Image

Netbeheerkosten 2023

Iedereen met een energiecontract betaalt netbeheerkosten. Elk jaar wordt dit bedrag opnieuw vastgesteld. In 2023 is er een stijging in de netbeheerkosten. Lees verder om meer te weten te komen over de netbeheerkosten 2023 en waarom deze gestegen zijn.

Wat zijn netbeheerkosten?

Netbeheerkosten zijn onderdeel van je energierekening. Naast dat je betaalt voor het gas en de elektriciteit die je ontvangt, betaal je netbeheerkosten. De kosten dragen bij aan bijvoorbeeld het onderhoud van elektriciteits- en gasnetwerken. Per regio is één netbeheerder actief, zodat je wordt beschermd tegen hoge kosten. Doordat er maar één netbeheerder actief is per regio, betekent dat ook dat je niet kan kiezen voor een netbeheerder. De netbeheerkosten 2023 zijn uit 4 onderdelen opgebouwd.

Aansluitkosten

Aansluitkosten betaal je op jaarlijkse basis en zijn voor het onderhouden van je aansluiting.

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is voor het transport van gas en elektriciteit. Dit bedrag was eerder afhankelijk van je verbruik, maar tegenwoordig is dit een vast bedrag vastgesteld op basis van het formaat van je aansluiting. Hoe groter de aansluiting is, hoe hoger de kosten.

Vastrecht transport

Voor het vastrecht betaal je een vast bedrag per maand. Hiermee worden verschillende kosten van de netbeheerder gedekt, zoals facturering, administratie en incasso.

Meterhuur

Een energiemeter heb je in bruikleen. Voor de huur en onderhoud hiervan betaal je elk jaar een bedrag aan je energieleverancier, die vervolgens dit weer betaalt aan de netbeheerder.

Stijging netbeheerkosten 2023

Elk jaar worden de netbeheerkosten opnieuw bepaald. Dit wordt gedaan door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij stellen een maximaal tarief vast dat netbeheerders mogen vragen. In 2023 zijn de maximale netbeheerkosten gestegen. Hiervoor zijn verschillende redenen, zoals de stijgende transportkosten, stijgende inkoopkosten en investeringen die netbeheerders doen voor bijvoorbeeld duurzame energie. De stijging van de netbeheerkosten komt neer op ongeveer € 110 over het hele jaar. Waar een huishouden in 2022 gemiddeld rond de € 400 betaalde voor netbeheerkosten, is dit totaalbedrag in 2023 gestegen naar ongeveer € 510 (Bron: ACM, 2023). Waarschijnlijk zullen de netbeheerkosten in 2024 ook stijgen. 

 
Image
Energiekosten in de app

Wat betaal ik voor mijn energie?

Om te weten hoeveel netbeheerkosten je precies betaalt, kun je de website van jouw netbeheerder bekijken. Weet je niet wie je netbeheerder is? Dan kun je dat achterhalen op mijnaansluiting.nl. Als je klant bent van ENGIE kun je gemakkelijk de netbeheerkosten terugvinden in MijnENGIE of met de ENGIE-app. Geen klant bij ENGIE? Geen probleem! Ook dan kun je gebruikmaken van onze app.