Blog

Hoeveel energie verbruik ik met een warmtepomp?

ENGIE wil energie begrijpelijk maken voor iedereen en vertellen wat er allemaal kan in een veranderende energiewereld. Zodat iedereen aan de slag kan met duurzame keuzes.

Man bij meterkast

Een warmtepomp is dé oplossing voor het gasloos verwarmen van jouw huis. Maar waar een cv-ketel gas gebruikt, werkt een warmtepomp natuurlijk op stroom. Jouw energieverbruik zal dan ook omhoog gaan wanneer je een warmtepomp in gebruik neemt. Maar wat voor verbruik kun je met een warmtepomp verwachten? En wat is dan de besparing in vergelijking met jouw huidige gaskosten? In dit blog leggen wij het je uit.

Jaarlijks verbruik berekenen

Het energieverbruik van een warmtepomp wordt aangeduid in kWh (kilowattuur). Hoeveel kWh je zult verbruiken met een warmtepomp kun je aan de hand van een berekening een inschatten. Je moet hiervoor wel weten wat het thermisch vermogen van jouw woning is (hoeveel vermogen nodig is om jouw woning te verwarmen) en wat de COP (Coefficient of Performance) van jouw (toekomstige) warmtepomp is. De formule die wordt gebruikt om het jaarlijkse energieverbruik van een warmtepomp te berekenen is als volgt:

(Thermisch vermogen in kWh / COP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschat jaarlijks verbruik warmtepomp

Jaarlijks verbruik: voorbeeldberekening

Jan heeft een goed geïsoleerde 2-onder-1-kapwoning uit 1990. Hij heeft laten berekenen dat er 17.000 kWh nodig is om zijn 150 vierkante meter woonoppervlak een jaar te verwarmen. Jan heeft een warmtepomp met een COP van 4 op het oog en de huidige elektriciteitsprijs is €0,21 per KwH. Wanneer we deze gegevens invullen in de hierboven genoemde rekening, komen we uit op een jaarlijks verbruik van €892,50.

Doe onze gratis warmtepompcheck

Daadwerkelijk verbruik kan verschillen

Wat je precies gaat verbruiken is lastig te zeggen. Ieder huishouden kent uiteindelijk een ander verbruik. De mate van isolatie speelt hierin bijvoorbeeld mee. In een goed geïsoleerde woning verbruikt een warmtepomp minder stroom dan in een slecht geïsoleerd huis. En misschien sta je korter dan gemiddeld onder de douche, maar verwarm je jouw woning wel graag op 21 graden in plaats van 20 en laat je wel eens een deur of raam openstaan. Al deze factoren hebben invloed op het daadwerkelijke verbruik van jouw warmtepomp.

Hoeveel ga ik besparen?

Hoewel je met een warmtepomp meer energie gaat verbruiken, zul je waarschijnlijk wel een aanzienlijk bedrag besparen op jouw gehele energierekening. De extra stroomkosten zijn namelijk lager dan de prijs die je voor het gas voor jouw cv-ketel betaalde. Gemiddeld ligt de totale besparing op €270 per jaar. Hoeveel je precies zult besparen hangt, net als bij het verbruik van jouw warmtepomp, af van verschillende factoren zoals isolatie en het soort warmtepomp dat je gebruikt.

Verbruik en besparing: praktijkvoorbeelden

Een vierpersoons huishouden in een ‘redelijk tot goed’ geïsoleerde woning bespaart met een warmtepomp jaarlijks zo’n 1000 m3 gas. Voor deze besparing kun je rekenen op ongeveer 1600 kWh aan extra elektriciteitsverbruik. Per saldo levert dit bij elkaar al gauw een besparing van €280 per jaar op (1000 m3 x €0,60 - 1600 x €0,20).

In een goed geïsoleerd huis met een warmtepomp en laagtemperatuurverwarming kun je tot wel 90% op gas voor ruimteverwarming besparen. Dat is al snel €350 per jaar. Hierin is het extra stroomverbruik van de warmtepomp meegenomen.

Lees meer over warmtepompen, verbruik en opbrengst in het gratis ENGIE Warmtepomp Magazine.

Persoonlijk advies over warmtepompen

Wil je weten of een warmtepomp voor jouw woning geschikt is? Doe de ENGIE warmtepompchecklist. Op basis van jouw antwoorden geven wij je een persoonlijk advies. Uiteraard kun je hierna terecht bij onze adviseurs, die je tevens kunnen helpen met het berekenen van jouw verbruik.

Er is subsidie beschikbaar!

  • Subsidie beschikbaar op al onze warmtepompen

  • Tot wel €1.700 subsidie op een hybride warmtepomp

  • Verkleint de investering, verkort de terugverdientijd

Lees meer over warmtepompsubsidie