Blog

Welke warmtepomp moet ik kiezen?

ENGIE wil energie begrijpelijk maken voor iedereen en vertellen wat er allemaal kan in een veranderende energiewereld. Zodat iedereen aan de slag kan met duurzame keuzes.

Vader moeder dochter (gezin)

Je wilt een overstap maken naar het duurzaam verwarmen van jouw woning met een warmtepomp? Een verstandige en bewuste keuze! Maar hoe weet je welke warmtepomp je moet kiezen? Er zijn namelijk verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Gelukkig is er voor bijna iedere situatie wel een passende warmtepomp. Wij leggen je in dit blog uit welke mogelijkheden er zijn en welke warmtepompen je kunt gebruiken in jouw woning.

Welke warmtepompen zijn er?

Wanneer je op zoek gaat naar een warmtepomp komt je allerlei verschillende soorten warmtepompen tegen. Het grootste verschil tussen deze soorten zit in de warmtebron. Zo zijn er systemen die buitenlucht (of ventilatielucht) als warmtebron gebruiken, zoals lucht/lucht- en lucht/water warmtepompen. Daarnaast zijn er bodem/water warmtepompen, die via buizensystemen warmte uit de bodem halen. En water/water warmtepompen, die grondwater als warmtebron gebruiken. Tot slot kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze werkt in combinatie met jouw (bestaande) cv-ketel en is hierdoor goed toepasbaar in bestaande woningen.

Meer weten over warmtepompen? Download het gratis ENGIE Warmtepomp Magazine.

Het aanbod warmtepompen van ENGIE

Bij ENGIE heb je keuze uit verschillende warmtepompen. Onze warmtepompen zijn hybride en dus vaak gemakkelijk te installeren in jouw bestaande woning met cv-ketel. Een hybride warmtepomp is bovendien voordeliger dan een volledig elektrische variant. Bekijk hieronder de modellen warmtepompen van ENGIE:

Techneco Elga

  • Lucht/water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp
  • Gebruikt warmte uit buitenlucht om jouw woning te verwarmen

Lees meer over de Techneco Elga

Daikin Altherma

  • Lucht/water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp
  • Warmtepomp en HR-ketel in één

Lees meer over de Daikin Altherma

Voor welke warmtepompen is jouw huis geschikt?

Nu je weet wat het aanbod aan warmtepompen is, kun je gaan bepalen voor welk soort warmtepomp jouw woning geschikt is. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te ontdekken of je woning op dit moment geschikt is om een warmtepomp te gaan gebruiken. In principe is in bijna ieder huis een warmtepomp te installeren, maar dit wil niet direct zeggen dat het ook verstandig is. In sommige gevallen is het beter om eerst maatregelen te treffen op het gebied van isolatie, voordat je overstapt op een warmtepomp.

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

  • Jouw woning is goed geïsoleerd
  • Je beschikt over vloer- en/of laagtemperatuurverwarming
  • Je hebt ruimte voor een buitenunit en voor een binnenunit nabij de cv-ketel

Is jouw woning onvoldoende geïsoleerd, heb je luchtverwarming of vloerconvectoren? Heb je geen ruimte voor een binnen- of buitenunit? Of hebben jouw radiatoren onvoldoende capaciteit om jouw woning met een warmtepomp te verwarmen? Dan raden wij het gebruik van een warmtepomp af. Uiteraard zijn er genoeg andere maatregelen om minder gas te verbruiken die je kunt treffen.

Image

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze onttrokken warmte kan vervolgens benut worden om het cv-water of tapwater te verwarmen. Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingsysteem gevuld met een speciaal middel.