Blog

Zonnepanelen plaatsen op andermans dak, kan dat?

Steeds meer mensen willen zelf hun energie opwekken. Dat kan heel goed met zonnepanelen. Maar wat als jij geen (geschikt) dak hebt om zonnepanelen op te plaatsen? Ook dan kun jij profiteren van de voordelen van eigen zonnepanelen. Het is namelijk mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen op andermans dak.

Toch financieel voordeel: zonnepanelen plaatsen op andermans dak

Het klinkt misschien gek, maar door (in overeenstemming, uiteraard) zonnepanelen te laten plaatsen op andermans dak kun je toch genieten van eigen opgewekte energie. Dit verloopt via een energiecoöperatie, door gebruik te maken van de Regeling Verlaagd Tarief (RVT), beter bekend als de Postcoderoosregeling of de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE-regeling).

Zonnepanelen die jij koopt worden dan geplaatst op een dak in de buurt dat hiervoor beschikbaar gesteld is. Denk bijvoorbeeld aan het dak van een bedrijfspand of de lokale sporthal. De zonnepanelen moeten wel worden geplaatst binnen de postcoderoos. Het viercijferige gebied van jouw postcode vormt het hart van de postcoderoos. De aangrenzende viercijferige postcodegebieden vormen de bladeren van de roos en worden ook gerekend tot het gebied. Vroeger stond de installatie in het hart van de Postcoderoosregeling. Tegenwoordig mag hiermee geschoven worden, de installatie zou dus ook in een blad van de roos mogen staan.

Binnen de postcoderoos kan een lokale energiecoöperatie deelnemers werven, die bij deelname profiteren van financieel voordeel.

Hoe krijg je financieel voordeel?

  1. Je sluit je aan bij een lokale coöperatie binnen de postcoderoos
  2. Je legt geld in voor het aantal zonnepanelen dat de coöperatie namens jou koopt en plaatst
  3. De coöperatie regelt de rest! Zij zorgen voor de plaatsing van de zonnepanelen en het onderhoud ervan
  4. De installatie gaat stroom produceren
  5. Je ontvangt financieel voordeel door jouw investering via jouw energieleverancier (bij de Regeling Verlaagd Tarief) of rechtstreeks vanuit de coöperatie (bij de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking).