Zonnepanelen

Jouw huis verduurzamen: ons advies

Alles wat je moet weten

Met de stijgende energie- en gasprijzen in de afgelopen jaren zijn de energierekeningen flink toegenomen. Hoog tijd dus om jouw huis te verduurzamen. Dit is beter voor het milieu en daarnaast scheelt dit ook in jouw maandelijkse energiekosten. Wij vertellen op deze pagina graag meer over de mogelijkheden en het advies voor het verduurzamen van je huis.

Wat houdt het verduurzamen van je huis in?

Voordat we dieper ingaan op de voordelen van verduurzamen en advies om jouw huis te verduurzamen, bespreken we eerst kort wat het verduurzamen van je huis nou precies inhoud. De letterlijke betekenis is het duurzaam maken van je huis, waarin het ‘duurzaam’ staat voor het minder milieubelastend maken. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis kunt verduurzamen, zoals het aanbrengen van een goede isolatie, je huidige cv-ketel vervangen voor een (hybride) warmtepomp of het laten plaatsen van zonnepanelen. Later in dit artikel gaan we dieper in op energiebesparende maatregelen die je kunt nemen.

De voordelen van verduurzamen

Het verduurzamen van je huis brengt voor zowel de korte als lange termijn meerdere voordelen met zich mee. Maar wat zijn nou de belangrijkste voordelen? Wij hebben ze hieronder voor jou op een rijtje gezet.

  • Beter voor het milieu: met het verduurzamen van je huis daalt je energieverbruik. Hierdoor hoeft er minder energie worden opgewekt, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot.
  • Daling in energiekosten: Naast dat verduurzamen beter is voor het milieu, kan het ook flink schelen in je energiekosten. Zo kun je alleen met een spouwmuurisolatie al tussen de € 300,- en € 800,- besparen op je jaarlijkse energierekening.
  • Verhoogt het wooncomfort: Ook het wooncomfort gaat erop vooruit wanneer je jouw huis gaat isoleren. Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte beter binnen de kou beter buiten blijft. Zo heb je minder last van tocht en ook houd een goede isolatie geluid van buitenaf beter tegen.
  • Waardeverhoging van je huis: Alle maatregelen die je neemt bij het verduurzamen van je huis zorgen voor een waardevermeerdering van je huis. Een huis met een goede isolatie en HR+++ glas heeft al snel een energielabel A. Dit levert bij de verkoop meer op dan een huis met een lager energielabel.

 

Hoe kun je besparen op je energieverbruik?

Zoals eerder in dit artikel al is aangegeven zijn er verschillende manieren om te besparen op je energieverbruik, zoals het isoleren van je huis en het vervangen van je cv-ketel voor een (hybride)warmtepomp. Met deze maatregelen kun je op de lange termijn flink besparen. Er zijn ook maatregelen waar je vandaag mee kunt beginnen om te besparen. Wij hebben hieronder een aantal bespaartips voor jou geselecteerd.

  • Vervang je douchekop door een waterbesparende douchekop. Hiermee kun je tot wel 50% besparen op je water- en energieverbruik.
  • Draai voortaan je was op 30 of 40 graden. Het wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden.
  • Kies voor led verlichting. Led lampen verbruiken tot wel 90% minder energie dan gloeilampen. Daarnaast hebben deze lampen ook een veel langere levensduur van gemiddeld 35.000 branduren.
  • Plaats radiatorfolie op je radiatoren. Hier voorkom je mee dat er warmte verloren gaat via de buitenmuren. Dit levert gemiddeld een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per m2 radiatorfolie.
  • Zet de thermostaat een graadje lager. Hiermee bespaar je al snel 7% op je energieverbruik.

 

Bekijk hier al onze bespaartips
Image

Ontvang persoonlijk advies om jouw huis te verduurzamen

Het kan lastig zijn om te bepalen welke energiebesparende maatregelen het meest effectief zijn voor jouw woning. Aangezien elke situatie anders is, is er niet één maatregel die het beste werkt. Wanneer je woning bijvoorbeeld nog niet goed geïsoleerd is, zal een warmtepomp minder effectief zijn. Wil jij persoonlijk advies voor het verduurzamen van jouw huis? Doe dan direct de ENGIE BespaarScan.