Inzicht in teruglevering via de app

Bedrijven leveren een grotere bijdrage aan de uitstoot van CO2 dan huishoudens. Daarom is het belangrijk dat bedrijven overstappen op duurzame energie. De overheid heeft bepaald dat in 2030 de CO2-uitstoot met 55% teruggebracht moet zijn ten opzichte van 1990. Ook jouw bedrijf kan daar een bijdrage aan leveren door over te stappen op groene energie. Als ondernemer heb je verschillende mogelijkheden om je bedrijf te verduurzamen, bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen. Lees verder om alles te weten te komen over zakelijke zonnepanelen.

Huren of kopen?

Overweeg je zonnepanelen te laten plaatsen op je bedrijfspand? Dan moet je de beslissing maken of je zonnepanelen wilt kopen of huren. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, dus maak de afweging welke optie het beste bij jou past.

Zakelijke zonnepanelen - Kopen

Voordelen:

 • Je bent 100% eigenaar van de zonnepanelen
 • De volledige opbrengst/winst gaat naar jouw bedrijf
 • Het laten plaatsen van zonnepanelen verhoogt de waarde van je bedrijfspand

Nadelen:

 •  Er moet een flinke eenmalige investering worden gedaan

Zakelijke zonnepanelen - Huren

Voordelen:

 • Geen grote investering vooraf
 • Geen onverwachte onderhoudskosten 
 • Je kunt direct besparen op je energiekosten

Nadelen:

 • Je hebt meestal een langlopend huurcontract
 • Je maandelijkse kosten staan niet altijd vast
 • Lager rendement dan wanneer je zonnepanelen koopt
 
Image

Voordelen aanschaf zakelijke zonnepanelen

Wanneer je besluit om zakelijk zonnepanelen aan te schaffen, kun je profiteren van verschillende voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste:

 • Lagere energierekening: met zonnepanelen kun je op een duurzame manier jouw eigen stroom opwekken. Hiermee hoef je minder of geen stroom meer af te nemen van je energieleverancier. Zo kun je op de lange termijn flink besparen op je energierekening.
 • Belastingvoordeel: wanneer je zonnepanelen aanschaft voor je bedrijfspand, kun je de btw voor de aanschaf en installatie terugvragen bij de belastingdienst.
 • Subsidie mogelijk: voor het overstappen op zonnepanelen kun je aanspraak maken op verschillende subsidies. Dit maakt het extra voordelig om te investeren in zonnepanelen. 
 • Afschrijving: voor zakelijke zonnepanelen geldt dat je over een periode van 20 jaar mag afschrijven. Dit resulteert erin dat je minder belasting hoeft te betalen over de zonnepanelen.

Subsidies voor zakelijke zonnepanelen

Zoals genoemd is één van de voordelen van het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen dat je aanspraak kunt maken op verschillende subsidies. Ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te nemen of over te stappen naar duurzame energie, kunnen hiermee profiteren van fiscale voordelen.

1. SDE++

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is aan te vragen door ondernemers die beschikken over een grootverbruikaansluiting. Dit betekent dat de aansluiting groter moet zijn dan 3x80 Ampère. Deze subsidie geeft je 15 jaar lang een vergoeding voor de energie die je opwekt met de zakelijke zonnepanelen. De vergoeding die je ontvangt is het verschil tussen de marktprijs die geldt voor grijze energie (niet-duurzame energie, zoals gas) en de kosten die je maakt om groene energie op te wekken.

Voorwaarden & aanvragen

Het aanvragen van de SDE++ subsidie kan maar in een zeer korte periode per jaar. In eerste instantie zou in de maand juni van 2023 aanspraak gemaakt kunnen worden op SDE++, maar doordat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven aan het kabinet kon dit nog niet doorgaan. Na verwachting kan in september 2023 de aanvraag voor SDE++ worden ingediend. Voor actuele ontwikkelingen kun je de website van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) in de gaten houden.

2. ISDE

In 2023 is ook een tijdelijke subsidie beschikbaar gesteld voor ondernemers die niet beschikken over een grootzakelijke aansluiting. Deze subsidie heet Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie geldt voor verschillende duurzame maatregelen die je in je bedrijf kunt nemen, zoals de aanschaf van zonnepanelen. De voorwaarde is dat je bedrijf beschikt over een kleinzakelijke aansluiting, deze aansluiting moet dan kleiner zijn dan 3x80 Ampère. 

Voorwaarden & aanvragen

Deze subsidie kan enkel nog in 2023 aangevraagd worden. De overheid heeft in 2023 een totaalbedrag van € 30 miljoen beschikbaar gesteld voor de ISDE subsidie. Als ondernemer kun je maximaal € 125,- ontvangen per kW gezamenlijk piekvermogen. Wil je meer weten over de gestelde voorwaarden en hoe je een aanvraag moet indienen? Kijk dan op de  website van de RVO.

3. Energie Investeringsaftrek (EIA)

Ondernemers die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting moeten afdragen kunnen aanspraak doen op de Energie Investeringsaftrek (EIA) wanneer zij een investering doen voor duurzame energie, bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen. Door gebruik te maken van EIA, kun je tot 45,5% van je investeringskosten aftrekken van de winst.

Voorwaarden & aanvragen

Om de subsidie aan te kunnen vragen, moet je als ondernemer aan enkele voorwaarden voldoen. Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat de investering die gedaan wordt opgenomen is in de Energielijst 2023 van de RVO. De volledige lijst aan voorwaarden lees je op de website van de RVO.

In het geval van het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen, kun je de gemaakte aanschafkosten indienen voor de EIA subsidie. Deze kosten moet je uiterlijk 3 maanden na het aangaan van een koopovereenkomst melden bij de RVO. Er is in 2023 in totaal € 249 miljoen vrijgehouden voor het subsidiëren van energievriendelijke bedrijfsmaterialen.

4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is ingevoerd om zo het investeren in duurzame bedrijfsmiddelen financieel aantrekkelijker te maken. Dankzij deze subsidie kun je bij de aanschaf van zonnepanelen voor je bedrijf tot 28% van deze investering aftrekken van je winst. Het percentage kan variëren door andere investeringen die in hetzelfde kalenderjaar zijn gemaakt.

 

Voorwaarden & aanvragen

Je mag voor zonnepanelen alleen aanspraak maken op KIA wanneer deze behoren tot het bedrijfsvermogen en voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Er geldt een minimum investering van € 450 euro. Voor de aanschaf van zakelijke zonnepanelen geldt dat aanspraak op zowel de KIA als de EIA gemaakt mag worden. Op deze manier wordt de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker doordat je een hoger percentage fiscaal kunt aftrekken.


 

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen

Er zijn dus verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van zakelijke zonnepanelen. Wat zijn de mogelijkheden in jouw situatie? Hoeveel leveren de zonnepanelen jou op? En wat zijn de kosten? Wij helpen je graag verder; vraag vrijblijvend een offerte aan.

Image