vreugdehoeve. Aan de Zalkerveerweg, die grenst aan natuurgebied de Vreugderijkerwaard, werkt eigenaar Herman aan het verwezenlijken van zijn groene droom.
Lammeren en schapen in de stal

Biologische melkschapenboerderij

Van nachtmerrie naar droom

Voor Herman zijn droom aan het begin van deze eeuw realiseert, beleeft hij een nachtmerrie. Zijn varkenshouderij is nagenoeg failliet door onder andere de uitbraak van mond-en-klauwzeer en de varkenspest. Jarenlang probeert hij zijn levenswerk tevergeefs te redden. Maar Herman is veerkrachtig: Als ondernemer moet je in kansen denken.

De boer ziet een kans wanneer zijn oog in het vakblad valt op een artikel over schapenmelkerijen. De groeipotentie voor deze branche is enorm. Nadat Herman toevalligerwijs ook nog tweemaal in aanraking komt met een meneer Schaap staat zijn besluit vast: hij start een schapenmelkerij.

Vertrouwen op intuïtie

Inmiddels produceren de schapen van Herman 400 liter melk per dag. De melk wordt verwerkt in eigen producten, maar ook gedistribueerd. Naast de melkerij is er inmiddels zelfs een restaurant, een vergaderruimte, een winkel en een speeltuin. Toch staat biologisch boeren nog steeds centraal.

Hermans voorspelling dat de vraag naar biologische zuivel zou toenemen, blijkt te kloppen. Anno 2018 telt Nederland ruim 3,5 miljoen biologisch gehouden dieren. Veel agrariërs willen het voorbeeld van Schapenmelkerij De Vreugdehoeve volgen. Ze vragen hulp aan Herman, omdat hij jarenlang ervaring met biologisch boeren heeft.

Boeren met schapen

Herman van Assen:

“Toen wij begonnen met de schapenmelkerij was biologisch boeren uniek. Iedereen verklaarde mij voor gek toen ik zei biologisch te gaan werken. Maar ik vertrouwde op mijn intuïtie.”

Goed advies

“Biologisch boeren is een vak op zich”, vindt Herman. “Het is enorm belangrijk dat je een goede adviseur tot je beschikking hebt. Zeker als je start met biologisch boeren kom je veel uitdagingen tegen. Deze uitdagingen kun je het hoofd bieden als een expert je helpt.”

Zelf krijgt Herman - sinds de oprichting van Schapenmelkerij De Vreugdehoeve – ook hulp bij het biologisch boeren. “Het is eigenlijk net zoals wanneer je maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen. Ook dan heb je een goede adviseur nodig.”

 

Pasgeboren lammeren

Verstandig investeren

Dat laatste is wat Herman momenteel aan den lijve ondervindt. “We nemen steeds meer maatregelen om CO2-neutraal te worden. Dat doen we enerzijds om het milieu te verbeteren, anderzijds om kosten te besparen. Als we twijfelen over waar in te investeren, roepen we de hulp van een expert in. We willen investeren in zaken die zich terugverdienen. Zo hebben we onlangs zonneboilers geïnstalleerd en zijn we ons nu aan het oriënteren op zonnepanelen. We schakelen hierbij de hulp in van energieleverancier ENGIE.”

De zorgvuldigheid waarmee Herman te werk gaat, past bij zijn manier van ondernemen. “Ik wil financieel gezien verstandige keuzes maken. Het was vreselijk om met de varkenshouderij nagenoeg failliet te zijn. Dat wil ik nooit meer meemaken”, vertelt hij. Voor zijn kinderen, waarvan er inmiddels 2 mede-eigenaar van de schapenmelkerij zijn, droomt hij van een financieel zorgeloos bestaan. Dat hij dag en nacht in touw is om deze droom te verwezenlijken, deert hem niet: “Ik ben een aanpakker. Misschien is dat wel kenmerkend voor alle ondernemers.”

Schapenboer Herman, wijzend naar het dak van zijn stal

Benieuwd naar mogelijkheden omtrent MVO?

Onze collega's van de Ondernemersdesk kijken graag met jou als ondernemer naar de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op.

Medewerker Ondernemersdesk

Vind jij duurzaamheid belangrijk?

Wil jij net zoals De Vreugdenhoeve aan de slag met MVO? Misschien wil je nu de eerste stappen zetten of denk je al aan energie opwekken? Speciaal voor ondernemers biedt ENGIE een scherp energietarief. Een simpele start naar een betere wereld. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.

Boer op tractor