Zonnepanelen_huis

Zonnepanelen op je huis: alles wat je moet weten

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame energie. Om dit zelf op te wekken, overwegen veel huishoudens de aanschaf van zonnepanelen. Op dit moment heeft ongeveer 1 op de 4 huishoudens in Nederland zonnepanelen op hun huis. Dit aantal zal in de toekomst nog gaan toenemen, omdat de aanschaf van zonnepanelen op je huis aantrekkelijk blijft. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het hebben van zonnepanelen op je huis.

Voordelen zonnepanelen op je huis 

Het hebben van zonnepanelen op je huis heeft verschillende voordelen. We hebben enkele voordelen hier voor je op een rij gezet:

  • Besparen op je energierekening. Hoewel zonnepanelen vragen om een investering, leiden zonnepanelen op de lange termijn tot aanzienlijke besparingen op energiekosten. Je kunt dan tot wel € 600 per jaar besparen.
  • Milieuvriendelijk. Zonne-energie is een schone, hernieuwbare energiebron die de uitstoot van broeikasgassen vermindert, bijdraagt aan een duurzame toekomst en de ecologische voetafdruk verkleint.
  • Je woning wordt meer waard. Huizen met zonnepanelen hebben vaak een hogere marktwaarde, omdat potentiële kopers worden aangetrokken door de energie-efficiëntie en lagere energiekosten.
  • Minder afhankelijk. Zonnepanelen stellen je in staat om deels zelfvoorzienend te zijn, vooral op zonnige dagen, wat de betrouwbaarheid van je energievoorziening vergroot.

Wil je meer weten over zonnepanelen en de voordelen ervan? Download dan het gratis Zonnepanelen Magazine.

Download ons gratis magazine

Salderingsregeling zonnepanelen

Momenteel geldt er nog een salderingsregeling, waardoor de aanschaf van zonnepanelen extra aantrekkelijk is gemaakt. Zonnepanelen kunnen namelijk aardig wat stroom opwekken, waarvan je niet altijd alles gebruikt. De zonnestroom die overblijft kun je terugleveren aan het net en deels verrekend met je energierekening. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

De overheid heeft besloten om deze regeling langzaam af te bouwen, omdat zonnepanelen ook zonder regeling aantrekkelijk zijn om te hebben. Vanaf 1 januari 2025 zal het afbouwen van de salderingsregeling van start gaan. De maatregel komt in 2031 in zijn geheel te vervallen. De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen ziet er als volgt uit (bron:Rijksoverheid):

2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
 100% 64% 64% 55% 46% 37% 28% 0%

Meer over de salderingsregeling na 2025

Zonnepanelen zijkant huis


Het kan natuurlijk dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen of dat er weinig panelen geplaatst kunnen worden. Ook op kantoorpanden en flatgebouwen kunnen niet altijd genoeg zonnepanelen op het dak, waardoor andere opties overwogen kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is zonnepanelen aan de zijkant van je huis of gebouw. Er is nu een sprake van een kleine opkomst in verticale zonnepanelen. Een voordeel van deze verticale zonnepanelen is dat ze kunnen bijdragen aan een betere verdeling van de stroomproductie, mits je ze kunt combineren met zonnepanelen op het dak.

Zonnepanelen aan de zijkant van je huis gericht op het oosten en westen kunnen helpen bij het opwekken van extra energie in de ochtend en avond. Wel moet je er rekening mee houden dat deze panelen ook heel wat uren in de schaduw staan, waardoor ze op zichzelf niet voldoende energie kunnen opwekken. Daarom zijn zonnepanelen aan de zijkant van je huis alleen rendabel als je ook zonnepanelen op je dak hebt.


Zonnepanelen opbrengst

Opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen leveren het hele jaar door energie op. Het is dus niet zo dat zonnepanelen alleen op een warme, zonnige dag energie opleveren. Integendeel: warmte kan juist de werking van zonnepanelen tijdelijk verminderen. Ook in de winter kan de zon volop schijnen, waardoor er nog steeds zonne-energie wordt opgewekt.

Hoeveel zonnepanelen op jouw huis kunnen opleveren, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt jouw dak en de hoeveelheid schaduwinval een grote rol in het opwekken van zonne-energie. Ook de hoeveelheid zonnepanelen en het type ervan is bepalend voor hoeveel stroom je kunt opwekken. 

Vangt jouw dak genoeg zonnestralen?

Om het meeste uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid zon die op jouw dak schijnt. Er zijn daarom drie factoren je op kunt letten bij het plaatsen van zonnepanelen:

  • Dak gericht op het zuiden. Om het meeste uit je zonnepanelen te halen is het verstandig om je zonnepanelen richting het zuiden te hebben, hier komt namelijk het meeste zonlicht vandaan.
  • Correcte hellingshoek. Houd ook rekening met de hoek waarin zonnepanelen worden geplaatst. Een zonnepaneel is in Nederland het meest rendabel wanneer deze in een hoek van circa 35 graden wordt geplaatst. 
  • Schaduwinval. Controleer of er veel schaduw op je dak valt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een boom of hoog gebouw naast je huis staat, waardoor er schaduw op het dak ontstaat. Bij te veel schaduw gedurende de dag presteren zonnepanelen minder goed.
Zonnepanelen_hellingshoek

Start jouw DakScan: ontdek de mogelijkheid van zonnepanelen op je huis

Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan nu onze DakScan. Binnen één minuut weet je of zonnepanelen op je huis iets voor jou zijn!

Start hier jouw DakScan