Zonnepanelen_huis

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen of al hebt aangeschaft, wil je natuurlijk graag weten wat het gaat opleveren. In dit artikel geven we meer informatie over wat zonnepanelen opleveren en leggen we uit hoe je dit kunt berekenen.

Wat is Wattpiek en Kilowattuur?

Bij zonnepanelen wordt vaak gesproken over de termen Wattpiek en Kilowattuur om hun opbrengst te beschrijven. Het is dus van essentieel belang om te begrijpen wat deze termen precies betekenen. Wattpiek (Wp) geeft de opbrengst van zonnepanelen weer, terwijl Kilowattuur (kWh) verwijst naar het energieverbruik.

Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het is verstandig om vooraf te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 5 zonnepanelen leveren natuurlijk veel minder op dan 20 zonnepanelen. Milieu Centraal stelt daarnaast ook dat over het algemeen de prijs per paneel gunstiger wordt wanneer je zonnepanelen in grote aantallen aanschaft.
Overweeg de volgende factoren bij het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen:

  • Budget: Hoeveel budget heb je beschikbaar voor het verduurzamen van je huis? Op basis hiervan kun je een inschatting maken van het aantal zonnepanelen.
  • Het dak: Het is belangrijk om vooraf te onderzoeken hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en of je dak geschikt is.
  • Energieverbruik: Analyseer je jaarlijkse energieverbruik en bereken vervolgens hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan deze behoefte te voldoen.
 

Factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder staan een paar benoemd:

  • Aantal zonnepanelen: de hoeveelheid zonnepanelen heeft natuurlijk invloed op je opbrengst, hoe meer zonnepanelen hoe meer zonne-energie je kunt opwekken. 
  • Vermogen zonnepanelen: zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens zoals 300, 350 of 400 Wattpiek. Hoe meer Wattpiek vermogen, hoe meer stroom er kan opgewekt worden per zonnepaneel. 
  • Schaduw op het dak: heb je veel schaduw op jouw dak? Dan heeft dit natuurlijk invloed op de opbrengst van jouw zonnepanelen.
  • Hellingshoek en oriëntatie van het dak: de meeste opbrengst krijg je in principe met zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden. De hellingshoek hangt dan ook weer af van je dakopstelling.

Het is daarnaast belangrijk om te benoemen dat de opbrengst van zonnepanelen sterk varieert van dag tot dag. In de zomer is de opbrengst over het algemeen hoger doordat de zon langer schijnt. De opbrengst is dus niet consistent en hangt af van verschillende factoren.

 
 

Hoeveel stroom wekken zonnepanelen op?

De hoeveelheid stroom die jouw zonnepanelen opwekken is afhankelijk van hun vermogen. Deze tabel houdt rekening met zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp en een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van panelen die op het zuiden zijn geplaatst met een helling van 30-45 graden.

Aantal zonnepanelen Opgewekte stroom per jaar
10 3.500 kWh
18 6.200 kWh

Bron: Milieu Centraal

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Je kunt de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen berekenen met bepaalde informatie, zoals het aantal zonnepanelen, de huidige energieprijs en het vermogen van de zonnepanelen. 
Het is hierbij ook goed om te onthouden dat in Nederland 1 Wattpiek gemiddeld 0,9 kWh aan energie produceert. 
Een voorbeeld voor een berekening van een huishouden van 5 personen is:

Aantal zonnepanelen  20
Vermogen van de zonnepanelen 350 Wp per paneel 
 Huidige energieprijs € 0,36 per kWh (2024) 
 Opbrengst zonnepanelen in kWh 20 (aantal panelen) x 350 (Wp per paneel) = 0,9 (1 Wp) = 6.300 kWh 

Met 20 zonnepanelen kun je dus een opbrengst behalen van 6.300 kWh per jaar. De energieprijs in Nederland is €0,36 per kWh (zie tabel).

6.300 kWh x € 0,36 = € 2.268,-

Per jaar kun je dus al € 2.268,- op je energierekening besparen.
Het is belangrijk erbij te zeggen dat deze berekening een schatting is en dat de werkelijke opbrengst kan variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie, weersomstandigheden en eventuele schaduw op het dak.

 
Zonnepanelen_hellingshoek

Zonnepanelen van ENGIE

De opbrengst van zonnepanelen varieert dus afhankelijk van de situatie. Het is essentieel om vooraf te onderzoeken wat voor jouw situatie van toepassing is en alle factoren in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen via ENGIE?
Met onze zonnepanelen geniet je van de volgende voordelen:

  • Bespaar tot wel meer dan €1.000,- op je energierekening
  • Verbeter het energielabel van jouw woning
  • Draag bij aan een beter milieu
Benieuwd naar de opbrengst voor jouw specifieke situatie? Vraag gratis een offerte aan!