Reales neemt stokje over

Zwolle

ENGIE draagt het stokje voor het terrein van Harculo over aan ontwikkelaar Reales voor Nieuw Harculo. Voor Reales is een goede samenwerking met de omgeving van groot belang, met het voorwerk van ENGIE als goede basis. Reales wil deze lijn doorzetten en zal in gesprek gaan met direct omwonenden en belangenorganisaties.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rond Nieuw Harculo? U kunt zich hier inschrijven voor de nieuwsbrief van Reales en aangeven waar uw interesse naar uit gaat.

Kunstenaar Ronald A. Westerhuis is sinds december 2021 de trotse eigenaar van het voormalige koelwatergebouw van de IJsselcentrale. Kijk eens op zijn website als u meer wilt weten over zijn activiteiten

Ook het magazijn, de hijshal en het dienstengebouw van de voormalige IJsselcentrale zijn blijven staan. De gebouwen zijn eigendom van Stichting BOEi. Zij maken diverse activiteiten mogelijk in de gebouwen. Voor meer informatie hierover, kunt u hier terecht.

 

luchtfoto harculo zwolle

Na afronding van de sloop in 2019 is ENGIE gestart met de voorbereiding om een nieuwe bestemming te geven aan de locatie van de voormalige centrale. ENGIE heeft adviesbureau Twynstra Gudde gevraagd om de herontwikkeling van het Harculo terrein te begeleiden. Belangrijke samenwerkingspartner is de gemeente Zwolle en ook de provincie Overijssel is betrokken bij de herontwikkeling. 

Mix van functies
Met de mix van functies (duurzame energie, wonen, werken, cultuur, recreatie en natuur) is er voor eenieder wat wils en worden verschillende belangen gediend. De uitdaging is nu om met elkaar een goede balans te vinden in deze functies. Dat blijkt ook uit de bewonersavonden en gesprekken die in oktober 2020 gevoerd zijn. Waar de een kiest voor de levendigheid die ontstaat door wonen en recreatie, wil de ander juist de rust voor het Natura 2000-gebied. De inbreng van stakeholders kan bijdragen aan het vinden van de juiste balans.

De gemeenteraad van Zwolle heeft de Gebiedsvisie IJsselcentrale & Omgeving in de eerste week van juli 2021 aangenomen. Daar zijn wij erg blij mee. Hier vindt u het videoverslag van de vergadering (agendapunt Gebiedsvisie vanaf ong. 1 uur 23 minuten). 

Bekijk hier de introductie op de Gebiedsvisie Harculo