Image

Subsidie isolatie 2023

Met de huidige, hoge energieprijzen is het nog aantrekkelijker om je woning te isoleren. Je energieverbruik gaat omlaag en daarmee ook je energiekosten. Ook zorgt isolatie voor meer comfort in je huis. Het blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Je moet wel eerst een investering doen om hiervan te profiteren. Ook in 2023 kun je weer gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Op deze pagina vertellen we je meer over de isolatiesubsidie 2023.

Isolatie-advies aanvragen Download het Isolatie Magazine

Voor wie geldt de isolatiesubsidie 2023?

In de afgelopen jaren moest je minimaal twee isolatiemaatregelen nemen of één isolatiemaatregel combineren met een duurzaam verwarmingssysteem (zonnepanelen, warmtepomp) om in aanmerking te komen voor de ISDE. In 2023 kun je ook een subsidie aanvragen voor het uit laten voeren van slechts één isolatiemaatregel. Dit geldt voor de volgende isolatiemaatregelen:

Subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel

In 2023 is het dus mogelijk om subsidie voor één isolatiemaatregel aan te vragen. Hiermee kun je tot 15% van je investeringsbedrag aan subsidie ontvangen. Wanneer je binnen 2 jaar nog een tweede isolatiemaatregel uitvoert, ontvang je ongeveer 30% van je isolatiekosten aan subsidie. Let op! Dit is alleen mogelijk wanneer je na 1 april 2022 een isolatiemaatregel hebt laten uitvoeren.

Voorwaarden subsidie isolatie 2023

Wij hebben de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE 2023 voor je op een rijtje gezet. Het volledige overzicht vind je terug op de website van het RVO.

  • Je bent eigenaar van de woning én woont ook zelf in de woning
  • Je laat de isolatie aanbrengen door een gecertificeerd bedrijf en voert het dus niet zelf uit
  • Je laat voldoende vierkante meters isoleren
  • Je isolatiemateriaal voldoet aan de juiste isolatiewaarde (Rd-waarde)
  • Je ontvangt alleen de subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, de subsidie geldt dus niet voor nieuwbouw of aanbouw
  • Je vraagt de subsidie aan nadat de isolatiemaatregel is uitgevoerd en betaald (binnen 24 maand)
Image

Hoeveel isolatiesubsidie kan ik krijgen?

Het bedrag dat je per m2 ontvangt verschilt per isolatiemaatregel. Zoals hierboven in de voorwaarden staat aangegeven, moet je een minimaal aantal vierkante meters isoleren om in aanmerking te komen. Ook moet het isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben. De tabel hieronder geeft een overzicht van het bedrag dat je per vierkante meter kunt ontvangen bij het uitvoeren van één of twee isolatiemaatregelen.

Isolatiemaatregel Subsidiebedrag per m2 (één maatregel) Subsidiebedrag per m2 (twee maatregelen) Minimale oppervlakte Maximale oppervlakte Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
Spouwmuurisolatie  € 4 € 8   10 m2 170 m2  1,1 
Buitenmuur (gevel)  € 19  € 38  10 m2  170 m2 3,5
Dakisolatie  € 15  € 30  20 m2  200 m2 3,5
Vloerisolatie  € 5,50  € 11  20 m2  130 m2 3,5
Zolderisolatie  € 4  € 8  20 m2  130 m2 3,5
Bodemisolatie  € 3  € 6  20 m2  130 m2 3,5
Bron: Milieu Centraal

Subsidiebedragen voor glas en kozijnen

Naast dat je in 2023 een subsidie kunt ontvangen voor het isoleren van je dak, vloer en buitenmuren, kun je ook een subsidie ontvangen voor het plaatsen van isolerende kozijnen en glas. Ook hiervoor geldt dat je een minimaal aantal vierkante meters moet afnemen. Daarnaast moet het glas een maximale U-waarde hebben. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er door het glas verloren gaat.

Soort glas Subsidiebedrag per m2 (één maatregel) Subsidiebedrag per m2 (twee maatregelen) Minimale oppervlakte Maximale oppervlakte Maximale U-waarde
HR++ glas  € 26,50 € 53 8 m2 45 m2  1,2
Kozijnpanelen met HR++  € 11,50

 € 23

Oppervlakte telt mee voor aantal m2 isolatieglas -

1,2

Isolerende deur met HR++

 € 26,50

 € 53  Oppervlakte telt mee voor aantal m2 isolatieglas - 1,5
Triple glas  € 75  € 150 8 m2 45 m2 0,7
Kozijnpanelen met Triple glas  € 57,50  € 115 Oppervlakte telt mee voor aantal m2 isolatieglas - 0,7
Isolerende deur met Triple glas  € 75  € 150 Oppervlakte telt mee voor aantal m2 isolatieglas - 1
Bron: Milieu Centraal
Image

Subsidie aanvragen isolatie woning

Je kunt de subsidie voor je isolatie aanvragen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het is belangrijk om deze aanvraag binnen 24 maanden na de uitvoering en betaling van de eerste isolatiemaatregel in te dienen. Je moet een aantal stappen doorlopen om je aanvraag af te kunnen ronden. In het stappenplan voor woningeigenaren lees je waar je aan moet denken bij het aanvragen van de ISDE subsidie. 

Ontvang persoonlijk isolatie advies

Het isoleren van je woning zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Met de isolatiesubsidie in 2023 is het nog voordeliger om te investeren in een goede isolatie. Ook als je slechts één isolatiemaatregel wilt uit laten voeren. Maar welk type isolatie levert je het meest op? ENGIE helpt je graag met persoonlijk advies en passende oplossingen. Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Button persoonlijk advies