Image

Het verduurzamen van je huis heeft meerdere voordelen, zoals lagere energiekosten, minder CO2- uitstoot en meer comfort in je woning. Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen. De ene oplossing heb je binnen een jaar al terugverdiend, terwijl voor andere oplossingen een terugverdientijd van meerdere jaren geldt. Maar hoe kun je nou het beste je huis verduurzamen? Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina.

Verduurzamen van je huis: wat houdt het in?

Voordat we dieper ingaan op hoe je je huis kunt verduurzamen, bespreken we eerst kort wat het verduurzamen van je huis inhoudt. Door je huis te verduurzamen maak je het minder milieubelastend, omdat je energieverbruik daalt. Minder verbruik zorgt voor minder CO2-uitstoot. Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen, zoals het aanbrengen van isolatie, het laten plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Later in dit artikel gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden.

Image

Wat zijn de voordelen?

Er zijn meerdere redenen om je huis te verduurzamen. Wij hebben de belangrijkste voordelen hieronder voor jou op een rijtje gezet:

 • Beter voor het milieu
  Eén van de redenen om je huis te verduurzamen is dat het beter voor het milieu is. De reden hiervoor is dat er minder energie opgewekt hoeft te worden. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot.

 • Lagere energiekosten
  Ook heeft het financiële voordelen. Door je huis te verduurzamen kun je flink besparen op je energierekening. Zo kun je bijvoorbeeld met het isoleren van je huis tot wel 26% op je energiekosten besparen.

 • Meer comfort in je huis
  Het isoleren van je huis zorgt ervoor dat de warmte beter binnen blijft en de kou beter buiten. Zo heb je een stuk minder last van tocht en kun je een stuk comfortabeler wonen.

 • Waardevermeerdering van je huis
  Door je huis te verduurzamen zal ook het energielabel van je huis verbeteren. Dit zorgt voor een waardevermeerdering van je huis. Zo zal een soortgelijk huis met energielabel A meer opleveren dan een huis met energielabel D.

Oplossingen om je huis te verduurzamen

Er zijn verschillende manieren om te besparen op je energieverbruik. Wij geven hieronder een aantal tips om je huis te verduurzamen.

Wek je eigen duurzame energie op met zonnepanelen

Eén van de manieren om te verduurzamen is door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Hiermee kun je op een duurzame manier je huis van stroom voorzien. Je kunt met zonnepanelen jaarlijks tot wel €600 besparen op je energierekening.

Meer over zonnepanelen

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Met een (hybride) warmtepomp kun je jouw huis op een duurzame manier verwarmen. Dit systeem haalt energie uit natuurlijke energiebronnen, zoals warmte uit de buitenlucht. Hiermee kun je tot wel 70% minder gas verbruiken. Dit is goed voor het milieu én jouw portemonnee. 

Meer over warmtepompen

Investeer in een goede isolatie voor je woning

Voorkom warmteverlies en ga tocht tegen met goede isolatie. Hoe beter je isolatie, des te minder energie je hoeft te verbruiken om je woning te verwarmen. Een goede isolatie verbetert het wooncomfort en zorgt voor een lagere energierekening. Zo kun je hiermee tot wel 26% op je energierekening besparen.

Meer over isolatie

Vervang enkel- of dubbelglas door isolatieglas

Veel warmte in je huis gaat verloren via je ramen. Isolatieglas houdt deze warmte binnenshuis. Ook isoleert het geluid van buitenaf.  Hoeveel je hiermee bespaart, hangt af van het type isolatieglas en het type glas dat vervangen wordt. Gemiddeld bespaar je hier € 95,- per jaar mee. Wanneer je op dit moment nog enkel glas hebt, kan dit oplopen tot wel € 350,-. 

Meer over isolatieglas
Image

Snelle bespaartips

Met deze handige tips kun je vandaag al beginnen met het besparen op je energieverbruik.

 1. Zet de thermostaat een graadje lager. Wie de thermostaat een graadje lager zet, bespaart al snel 7% energie.
 2. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Het is zonde om kamers te verwarmen waar je niet of nauwelijks komt. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je bent, kun je tot wel €200 per jaar op je energiekosten besparen.
 3. Vervang je oude koelkast. Heb jij een koelkast van 7 jaar of ouder, vervang deze dan voor een nieuwe. Nieuwe koelkasten zijn een stuk energiezuiniger, waardoor je al snel tot wel €80 per jaar kunt besparen.
 4. Vervang je douchekop voor een waterbesparende douchekop. Uit deze douchekop stroomt het water langzamer, waardoor je bijna de helft minder water verbruikt. Dit terwijl het hetzelfde aanvoelt als gewoon douchen.
 5. Was op lagere temperaturen. Door te wassen op 30 of 40 graden in plaats van 60 graden verbruik je maar de helft van de energie. Soms is het wassen van beddengoed, vaatdoekjes of vieze babykleertjes wel verstandig op 60 graden.

Voordelig verduurzamen met subsidies

Ook in 2023 zijn er weer verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van je huis. Dit maakt het extra aantrekkelijk om te investeren in duurzame oplossingen. Zo kun je tot wel 30% van de totale kosten van je isolatie terugkrijgen als subsidie, betaal je geen btw op de aanschaf van zonnepanelen en kun je tot wel € 3.000,- subsidie ontvangen voor de aanschaf van een warmtepomp. 

Meer over subsidies verduurzaming

Ontdek hoe jij kunt besparen

Hoe verduurzaam je je huis? Zoals op deze pagina te lezen is, zijn er vele mogelijkheden. Maar waar kun je nou het beste beginnen? Is het handig om eerst zonnepanelen te laten plaatsen? Of kun je toch beter eerst je huis goed gaan isoleren? Met onze online BespaarScan ontdek je binnen 2 minuten welke maatregelen jij kunt nemen, welke investering hiervoor nodig is en hoe snel je de investering terugverdient.

Liever persoonlijk advies? Vraag dan telefonisch of video-advies aan bij onze energieadviseurs.

Image