Artikel

Verduurzaming begint bij eigen huis

In een wereld die steeds groter lijkt te worden, denken we al snel heel groot. We zien kansen, overal ter wereld. Wat goed is, maar we moeten niet vergeten waar het allemaal begint: bij jezelf. Daarom kijken wij als organisatie allereerst naar wat wij zelf kunnen doen om onze dienstverlening te verduurzamen. Bijvoorbeeld door onze huisvesting aan te pakken.

Manager Vastgoed Erik Geerdes legt uit dat de aanpak van ENGIE om huisvesting te verduurzamen uit drie stappen bestaat:

  • Het verminderen van omvang
  • Het optimaliseren van omvang
  • Verduurzaming

Het verminderen van omvang

Door ons op een andere manier te huisvesten, verlagen we ons energieverbruik per werkplek. Dat kan bijvoorbeeld door te verhuizen naar een andere locatie, het afstoten van vierkante meters op een bestaande locatie of het samenvoegen van vestigingen. Een recent voorbeeld hiervan is onze locatie in Capelle aan den IJssel. Hier zijn wij verhuisd naar een kwalitatief veel hoogwaardiger en duurzamer locatie, waarbij we ook nog eens onze vierkante meters hebben gehalveerd. Een ander voorbeeld uit 2019 is onze locatie in Den Haag, waar we ook gekozen hebben voor een duurzamer pand. Tot slot is onze locatie in Arnhem volledig gerenoveerd. Door een efficiëntere indeling is er ruimte ontstaan, waardoor we hier een andere vestiging uit Arnhem nog dit jaar onder kunnen brengen.

Het optimaliseren van omvang

De volgende stap is het optimaliseren van de gebruikte oppervlakte door meer en meer werkplekken flexibel en toegankelijk te maken voor iedereen. Hiervoor hebben wij in ons hoofdkantoor in Bunnik een ‘smart-systeem’ geïmplementeerd. Met dit systeem kunnen medewerkers heel eenvoudig gebruikmaken van werkplekken en kunnen ze vergaderruimtes boeken via een app, hun eigen agenda of ter plaatse. Al deze data worden centraal gemonitord in één systeem, waardoor de bezetting altijd inzichtelijk is. Je gebruikt iedere ruimte op deze manier optimaal en daardoor hebben we minder faciliteiten en vierkante meters nodig. Ook richten we onze nieuwe locaties zoveel mogelijk in met prettige en verantwoorde werkplekken die allemaal met dezelfde faciliteiten zijn uitgerust. Denk bijvoorbeeld aan in hoogte verstelbare bureaus, arbo-gecertificeerde stoelen, toegang tot wifi en eventueel een dockingstation en/of beeldschermen.

Verduurzaming van bestaande panden

Het afgelopen jaar heeft ons pand in Arnhem een serieuze renovatie ondergaan. Door onder meer het aanpakken van de klimaatinstallatie en de verlichting, hebben we dit pand – in samenspraak met de verhuurder – weten te optimaliseren van een D/E-label naar energielabel A. Ook het interieur van het pand is volledig vernieuwd: de werkruimte is zo efficiënt mogelijk ingedeeld en we hebben hier een moderne en comfortabele werkomgeving gecreëerd die bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

Zonnepanelen

Een mooie stap in het reduceren van onze CO₂-uitstoot maken we tot slot met het plaatsen van zonnepanelen op meerdere locaties. Zo zijn deze al geplaatst in Zaandam, Bunnik, Rotterdam en Roden. Daarmee staat de teller tot nu toe op zo’n 600 zonnepanelen. Bij elkaar wekken zij genoeg energie op om – ter vergelijking – 60 huishoudens te kunnen voorzien van zonne-energie.

Ook liggen er concrete plannen voor Terneuzen, Beek, Arnhem en een projectlocatie in Zwolle. Dit jaar worden de zonnepanelen ook in Dordrecht op onze werkplaats geplaatst. Met deze projecten stijgt het aantal zonnepanelen op eigen panden naar zo’n 3000. Daarmee zouden we bij wijze van spreken 360 huishoudens van zonne-energie kunnen voorzien.

Verduurzamen door bereikbaarheid

Behalve naar de locatie zelf, kijken we ook kritisch naar de bereikbaarheid. Als een locatie goed bereikbaar is met het openbaar vervoer – zoals onze nieuwe locaties in Den Haag en Rotterdam – verlagen we onze CO₂-uitstoot.

Ambities waarmaken

In 2020 bouwen we verder aan verduurzaming van onze eigen huisvestingsvoorzieningen. We hebben een aantal verhuizingen en renovaties gepland waarmee we steeds dichter bij het verwezenlijken van onze ambitie komen, om in 2030 CO₂-neutraal te zijn.