Zonnepanelen winter

Misschien denk je wel dat zonnepanelen alleen in de zomer nuttig zijn. Niks is minder waar: het hele jaar leveren zonnepanelen energie op. Dus ook in de winter. Je kunt dus het hele jaar plezier en voordeel halen uit je zonnepanelen. In dit artikel lees je meer over de opbrengst van zonnepanelen in de winter.

Zon in de winter

Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht, niet de warmte ervan. Een warme zomerdag is dus geen vereiste, hitte kan er juist voor zorgen dat zonnepanelen minder goed presteren. Het maakt dus niks uit dat temperaturen in de winter rond het vriespunt kunnen liggen, de zonne-energie wordt opgewekt uit de zonnestralen. Zo’n koude dag kan alsnog heel zonnig zijn, waardoor je voldoende energie kunt opwekken. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is dus zeker de moeite waard.

Meer over opbrengst zonnepanelen per maand

Sneeuw op je zonnepanelen

In Nederland zien we steeds minder sneeuw in de winter. Desondanks hebben we nog steeds enkele dagen dat er sneeuw kan liggen. Wanneer er sneeuw op je zonnepanelen ligt, leveren de panelen even geen stroom op. Dit komt omdat sneeuw zonlicht weerkaatst, waardoor de zonnestralen niet de zonnecellen in de panelen kunnen bereiken. Je kunt beter geen moeite doen om de sneeuw van je zonnepanelen te verwijderen. Doordat zonnepanelen vaak op een schuin dak geplaatst zijn, glijdt de sneeuw er vanzelf af. In Nederland betekent dit dus dat je nooit lang hinder zal ervaren bij het opwekken van zonne-energie tijdens de winterperiode.

Is vrieskou schadelijk voor je zonnepanelen?

Regen, sneeuw en vrieskou: deze weersomstandigheden klinken allemaal niet bevorderlijk voor je zonnepanelen. Kun je iets dat op stroom werkt wel zo buiten hebben liggen? Je zonnepanelen zijn gemaakt om tegen een stootje van het weer te kunnen. Zowel de panelen als bekabeling zijn ontworpen om wel 25 jaar mee te gaan, in elke weerssituatie.

Zonnepaneel winter

Maximale opbrengst van je zonnepanelen

De juiste installatie van je zonnepanelen is belangrijk om elk seizoen voldoende stroom op te wekken. Daarom kun je rekening houden met de volgende factoren:

  • Juiste hellingshoek. Door je zonnepanelen in de juiste hoek te plaatsen, kun je het meeste zonlicht opvangen. De stand van de zon in Nederland zorgt ervoor dat je zonnepanelen in een hoek van 30 tot 35 graden het meest oplevert.
  • Gericht op het zuiden. Een dak gericht op het zuiden vangt het meeste zonlicht op, daarom is het aan te raden om aan die zijde de zonnepanelen te plaatsen. De zon komt op in het oosten, gaat onder in het westen en schijnt gedurende de dag vanuit het zuiden.
  • Zo min mogelijk schaduwvorming. Je wilt natuurlijk niet je zonnepanelen geplaatst hebben, om erachter te komen dat een boom of andere beschutting het lichtinval blokkeert. Houd er dus rekening mee dat je op de plek waar je zonnepanelen wil plaatsen zo min mogelijk schaduw ontstaat


Zonnepanelen plaatsen in de winter

Ben je van plan zonnepanelen te plaatsen? Dan is de winter een goed seizoen om dat te laten doen. Veel mensen denken in de zonnige maanden aan het plaatsen van zonnepanelen, waardoor installateurs het in die periode hun aanvragen flink zien toenemen. In de winter is de kans dus groter dat je eerder aan de beurt bent.

Ook is een zonnige winter een goede periode om te profiteren van zonne-energie. Zonnepanelen presteren namelijk beter bij koudere temperaturen. Een hete zomerdag heeft bijvoorbeeld negatieve invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Wanneer zonnepanelen warmer worden dan 25 graden Celsius, leveren de zonnepanelen ongeveer 0,5% van de opbrengst in per graad dat het warmer is.

Image

Voordelen van zonnepanelen via ENGIE

  • Een lagere energierekening: je bespaart gemiddeld tot wel € 600 per jaar
  • In gemiddeld 7 jaar de volledige investering terugverdiend
  • Een positieve bijdrage aan het milieu