Zomerse activiteiten op het terrein van Harculo

Zwolle

De komende maanden vinden de nodige activiteiten plaats op het terrein van Harculo. Hieronder vindt u een overzicht. Klik op de linkjes voor meer informatie over het betreffende evenement.

28 mei t/m 17 sept tentoonstelling “Energy” -  Koelwatergebouw
In de allereerste tentoonstelling genaamd “ENERGY” tonen maar liefst 19 kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland hun werk. Meer op:  www.koelwaterhal.nl

17 juni t/m 17 september 2023 IJsselbiënnale
Onder de titel Grondtonen stelt IJsselbiennale 2023 de aarde, bodem en grond centraal. Het is een fietsroute van ruim 100 kilometer welke je in vijf etappes door de IJsselvallei, langs landgoederen, waterwerken, natuurgebieden en haar Hanzesteden langs alle kunstwerken en de vele activiteiten leidt. 

21 juni 18:00 uur Kringdans Zwolle Zuid
Op de langste dag van het jaar, 21 juni a.s., wordt om 18:00 uur op het grasveld van locatie Harculo een grote kringdans georganiseerd door Stichting Zwolse Zot. De kringdans is onderdeel van een feestweek “Kringdagen” in Zwolle Zuid. Mensen uit Zwolle (Zuid) worden uitgenodigd om massaal mee te doen aan deze kringdans.  

1 t/m 24 september tentoonstelling De Stadt Verbeeldt
De tentoonstelling van De Stad Verbeeldt is van 1 t/m 24 september opnieuw te gast in de kantine en de entree van het dienstengebouw. 


luchtfoto harculo zwolle

Na afronding van de sloop in 2019 is ENGIE gestart met de voorbereiding om een nieuwe bestemming te geven aan de locatie van de voormalige centrale. ENGIE heeft adviesbureau Twynstra Gudde gevraagd om de herontwikkeling van het Harculo terrein te begeleiden. Belangrijke samenwerkingspartner is de gemeente Zwolle en ook de provincie Overijssel is betrokken bij de herontwikkeling. 

Mix van functies
Met de mix van functies (duurzame energie, wonen, werken, cultuur, recreatie en natuur) is er voor eenieder wat wils en worden verschillende belangen gediend. De uitdaging is nu om met elkaar een goede balans te vinden in deze functies. Dat blijkt ook uit de bewonersavonden en gesprekken die in oktober 2020 gevoerd zijn. Waar de een kiest voor de levendigheid die ontstaat door wonen en recreatie, wil de ander juist de rust voor het Natura 2000-gebied. De inbreng van stakeholders kan bijdragen aan het vinden van de juiste balans.

De gemeenteraad van Zwolle heeft de Gebiedsvisie IJsselcentrale & Omgeving in de eerste week van juli 2021 aangenomen. Daar zijn wij erg blij mee. Hier vindt u het videoverslag van de vergadering (agendapunt Gebiedsvisie vanaf ong. 1 uur 23 minuten). 

Bekijk hier de introductie op de Gebiedsvisie Harculo