Stekkerdoos_energieslurpers

In ons dagelijks leven gebruiken we veel elektronische apparaten die ons helpen bij onze dagelijkse taken en ons leven gemakkelijker maken. Sommige van deze apparaten verbruiken veel energie en worden daarom energieslurpers genoemd. Het gebruik van deze energieslurpers kan leiden tot een aanzienlijke stijging van je energierekeningen en een grotere belasting van het milieu. In dit artikel zullen we  ingaan op de apparaten die  energieslurpers zijn en hoe je het energieverbruik kan verminderen.

Welke apparaten zijn energieslurpers?

Sommige apparaten verbruiken veel energie. Door te weten welke apparaten jouw energieslurpers zijn, kun je makkelijker besparen op jouw verbruik. Hieronder bespreken we een aantal veelvoorkomende energieslurpers.

Koelkasten en vriezers

Koelkasten en vriezers verbruiken veel energie. Dat is waarschijnlijk geen verrassing. Voor de meeste mensen zijn het nou eenmaal noodzakelijke apparaten, maar als je een oud apparaat hebt, ben je daar zo’n 100 tot 250 euro per jaar extra aan stroomkosten kwijt. Nieuwere koelkasten en vriezers zijn zuiniger, waar je meestal niet meer dan 100 euro per jaar aan stroom verbruikt. Sommige mensen gebruiken een oud apparaat als ‘extra’ koelkast of vriezer. Dan kun je overwegen of dit het hele jaar door nodig is, omdat juist oude koelkasten veel verbruiken.

Wasdroger

Een wasdroger is een echte energieslurper. Daarom kiezen veel mensen om hun was meestal aan de waslijn te hangen. Er zit wel verschil in verbruik tussen verschillende modellen, waar nieuwere modellen vaak zuiniger zijn. Het blijft natuurlijk altijd goedkoper en duurzamer om de was op te hangen.

Elektrische boiler

Een andere grootverbruiker is de elektrische boiler. Deze verbruikt vooral veel energie wanneer die een slecht energielabel heeft of als de temperatuur hoog staat . Sommige mensen gebruiken een tijdschakelaar om de boiler ‘s nachts uit te zetten, maar meestal verbruikt de boiler met het opnieuw opwarmen van het water juist meer energie. Het is wel slim om de boiler uit te zetten als je op vakantie gaat.

Groot televisiescherm

Vooral oudere televisieschermen kunnen veel energie verbruiken. Daarbij zit er veel verschil tussen grote en kleinere schermen. Nieuwere led-televisies zijn het laagst in verbruik.

Bespaar geld

Hoe voorkom je hoog gebruik?

1. Voorkom sluipverbruik
Sommige apparaten hebben een stand-by stand, maar ook een uitknop. Een stand-by stand verbruikt soms veel stroom, terwijl je het apparaat niet gebruikt. Gebruik dan de uitknop of haal de     stekker eruit om energie te besparen. 

2. Let op energielabels
Een goede manier om te zorgen dat je minder energieslurpers hebt is om hierop te letten bij de aankoop. Kijk naar het energielabel om een zuinig apparaat te kiezen. Daarbij is het goed om teweten dat nieuwe apparaten vaak zuiniger zijn. Begin met besparen door je oude apparaten te vervangen.

3. Meten is weten
Met een stroomverbruikmeter kun je energieslurpers opsporen. Dat zijn meters die je in het stopcontact doet, en waar je vervolgens de stekker van het apparaat in kunt steken. Er wordt dan gemeten hoeveel stroom je apparaat gebruikt. Hiermee kun je goed zien welke apparaten jouw grootste sluipverbruikers zijn. 

Manieren om je verbruik te verminderen

Als je weet welke apparaten de grootste energieslurpers zijn, kun je makkelijker stappen zetten om het verbruik te verlagen. Gebruik ze gewoonweg minder of investeer in een zuiniger exemplaar. Wil je grotere stappen zetten om te besparen? Met een BespaarScan krijg jij advies op maat en kun jij je woning verduurzamen.

Doe de Bespaarscan