Blog

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren duurzame energie op. Maar weet je ook hoe duurzaam de zonnepanelen zelf zijn? De levensduur van zonnepanelen is belangrijk om te weten, omdat je aan de hand hiervan kunt bepalen wat bijvoorbeeld de terugverdientijd van de zonnepanelen zal zijn. En hoe korter de terugverdientijd, hoe langer jij kunt profiteren van gratis, door jou zelf opgewekte energie!

Meer weten over zonnepanelen? Download het gratis Zonnepanelen Magazine.

Hoe lang gaat een zonnepaneel gemiddeld mee?

De meeste zonnepanelen gaan in ieder geval 25 jaar mee. Dit kan ook flink uitlopen: er zijn zonnepanelen die het wel 40 jaar volhouden. Uiteraard zijn er verschillende soorten zonnepanelen, gemaakt van verschillende materialen. De levensduur verschilt per soort. Hieronder zie je de verhouding tussen het soort zonnepanelen en de levensduur.

Soort zonnepanelen Gemiddelde levensduur

Amorf (dunne film) zonnepanelen 15 jaar

Monokristallijne zonnepanelen 25 jaar

Polykristallijne zonnepanelen 25-30 jaar

Hoewel polykristallijne zonnepanelen vanwege de lange levensduur misschien het aantrekkelijkst lijken, kunnen andere typen zonnepanelen toch meer geschikt voor jou zijn. Dunne film zonnepanelen zijn bijvoorbeeld goedkoper in aanschaf, wat de terugverdientijd korter maakt. Ga daarom goed na welk soort zonnepanelen het beste bij jou en jouw woning past. Een adviseur kan jou hierbij helpen. 

Levensduur van de omvormer ook belangrijk

Een systeem van zonnepanelen bevat meer onderdelen dan de panelen alleen. De omvormer, die ervoor zorgt dat jij stroom kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet, heeft een kortere levensduur dan de zonnepanelen zelf. Houd hier daarom rekening mee in jouw overweging. Een omvormer is na gemiddeld 12 tot 15 jaar aan vervanging toe. In de tijd dat jij jouw zonnepanelen gebruikt zul je dan ook in ieder geval één keer de omvormer moeten vervangen.

Tip: wil jij jouw omvormer zo lang mogelijk blijven gebruiken? Zorg ervoor dat de omvormer geplaatst wordt op een plek waar de temperatuur niet te hoog wordt. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de levensduur.

Wat kun jij zelf doen voor de levensduur van jouw zonnepanelen?

Je wilt zo lang mogelijk van jouw zonnepanelen blijven profiteren. Maar wat kun je hier zelf aan doen? Er zijn twee dingen die jij zelf kunt ondernemen om jouw zonnepanelen zo goed mogelijk te laten werken. Allereerst is het belangrijk dat je jouw zonnepanelen regelmatig (laat) schoonmaken. Op deze manier blijven de panelen zoveel zon opnemen als mogelijk is. Vervolgens is het verstandig om te monitoren wat de opbrengst van het zonnesysteem is. Zo kun jij op tijd signaleren of het vermogen van jouw panelen afneemt.

Garantie op opbrengst van jouw zonnepanelen

Je doet er natuurlijk alles aan om jouw zonnepanelen zo veel mogelijk stroom te laten opwekken en om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Maar mocht er iets misgaan, dan kun je terugvallen op onze garanties. Op jouw zonnepanelen krijg je productgarantie. Op omvormers ontvang je 5 jaar garantie.