Met een kleedje op de bank

Niets is vervelender dan een koude tocht in huis, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. De tocht kan bijvoorbeeld via de brievenbus, het raam of de deuren binnenkomen. Tocht kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar betekent ook dat je huis niet optimaal geïsoleerd is. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om tocht in huis te verminderen en jouw huis warmer, duurzamer en comfortabeler te maken. In dit artikel delen we enkele tips om een koude tocht in huis tegen te gaan. 


Waar komt een koude tocht in huis vandaan?

Als je een koude tocht in je huis hebt, komt dit waarschijnlijk binnen via kieren en naden ergens in je huis. Dat betekent dat je een ‘lek’ hebt in de isolatie van je huis. Als je dat te veel hebt, blijft de warmte niet goed binnen. Als je de tocht in huis wilt tegengaan, moet je deze kieren en naden dus dichtmaken. Dat is al een goede stap richting betere isolatie van je huis en besparing van energie. 

Om de oorzaak van de tocht te vinden, kun je beginnen met het controleren van plekken waar naden en kieren veel voorkomen. De meest voorkomende oorzaken van koude tocht in huis zijn:

  • Tocht bij slecht sluitende ramen of deuren
  • Naden tussen de muur van ramen of deuren
  • Tocht door de brievenbus
  • Gaten waar leidingen doorheen lopen, in muren of vloeren
  • Ventilatieroosters die niet goed sluiten.
Als je naden, kieren of andere openingen hebt gevonden, is de volgende stap het dichtmaken ervan. Afhankelijk van de plek kun je dit op verschillende manieren doen. 

Wat te doen tegen tocht bij ramen en deuren

Tocht bij ramen en deuren komt veel voor. Dat is ook niet zo gek; ramen en deuren hebben namelijk vaak opengaande delen naar buiten. Als deze delen niet goed afsluiten of als er ergens naden zitten, kan er koude lucht binnenkomen. Afhankelijk van de precieze oorzaak zijn hier verschillende oplossingen voor. Hieronder leggen we uit hoe je het vaak zelf kunt oplossen.

Meisje kijkt uit het raam

Kieren bij opengaande delen

Eén van de eerste dingen die je doet bij het tegengaan van tocht is de openende delen van ramen en deuren controleren. Controleer de sluiting en kijk of hier kieren te vinden zijn. Als je ziet dat het raam of de deur niet goed sluit, heb je een kier gevonden. Dit kan zomaar eens de oorzaak zijn van die vervelende tocht. Om dit tegen te gaan, kun je een tochtband of tochtstrips aanbrengen. Dat houdt de koude lucht tegen en zorgt dat het raam weer goed afsluit. Dit is een relatief goedkope oplossing die je in veel gevallen zelf kunt toepassen.

Koude tocht onder de buitendeur

Bij deuren kan de koude tocht ook onderlangs gaan. Als je ziet dat onder je deur een kier zit, kun je met bijvoorbeeld een tochtborstel zorgen dat dit beter afgesloten wordt. Dat is een borstel die je tegen de onderkant van de deur vastmaakt; deze houdt de tocht tegen en zorgt dat het goed afsluit.

Naden tussen de muur en het kozijn

Kijk ook tussen het kozijn van de ramen, deuren en de muur. Zijn daar naden te vinden? Dan kan dit ook een lek in de isolatie zijn. Dit kan dichtgemaakt worden met bijvoorbeeld een waterbestendige siliconenkit. Voor het tegengaan van de tocht, maak je met het dichtmaken van naden en kieren al een groot verschil. Als je ramen en deuren verouderd zijn, is het vervangen ervan voor isolatie en verduurzaming nog beter. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor beter isolerende ramen met dubbelglas of geïsoleerde deuren

Brievenbusborstels

Tocht in de brievenbus verhelpen

Als je een brievenbus in je voordeur hebt, kan hier koude lucht naar binnen komen. Dit is vaak gemakkelijk op te lossen. Met een brievenbusborstel kun je namelijk zorgen dat de tocht tegengehouden wordt. Die zijn kant-en-klaar verkrijgbaar en meestal gemakkelijk vast te schroeven op de voordeur. Als je al een brievenbusborstel hebt, kun je af en toe controleren of deze toe is aan vervanging. Door langdurig gebruik kan deze namelijk versleten raken, waardoor er alsnog gaten ontstaan waar koude tocht doorheen komt.

Naden of gaten in vaste delen

In vaste delen van je huis, zoals muren, de vloer of het plafond kunnen ook naden en gaten voorkomen. Dit is soms wat lastiger om zelf op te lossen. Het kan dan ook zeker geen kwaad om hiervoor een isolatiespecialist in te schakelen. Benieuwd wat de beste oplossing voor jouw situatie is? Vraag dan een vrijblijvend isolatieadvies aan.

Vraag nu isolatieadvies aan

Koude tocht in huis door ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn bedoeld om frisse lucht binnen te laten, maar hier moet geen vervelende koude tocht uit komen. Dat gebeurt wel als de roosters niet meer goed sluiten. Als je oude ventilatieroosters hebt, kun je deze vervangen door betere afsluitbare roosters. Dan heb je ventilatie in je huis, zonder een groot lek in je isolatie.

De isolatie van je huis beter aanpakken

Het tegengaan van tocht kun je zien als een basisstap in het isoleren van je huis. Tocht is namelijk funest voor je isolatie. Wil je jouw huis beter verduurzamen en meer besparen op je energieverbruik? Doe dan de gratis ENGIE BespaarScan. Hiermee krijg je inzicht in welke maatregelen geschikt zijn om jouw woning te verduurzamen. Eenvoudig online en 100% vrijblijvend.

Energieadviseur op locatie