Nieuws

Eerste waterstof tankstation in Nijmegen

Fountain Fuel emissieloos tankstation

Fountain Fuel en ENGIE werken samen aan de realisatie van een emissieloos tankstation op het terrein van Centrale Gelderland. Waterstof tanken en batterij elektrisch laden worden hier gecombineerd. Het station wordt geschikt voor vrachtwagens en personenauto’s. Voor de bouw van het station wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen. Over 2 jaar moet het zero emissie station klaar zijn.

Waterstof en batterij techniek vullen elkaar goed aan
Waterstof tanken en elektrisch-laden zijn voor ons technieken die niet met elkaar concurreren. We richten ons zowel op personenauto’s als op vrachtvervoer. Waterstof zal vooral gebruikt worden door mensen die snel willen tanken of meer actieradius willen. Daarnaast wordt waterstof heel belangrijk voor goederenvervoer.

Ketenontwikkeling
De samenwerking is niet alleen gericht op het realiseren van een tankstation. Fountain Fuel en Engie willen de gehele keten ontwikkelen. Van lokale duurzame elektriciteitsopwekking tot het maken en opslaan van groene waterstof. Daarnaast willen we de overstap naar duurzame auto’s en vrachtwagens stimuleren. Om dat mogelijk te maken wordt de komende periode actief de samenwerking gezocht met vrachtvervoerders in de omgeving.

Vervoerders helpen met overstap
Stephan Bredewold, Fountain Fuel: ‘We gaan vervoerders helpen met de overstap op duurzaam vervoer bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van waterstoftrucks. Ze betalen dan voor het gebruik en hoeven niet meteen de hele investering van de aanschaf te doen. Daarnaast wordt onderzocht of we waterstof-auto’s of batterij-elektrische auto’s via een deelconcept kunnen aanbieden voor inwoners uit de omgeving. Dat levert behalve rijplezier ook schone lucht en minder verkeersbewegingen op. In de ontwikkelfase wordt ook bekeken of andere vormen van duurzame mobiliteit wenselijk en haalbaar zijn."

Samenwerking in de regio
ENGIE en Fountain Fuel maken binnen de samenwerking gebruik van elkaars sterke punten. ENGIE gaat met toepassing van slimme techniek de combinatie maken tussen de duurzame opwekking, netcapaciteit, productie van waterstof en het realiseren van snelladers voor elektrische vervoer. Fountain Fuel zal als flexibele innovator de verbinding maken tussen het zero emissie tankstation en de bredere uitrol en stimulatie van duurzaam vervoer in de regio. Nijmegen is hiervoor een geschikte locatie vanwege de vele logistieke bedrijven die hier gevestigd zijn zoals op industrieterrein TPN West. Bedrijven kunnen voor hun hele duurzame mobiliteitsvraagstuk gebruik maken van de krachtige combinatie van Fountain Fuel en ENGIE.

Gebiedsvisie Waal Energie
De ontwikkeling van een dergelijk tankstation is de volgende stap naar een nieuwe inrichting van het terrein van Centrale Gelderland. Het past perfect binnen de kaders van ENGIE’s gebiedsvisie Waal Energie, die in november 2019 vast werd gesteld in de Nijmeegse raad. Locatiemanager Kees Baijens: “We zijn verheugd met de ontwikkeling van een zero emissie tankstation op ons terrein, in het kader van de transformatie van Centrale Gelderland. Het initiatief past namelijk perfect bij de ambities die we hebben om straks een ‘Groene Hub’ te zijn, een plek waar ondernemers samenwerken op het gebied van energie, water, afval, grondstoffen en logistiek. Na de vestiging van De Emmerik Circulaire Hub Nijmegen eind 2020 op ons terrein is dit de tweede concrete ontwikkeling. We hopen dat er nog vele volgen!”

Ambities
Beide bedrijven zijn overtuigd van de grote rol die waterstof gaat spelen in mobiliteit. Daarom wordt momenteel onderzocht of de samenwerking naar andere locaties kan worden uitgebreid. Fountain Fuel heeft de daarbij de ambitie om in 2025 al 20 stations geopend te hebben. Stephan: “Hoewel de range van waterstof-elektrische auto’s veel groter is dan van batterij-elektrische auto’s, is het van groot belang dat er een goed dekkend netwerk ontstaat, uiteindelijk wil iedereen probleemloos van Maastricht naar Den Helder kunnen rijden”.