Image

Hybride warmtepomp verplicht

Er worden steeds meer maatregelen genomen om woningen te verduurzamen. Dit wordt vooral gedaan vanwege de impact op het klimaat, maar ook vanwege de hoge gasprijzen. Minder gasverbruik vraagt om een zuinigere manier om woningen te verwarmen. Daar is een oplossing voor, namelijk het installeren van een (hybride) warmtepomp. Huishoudens worden verplicht deze warmtepomp in de toekomst te hebben. Meer weten over wanneer de hybride warmtepomp verplicht wordt en wat dit voor jou betekent? Lees dan verder.

Meer over warmtepompen Direct offerte aanvragen

Wat is een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is gekoppeld aan je cv-ketel en werkt op stroom. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, zonnewarmte, grond- en bodemwater en brengt dit vervolgens je woning in. Hiervoor hoeft het buiten niet eens warm te zijn, ook koude lucht kan de hybride warmtepomp omzetten in warme lucht. Met een hybride warmtepomp verbruik je tot ongeveer 70% minder aardgas, waardoor dit een duurzame manier van warmte opwekken is.

Een hybride warmtepomp werkt dus samen met de cv-ketel en vermindert het aardgasverbruik. Er bestaan ook all-electric warmtepompen die de cv-ketel compleet vervangen en volledig op elektriciteit werken.

Wanneer is de warmtepomp verplicht?

Om een bijdrage te leveren aan het behalen van de klimaatdoelen, worden hybride warmtepompen in de toekomst verplicht. Vanaf 2026 gaat deze verplichting in. Dat betekent dat als je dan toe bent aan een nieuwe cv-ketel, je voor een duurzaam alternatief zoals een hybride warmtepomp moet kiezen. Het gaat hier om huishoudens die beschikken over een koopwoning. Wanneer je woning niet geschikt is voor een warmtepomp, omdat je huis bijvoorbeeld niet goed genoeg geïsoleerd is, wordt er gekeken naar een andere duurzame oplossing. Je kunt ook zelf kijken naar de mogelijkheden om je huis te isoleren, zodat deze geschikt wordt voor een hybride warmtepomp.

Image

Kosten hybride warmtepomp

Op dit moment liggen de kosten voor een hybride warmtepomp tussen de € 6.000,- en € 8.000,- (Milieucentraal, 2023). Dit zijn de kosten zonder subsidie. De overheid heeft met fabrikanten en installateurs afgesproken dat dit bedrag in 2026 lager moet liggen.

Een hybride warmtepomp is in aanschaf duurder dan een cv-ketel, maar betaalt zich op termijn terug doordat de maandelijkse energiekosten zullen dalen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt daarnaast ook subsidies aan om de aanschaf van een (hybride) warmtepomp betaalbaarder te maken. Deze subsidie kan aangevraagd worden door zowel eigenaren van een koopwoning als zakelijke gebruikers.

Voordelen hybride warmtepomp

  • Tot wel 70% minder gasverbruik

  • Subsidie beschikbaar

  • Extra duurzaam met eigen zonnepanelen

  • Op termijn voordeliger dan alleen een cv-ketel 

Image

Hybride warmtepomp en zonnepanelen

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit. Daardoor is de warmtepomp goed te combineren met zonnepanelen, om zo je eigen opgewekte stroom te kunnen gebruiken voor de hybride warmtepomp. Voorwaarde is wel dat ook in dit geval je huis voldoende is geïsoleerd.

In de wintermaanden is de combinatie hybride warmtepomp met zonnepanelen minder rendabel. Je kunt namelijk niet uitsluitend gebruikmaken van je eigen opgewekte stroom. In deze periode heb je ook meer stroom nodig hebben van je energieleverancier.

Veelgestelde vragen over hybride warmtepomp

Image

Jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Jouw huis duurzaam verwarmen met een hybride warmtepomp? Ontdek binnen 2 minuten of jouw huis geschikt is met onze gratis WarmtepompCheck.