Radiatorventilator

Heb je al eens gehoord van een radiatorventilator? Met een radiatorventilator maak je slim gebruik van de warmte die je radiator afgeeft. Gunstig voor jou en je portemonnee. Benieuwd naar wat een radiatorventilator precies inhoudt, hoe dit product werkt en hoe het jou gaat helpen besparen op je energierekening? Lees dan snel verder.

Wat is een radiatorventilator?

Een radiatorventilator is een slim apparaat dat is ontworpen om de warmteverdeling van radiatoren te verbeteren. Het werkt als aanvulling op de radiator en zorgt voor een snelle en gelijkmatige verspreiding van warme lucht in de ruimte. De ventilator kan vaak op verschillende soorten radiatoren geplaatst worden.

Hoe werkt een radiatorventilator?

De werking van een radiatorventilator is eenvoudig maar effectief. Het wordt meestal aan de onderkant van de radiator geplaatst en pompt vanuit daar de warme lucht rond door de ronddraaiende bewegingen. Net zoals een normale ventilator dus. Hierdoor wordt de warme lucht sneller door de kamer verspreid, waardoor jij sneller kunt genieten van een verwarmde ruimte.

Een radiatorventilator als besparende oplossing

Een radiatorventilator is een goede en besparende keuze om te overwegen. Je betaalt natuurlijk de aanschafkosten voor een radiatorventilator, maar kunt daarnaast gaan besparen op je energierekening. Met een radiatorventilator warmen ruimtes sneller op, waardoor je minder gas hoeft te verbruiken. Daarnaast functioneert een radiatorventilator beter bij een lagere watertemperatuur van de cv-ketel. Bij een lagere temperatuur is het warmte-afgiftevermogen groter en verbruik je minder gas.

Radiatorventilator

De voordelen van een radiatorventilator

  • Snellere warmteverspreiding. Een van de belangrijkste voordelen is de versnelde verspreiding van warme lucht, waardoor de ruimte sneller opwarmt. 
  • Energiebesparing. Omdat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld, kan je verwarming op een lagere temperatuur werken, wat resulteert in energiebesparing. 
  • Eenvoudige installatie. De meeste radiatorventilatoren zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen ingrijpende aanpassingen aan je bestaande verwarmingssysteem.

Hoeveel radiatorventilatoren heb ik nodig?

Een radiatorventilator kan ongeveer 30m³ warme lucht verplaatsen per uur. Wanneer je de afmetingen van de ruimtes die je wilt voorzien van een radiatorventilator hebt, kun je berekenen hoeveel ventilatoren nodig zijn om de ruimte effectief te verwarmen. Je deelt namelijk de kubieke meters van de ruimte door 30. Het antwoord daarop is hoeveel ventilatoren je nodig hebt. Stel dat je ruimte 4 meter breed is, 10 meter lang en 3 meter hoog. Deze aantallen vermenigvuldig je met elkaar, waardoor je uitkomt op een inhoud van 120m³. Dit deel je door 30 (één radiatorventilator). In deze berekening zijn dus 4 radiatorventilatoren om de ruimte effectief te verwarmen.

De installatie van radiatorventilatoren

Hoe je de ventilator installeert op jouw radiator kan afhangen van het type radiatorventilator en soort radiator dat je hebt. Over het algemeen gaat het plaatsen vrij eenvoudig, doordat de ventilatoren zijn voorzien van een sterke magneet waardoor je ze gemakkelijk op de radiator plaatst. Je gereedschap kun je dus mooi opgeborgen houden. Let erop dat wanneer je de ventilator plaatst, de open kant naar onderen wijst. Zo wordt de lucht de juiste richting op geblazen. Wanneer je meerdere ventilatoren plaatst, kun je deze met verlengkabels aan elkaar verbinden. Zo kun je ze allemaal aangesloten hebben op één stopcontact. Bij de ventilator zit ook een schakelaar geleverd die de temperatuur meet, deze plaatst je het best aan het uiteinde van je radiator, in de buurt van het stopcontact.

Image

Alternatieve besparende oplossingen

Het kiezen voor radiatorventilatoren is een besparende oplossing om je gasverbruik te verminderen. Ben je op zoek naar meer mogelijkheden om te besparen op je energieverbruik? We deelden eerder al eens 10 laagdrempelige bespaartips die je kunt toepassen in je huis. Daarnaast zijn er ook meer ingrijpende besparingsmogelijkheden, zoals het isoleren van je woning of het plaatsen van zonnepanelen. Doe onze BespaarScan om te achterhalen welke duurzame opties een mogelijkheid zijn voor jouw huis.