Image

Ben jij op zoek naar een goedkope laadpaal? Dan is er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Op deze pagina vertellen we je meer over de verschillende laadmogelijkheden en waar je op moet letten bij de aankoop van een laadpaal.

Voordelig laden met laadpaal thuis

Voordat we dieper ingaan op het kopen van een goedkope laadpaal, bespreken we eerst kort de verschillende laadmogelijkheden. Een elektrische auto moet regelmatig opgeladen worden. Dit kan op verschillende manieren, zoals bij een openbare laadpaal, een snellaadstation of met een laadpaal thuis. Een laadpaal thuis is op de lange termijn het meest voordelig. Zo betaal je niet voor elke laadsessie een starttarief en zijn de kosten voor een kWh lager dan bij openbaar laden. Daarnaast is het ook mogelijk om je auto op te laden met zelf opgewekte zonnestroom. Dit is beter voor het milieu en daarnaast ook nog een stuk goedkoper.

Image

Kosten van een laadpaal

Om een goedkope laadpaal te vinden is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van een laadpaal. Zo zijn de kosten van een laadpaal afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het vermogen van de laadpaal, het type laadstation, de aanwezigheid van slimme functies en de installatie.

Vermogen van de laadpaal

De kosten van een laadpaal worden grotendeels bepaald door het laadvermogen van de laadpaal. Hoe hoger het vermogen, des te hoger de kosten liggen. Zo betaal je meer betalen voor een 3-fase laadpaal dan voor een 1-fase laadpaal. Wanneer je op zoek bent naar een goedkope laadpaal is een 1-fase laadpaal de beste optie. Alleen is het wel goed om te weten dat je tot wel drie keer zo snel kunt laden met een 3-fase laadpaal. Ondersteunt jouw elektrische auto 3-fase laden, dan is het voordeliger om een 3-fase laadpaal aan te schaffen. Hier bespaar je namelijk flink wat tijd mee.

Type laadstation

Wat verder invloed heeft op de kosten van een laadstation, is het type laadstation. Zo zijn er twee soorten laadstations te onderscheiden: wallbox (wandmodel) en laadpaal. Tussen de wallbox en laadpaal zit nauwelijks verschil: een wallbox is aan de muur bevestigd en een laadpaal staat op een paal. Los hiervan zijn het exact dezelfde installaties. Beide laadstation hebben hun eigen voor- en nadelen. Wanneer je op zoek bent naar een goedkoop laadstation, dan is een wallbox de beste optie. Hiervoor hoef je geen extra materiaal aan te schaffen om het laadstation te monteren. Kies je voor een laadpaal, dan moet je vaak zelf nog een montagepaal aanschaffen. Hier komen dus extra kosten bij kijken.

Slimme functies

Een factor die ook veel invloed heeft op de prijs van een laadpaal, is de aanwezigheid van slimme functies. Een slimme functie die niet altijd standaard is ingebouwd, is dynamic load balancing. Dit verschilt per merk laadpaal. Zo verkoopt het ene merk wel laadpalen die standaard zijn uitgerust met dynamic load balancing en bij het andere merk is dit optioneel. Als je op zoek bent naar een goedkope laadpaal is het goed om hier rekening mee te houden. Het kan zijn dat een laadpaal goedkoper lijkt, maar dit kan dus komen omdat de laadpaal niet beschikt over alle slimme functies. Wanneer je later alsnog deze slimme functies moet aanschaffen, kun je alsnog duurder uitkomen.

Installatie van de laadpaal

Naast de aanschaf van een laadpaal, heb je ook te maken met de kosten voor de installatie. Je kunt ervoor kiezen om de laadpaal zelf te installeren of om dit te laten doen. Het is het meest goedkoop om zelf de laadpaal te installeren. Het is wel goed om te weten dat een laadstation een installatie is die gebruik maakt van hoge spanning en stroomsterkte. Hierdoor kan het gevaarlijk zijn om deze zelf te installeren. Installeer dus alleen jouw laadpaal als je weet waar je mee bezig bent! De veiligste en snelste manier is om de laadpaal installatie door een bedrijf te laten doen.

Image

Laadpaal voor thuis kopen?

Zoals hierboven te lezen is, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een goedkope laadpaal. Het is belangrijk om rekening te houden met je elektrische auto. De lader van jouw elektrische auto is namelijk leidend voor welke laadpaal het meest geschikt is voor jouw situatie. Wanneer je bijvoorbeeld een goedkope laadpaal koopt met te weinig of juist teveel vermogen, kan dat onderaan de streep minder voordelig zijn. Houd er dus rekening mee dat een goedkope laadpaal niet altijd even voordelig is, als je niet optimaal of op een veilige manier je auto kunt opladen.

Ben je benieuwd naar de beste laadpaal voor jouw situatie en de bijbehorende kosten? Vraag dan direct jouw persoonlijk advies met vrijblijvende offerte aan.