Blog

Zonnepanelen plaatsen op andermans dak, kan dat?

Steeds meer mensen willen zelf hun energie opwekken. Dat kan heel goed met zonnepanelen. Maar wat als jij geen (geschikt) dak hebt om zonnepanelen op te plaatsen? Ook dan kun jij profiteren van de voordelen van eigen zonnepanelen. Het is mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen op andermans dak, of je kunt kiezen voor energie van zonnepaneeleigenaren die hun opgewekte energie delen.

Postcoderoos-regeling: zonnepanelen plaatsen op andermans dak

Het klinkt misschien gek, maar door (in overeenstemming, uiteraard) zonnepanelen te laten plaatsen op andermans dak kun je toch genieten van eigen opgewekte energie. Dit kan via de zogenaamde Postcoderoosregeling. Zonnepanelen die jij koopt worden dan geplaatst op een dak in de buurt dat hiervoor beschikbaar gesteld is. Denk bijvoorbeeld aan het dak van een bedrijfspand of de lokale sporthal. De zonnepanelen moeten wel worden geplaatst binnen de postcoderoos. Het viercijferige gebied van jouw postcode vormt het hart van de postcoderoos. De aangrenzende viercijferige postcodegebieden vormen de bladeren van de roos en worden ook gerekend tot het gebied. Vroeger stond de installatie in het hart van de Postcoderoosregeling. Tegenwoordig mag hiermee geschoven worden, de installatie zou dus ook in een blad van de roos mogen staan.

Binnen de postcoderoos kan een lokale energiecoöperatie deelnemers werven, die bij deelname recht hebben op teruggave van de energiebelasting. Coöperaties waarmee ENGIE samenwerkt zijn o.a. Zon Op Nederland, Zonnige Start, Noaber-Energie en WATBETERS. Is er in jouw omgeving geen coöperatie waarbij jij je wilt aansluiten? Je kunt ook zelf een coöperatie starten om zonnepanelen te plaatsen op andermans dak.

Hoe werkt de Postcoderoosregeling?

  1. Je sluit je aan bij een lokale coöperatie binnen de postcoderoos
  2. Je legt geld in voor het aantal zonnepanelen dat je wilt kopen
  3. De coöperatie regelt de rest! Zij zorgen voor de plaatsing van de zonnepanelen en het onderhoud ervan
  4. De installatie gaat stroom produceren
  5. In jouw jaarnota wordt de korting verrekend die jij hebt verdiend met jouw opgewekte energie

Alternatief: energie van andere zonnepaneeleigenaren

Een andere manier om zonne-energie te gebruiken zonder zelf zonnepanelen op jouw dak te plaatsen, is door eigen opgewekte energie te gebruiken van mensen die wel zonnepanelen op hun dak hebben liggen. De zonnepanelen hoef je dan niet op andermans dak te laten plaatsen. Sterker nog: de panelen hoeven niet eens bij jou in de buurt te liggen! Steeds meer van onze klanten hebben zonnepanelen, waarvan zij de overgebleven energie delen met klanten zonder zonnepanelen. Dit is aantrekkelijk voor jou, omdat je toch groen opgewekte stroom kunt gebruiken, zonder eigen zonnepanelen. Daarnaast is het voordelig voor de eigenaren van de zonnepanelen, omdat zij zo nog meer rendement uit hun zonnepanelen halen. Op deze manier profiteer je samen van duurzame energie.

Lees meer over energie van ENGIE klanten