Blog

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen gaan vaak lange tijd mee en hebben weinig onderhoud nodig. Toch dragen onderhoud en het periodiek reinigen van zonnepanelen vaak bij aan een langere levensduur én een hoger rendement. Ben jij van plan dit zelf te gaan doen, dan hebben we een paar tips en aandachtspunten.

Houd de opbrengst van jouw zonnepanelen in de gaten

Check met regelmaat de prestaties van jouw zonnepanelen. Dit is met een monitoringssysteem vrij eenvoudig. Zie je een plotselinge daling van jouw energieopbrengst? Dan zijn de zonnepanelen waarschijnlijk vies en wordt het tijd om ze te reinigen. 

Inspecteer de zonnepanelen minimaal één keer per jaar

Check de zonnepanelen bijvoorbeeld op stof, roet, bladeren en takjes. Let ook bijzonder goed op of er vogelpoep op de panelen zit. Dit vieze goedje spoelt vaak niet vanzelf weg en kan zonlicht volledig blokkeren, waardoor de opbrengst van jouw zonnepanelen met wel 5% kan dalen! Ga natuurlijk nooit op zonnepanelen staan of zitten, omdat dit de panelen kan beschadigen.

Zonnepanelen reinigen op de juiste manier

Vuil dat zich aan de zonnepanelen heeft gehecht kun je het beste verwijderen met een spons of ander zacht materiaal. Gebruik géén schuurmiddelen, omdat deze krasjes kunnen veroorzaken en zo de prestaties van jouw zonnepanelen kunnen verminderen. Ook raden we af om allesreiniger of groene zeep te gebruiken, omdat dit de zelfreinigende laag van sommige zonnepanelen kan aantasten. Gebruik bij voorkeur osmose water, dat vrij is van kalk en andere mineralen. Zonnepanelen kun je overigens het beste 's ochtends, 's avonds of op een bewolkte dag schoonmaken, als de zon niet volop schijnt. Anders kunnen er door het snelle opdrogen vlekken achterblijven. 

Denk om je veiligheid

Dit spreekt natuurlijk voor zich, dus neem geen onnodige risico's! Heb jij een schuin dak of zijn de zonnepanelen lastig te bereiken? Gebruik dan een tuinslang of telescoopsteel om de zonnepanelen te reinigen. Ga je voor een onderhoudsinspectie of schoonmaakbeurt toch zelf het dak op, zorg dan altijd voor goede valbeveiliging. En check voordat je begint altijd de temperatuur van de zonnepanelen. Deze kan namelijk oplopen tot wel 80 graden!

Wil niet té veel zelf doen 

In specifieke gevallen kan het verstandig zijn om een professioneel bedrijf in te huren. Bijvoorbeeld wanneer er onderhoud gepleegd moet worden aan bevestigingsmateriaal, de omvormer of bedrading. Het is onverantwoord om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Lees meer over zonnepanelen