Blog

5 tips om je huis koel te houden

ENGIE wil energie begrijpelijk maken voor iedereen en vertellen wat er allemaal kan in een veranderende energiewereld. Zodat iedereen aan de slag kan met duurzame keuzes.

Een zonnige, zomerse buitendag is heerlijk, maar binnen hebben wij het liever koeler. Herkenbaar? Lees onze 5 handige tips om jouw wooncomfort te verhogen en het hoofd koel te houden.

1. Verduisteren

Het eerste wat wij vaak doen zodra wij wakker worden, is het licht binnenlaten. En dus ook de warmte. Gooi het in de zomer over een andere boeg en kies juist voor het verduisteren van jouw woning. Zorg ervoor dat alle gordijnen dicht zijn, de luiken zijn gesloten en de rolluiken naar beneden zijn, voordat je het huis verlaat. Ben je juist vaak thuis overdag? Dan heb je natuurlijk behoefte aan licht. Kies dan voor thermische gordijnen: die laten wel licht door, maar houden de warmte buiten.

2. Druk op die uit-knop

Veel elektrische apparaten in jouw huishouden produceren warmte wanneer zij aan staan. En wist je dat sommige apparaten in de stand-by modus alsnog energie verbruiken? Het volledig uitschakelen van elektrische apparaten zorgt dus niet alleen voor minder warmte in huis, maar heeft ook direct invloed op jouw energierekening. Een mooie win-win situatie!

3. Voorkomen door te isoleren

Bij isolatie denk je waarschijnlijk aan het vasthouden van warmte. Maar het isoleren van jouw huis biedt niet alleen voordelen tijdens de koude wintermaanden. Een goed geïsoleerd huis houdt in de winter de kou en in de zomer de warmte buiten. Ook dempt goede isolatie geluiden van buiten. Ontdek hier alle vormen én voordelen van isolatie.

4. Koel met planten

Met kamerplanten zuiver je de lucht en haal je kleur in huis. Maar planten doen nog veel meer. Door de vochtigheid van de planten, kan de temperatuur in de ruimte dalen. Daarnaast creëren planten schaduw. Zorg dus voor voldoende planten in en rondom jouw huis. En heb je een plat dak? Transformeer het in een groen dak. Dit werkt warmte regulerend, in de winter én de zomer.

5. Maak van jouw ventilator een airco

Waarschijnlijk heb je wel een ventilator in huis. En staat deze tijdens warme dagen op volle sterkte te blazen, zonder dat je er veel van merkt. Haal meer uit jouw ventilator en plaats hem achter een koele waterbron. Zo verstuift het koele water de lucht in en daalt de temperatuur een aantal graden.