Spouwmuurisolatie

Subsidies voor verduurzaming

In de afgelopen jaren zijn de prijzen voor gas en en elektriciteit flink toegenomen. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals gas tekorten, conflicten tussen landen en een toenemend energieverbruik. Vanwege deze onzekere factoren kunnen de hoge energieprijzen nog een tijdje aanhouden. Hoog tijd dus om je woning te verduurzamen om zo je energieverbruik terug te dringen. Lees op deze pagina meer over het verduurzamen van je woning en de subsidies die je hiervoor kunt ontvangen.

Wat houdt het verduurzamen van je woning in?

Met het verduurzamen van je woning kun je jouw energieverbruik terugdringen. Maar hoe werkt dat ‘verduurzamen’ nou precies? Bij het verduurzamen van je woning neem je verschillende maatregelen om je energieverbruik terug te dringen. Dit kunnen kleinere maatregelen zijn, zoals het vervangen van je lampen door led-verlichting of meer ingrijpende maatregelen, zoals het laten plaatsen van zonnepanelen. Voor verschillende verduurzamingsmaatregelen kun je een subsidie ontvangen. Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina.

Welke subsidies zijn er?

Er zijn verschillende subsidies die je kunt ontvangen voor het verduurzamen van je woning. Wij hebben de belangrijkste subsidies en regelingen hieronder voor jou op een rijtje gezet:

  • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
  • Subsidie voor warmtepompen
  • Btw teruggave zonnepanelen
  • Verlaagd btw-tarief op arbeidsloon
Bekijk jouw voordelen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Ben jij van plan om jouw woning te gaan isoleren? Dan kun je aanspraak maken op de ISDE. Dit is een landelijke subsidie die geldig is voor verschillende isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en triple glas of HR++. Wanneer je als woningeigenaar één isolatiemaatregel hebt gerealiseerd, kun je tot 15% van de kosten als subsidie terug krijgen. Hiervoor moet je wel voldoen aan de geldende voorwaarden.

Wanneer je een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel óf een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet aansluiting combineert, kun je tot 30% van de totale kosten als subsidie terugkrijgen. Let er wel op dat je alleen recht hebt op deze subsidie als je het laat uitvoeren door een gecertificeerd isolatiebedrijf.

Lees hier meer over de ISDE subsidie

Subsidie warmtepompen

Een andere manier om jouw woning te verduurzamen is door jouw huis duurzaam te verwarmen met een warmtepomp. Ook hier kun je subsidies voor ontvangen. Voor een warmtepomp kun je tot wel €5000 aan subsidie ontvangen. De hoogte van het subsidiebedrag van de warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. In de tabel hieronder zijn de subsidiebedragen per warmtepomp te zien.

Soort warmtepomp Vermogen Subsidiebedrag
Hybride warmtepomp 3 tot 7 kW € 1.950,- tot € 3.000,-
Volledige lucht/water-warmtepomp 3 tot 12 kW € 1.950,- tot € 3.750,-
Bodemwarmtepomp 4 tot 6 kW € 3.750,- tot € 5.100,-

Btw teruggave zonnepanelen

Er is geen landelijke subsidie meer voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel is het mogelijk om als particulier de btw op zowel de aanschaf en het plaatsen van zonnepanelen terug te vragen van de belastingdienst. Aangezien je 21% btw over je zonnepanelen betaald, kun je hier flink mee besparen.

Lees hier meer over subsidies voor zonnepanelen

Verlaagd btw-tarief op arbeidsloon

Naast de verschillende subsidies die je kunt ontvangen, geldt er ook een laag btw-tarief van 9% voor het arbeidsloon bij isolatie. Volgens Milieu Centraal Kun je hiermee tot wel €1.300 besparen als je een eengezinswoning volledig isoleert. Let op! Dit verlaagde tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie, en dus niet voor het isolatiemateriaal en de werkzaamheden eromheen. Daarnaast is dit verlaagde tarief ook alleen geldig als je woning ouder is dan 2 jaar en de isolatie wordt aangebracht door een gecertificeerd isolatiebedrijf.

Persoonlijk energieadvies

Ontdek hoe jij kunt besparen

Zoals hierboven te lezen is, zijn er verschillende manieren waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Maar hoe weet je welke energiebesparende maatregelen voor jou het beste zijn? En voor jouw type woning? Wij helpen je graag met het verduurzamen van jouw woning. Daarom bieden we met onze Woningscan je persoonlijk energieadvies, volledig passend bij jouw situatie.