Netbeheerder

Netbeheerder voor elektriciteit en gas

Wat doet een netbeheerder precies?

Stroom uit het stopcontact en een werkende gasaansluiting. Voor veel mensen is dat vanzelfsprekend, maar de netbeheerder is de stille kracht die het allemaal mogelijk maakt. De netbeheerder zorgt ervoor dat alle leidingen, kabels en het onderhoud van het Nederlandse energienetwerk verzorgd worden. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de goede werking van het energienet en regelen transport van elektriciteit en gas door de leidingen. Ook jouw aansluiting tot in de meterkast wordt door de netbeheerder verzorgd.

Verschil tussen energieleverancier en netbeheerder

De levering van energie en het transport daarvan is in Nederland wettelijk gesplitst. De energieleverancier houdt zich bezig met de levering van stroom en gas, de netbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van de nodige infrastructuur. Consumenten en ondernemers kunnen zelf een energieleverancier kiezen. Een netbeheerder is locatie gebonden en kan daarom niet worden gekozen.

Netbeheerkosten

De netbeheerders worden betaald via de netbeheerkosten, kosten die je maakt bij de afname van energie. Netbeheerkosten zijn namelijk verwerkt in de prijs voor stroom en gas. De energie wordt immers via het netwerk van de netbeheerder bij je aan huis geleverd. Bekijk de opbouw van energieprijzen voor de exacte verdeling.

Regionale netbeheerders

Er zijn regionale netbeheerders en landelijke netbeheerders. Landelijke netbeheerders zijn onderdeel van de staat. Regionaal is per regio één netbeheerder actief, die rekent hetzelfde bedrag aan alle huishoudens. Het is daarom niet mogelijk om over te stappen van netbeheerder en daarmee kosten te besparen, tenzij je verhuist naar een andere regio.

Netbeheerders voor elektriciteit

Netbeheerders elektriciteit

Netbeheerders voor gas

Netbeheerders gas

Wanneer heb je contact met de netbeheerder?

Met veel zaken kan je energieleverancier je van dienst zijn. De meeste mensen hebben dan ook nooit contact met hun netbeheerder. Maar waarmee kun je wel bij de netbeheerder terecht? Je moet bijvoorbeeld je netbeheerder ervan op de hoogte stellen wanneer je met jouw zonnepanelen stroom gaat terugleveren aan het net. Het is niet nodig om dit bij je energieleverancier te doen, maar wel bij je netbeheerder. Meestal doet de installateur dit voor je, maar het goed om dit wel even na te vragen. Mocht de installateur het toch niet hebben gedaan, dan kun je het ook zelf doorgeven energieleveren.nl.

Landelijke netbeheerders elektriciteit en gas

In Nederland is TenneT de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. Zij verbindt de elektriciteitsnetten van alle regio’s en het Europese net met elkaar. Ook bewaakt TenneT de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening. Gasunie Transport Services is de beheerder van het landelijk transportnet voor gas. Zij verzorgt het beheer van het gastransportnet en de ontwikkeling hiervan.

Wie controleert de netbeheerders?

Omdat er slechts een netbeheerder per regio is, heeft deze in jouw regio een monopolie positie. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet erop toe dat hier geen misbruik van gemaakt wordt. De ACM stelt de maximumtarieven vast voor netbeheerdiensten. Als een netbeheerder haar werk beter doet dan gemiddeld, mag zij van de ACM hogere tarieven in rekening brengen. Zo wordt gestimuleerd dat je netbeheerder echt zijn best voor je doet.