Zonnepanelen

Zonnepanelen of zonneboilers: waar moet ik voor kiezen?

Het maken van een keuze tussen zonnepanelen en een zonneboiler kan voor veel woningeigenaren een uitdaging zijn. Wat is eigenlijk de beste optie voor jouw specifieke situatie? In dit artikel zullen we beide opties bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Hoe werken zonnepanelen?

Voordat je de keuze kunt maken, moeten we natuurlijk eerst weten hoe zonnepanelen precies werken. Zonnepanelen zorgen ervoor dat het zonlicht wordt omgezet in elektrische stroom. Dit kan vervolgens gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Je kunt deze elektriciteit gebruiken voor jouw huishoudelijke apparaten. Het proces van energieopwekking door zonnepanelen wordt mogelijk gemaakt door fotovoltaïsche cellen, die het zonlicht omzetten in elektrische stroom. Deze stroom wordt vervolgens via een omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnetwerk van jouw huis. Zo leveren zonnepanelen een duurzame bron van elektriciteit die bijdraagt aan een groenere en milieuvriendelijke energievoorziening.

Man bij zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen

  • Milieuvriendelijk: Zonnepanelen leveren groene stroom, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.

  • Besparing: De stroom die je opwekt kun je gebruiken voor je woning; alles wat je opwekt hoef je niet af te nemen van het energienet. 

  • Waarde van de woning: Door energiebesparende maatregelen te nemen gaat de waarde van je woning omhoog. 

  • Minder afhankelijk van je energieleverancier: Je neemt minder stroom af van het energienet omdat je je eigen stroom opwekt, hierdoor ben je minder afhankelijk van je energieleverancier. 

  • Levensduur: Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 25 jaar, wat betekent dat je er lang van kunt genieten.  

De kosten voor de aanschaf van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de hoeveelheid, het merk en de installatiekosten. Momenteel ligt de gemiddelde kostprijs voor een zonnepanelensysteem tussen de €4.500 en €5.500, inclusief installatie en omvormer. Deze kosten zijn inclusief btw, die je kunt terugvorderen bij de belastingdienst. Na aanschaf ben je eigenaar van de zonnepanelen en kun je optimaal profiteren van de opgewekte energie.


De terugverdientijd van zonnepanelen

Dit varieert natuurlijk afhankelijk van jouw individuele omstandigheden, maar over het algemeen is de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer zeven jaar. Factoren zoals de aanschafprijs, jouw eigen energieverbruik en de opbrengst van de panelen zijn hierbij belangrijk. Na deze periode van zeven jaar kun je vaak nog langdurig profiteren van de gratis zonne-energie.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt gebruik van een zonnecollector die op het dak van je huis wordt geplaatst. Deze collector is verbonden met buizen waarin vloeistof circuleert. Zonne-energie wordt opgevangen en gebruikt om deze vloeistof te verwarmen. De warmte wordt vervolgens overgebracht naar een opslagtank, waar het wordt overgedragen aan het kraanwater. Zo wordt warm water verkregen met behulp van de zon, waardoor je kunt besparen op gasverbruik. De opslagtank kan ook worden aangesloten op een cv-ketel om het water tot minstens 60 graden Celsius te verwarmen en bacteriegroei te voorkomen. Bovendien kan de zonnecollector worden gecombineerd met een hybride warmtepomp, die niet alleen warm water levert maar ook deels zorgt voor de verwarming van het huis.

zonneboiler

De voordelen van een zonneboiler

  • Milieuvriendelijk: Door het gebruik van een zonneboiler kun je je CO2-uitstoot verminderen, wat helpt om de opwarming van de aarde door broeikasgassen te beperken.

  • Besparing: Gemiddeld bespaar je zo’n 40 procent op de kosten van warm water (op basis van een huishouden van 3 personen). 

  • Subsidie: Je kunt een subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler, wat de aanschaf aanzienlijk aantrekkelijker maakt.

  • Waarde van woning: Door energiebesparende maatregelen te nemen gaat de waarde van je woning omhoog.

  • Minder onderhoud: Vergeleken met andere verwarmingstoestellen hebben zonneboilers minder onderhoud nodig.

De kosten voor de aanschaf van een zonneboiler

Volgens Milieucentraal bedraagt de kostprijs van een zonneboiler ongeveer € 3.800, inclusief installatie, voor een huishouden van 3 personen. Deze berekening is gebaseerd op een collector van 2,5 vierkante meter en een voorraadvat met een inhoud van 120 liter. Bij de aanschaf van zonneboilers kun je profiteren van een subsidie van ongeveer €1.200, wat een aanzienlijke besparing oplevert. Zonneboilers hebben doorgaans een levensduur van 20 jaar.

De besparing met een zonneboiler

Met een zonneboiler kun je naar schatting ongeveer 40 procent besparen op de kosten voor warm water (Milieucentraal, 2024) . De daadwerkelijke besparing is afhankelijk van je individuele waterverbruik. Voor een huishouden van 3 personen komt dit neer op een geschatte besparing van ongeveer 160 m3 gas.


Zonnepanelen combineren met een zonneboiler?

Het combineren van zonnepanelen met een zonneboiler is mogelijk. Als je al zonnepanelen hebt en er nog ruimte is op je dak, is het zeker de moeite waard om te overwegen. Zo kun je elektriciteit opwekken met de zonnepanelen en warm water genereren met de zonneboiler, waardoor je nog duurzamer leeft.

Zonnepanelen en zonneboilers: wat is de juiste keuze voor jou?

De keuze tussen zonnepanelen en zonneboilers hangt af van de specifieke situatie. Zonneboilers hebben minder last van schaduw op het dak dan zonnepanelen. Als je dak dus veel schaduw krijgt gedurende de dag, kan het verstandiger zijn om voor een zonneboiler te kiezen. Over het algemeen zijn zonnepanelen de meest gunstige keuze voor zowel het milieu als je financiën, omdat ze niet alleen de CO2-uitstoot verminderen maar ook je energiekosten verlagen. Maar het is altijd handig om je eigen situatie te controleren en eventueel advies in te winnen bij een expert voordat je een definitieve beslissing neemt.

Benieuwd naar de beste besparingsopties voor jou? 

Image