Energiekosten in de app

Hoge energierekening: hoe kan ik besparen?

Je hoort het de laatste tijd erg veel: de hoge energierekening. De verschillen tussen energierekeningen zijn groot op het moment. Mensen met een vast contract ontglippen de verhogingen van de energieprijzen, terwijl mensen met een variabel of aflopend contract een stuk hogere energierekening hebben. Waar komt deze stijging vandaan en wat doet de overheid eraan om deze kosten te dekken? Lees snel verder.

Hoe is mijn energierekening opgebouwd?

Om te weten hoe je gemakkelijk kunt besparen op je energierekening, is het eerst handig om te weten hoe deze rekening is opgebouwd. Een energierekening bestaat uit:

 • Netbeheerkosten: dit zijn de kosten die jouw netbeheerder rekent voor het leveren van gas en stroom. Deze kosten worden op jaarbasis betaald.
 • Leveringskosten: dit is het bedrag dat je betaalt voor gas en stroom. Leveringskosten bestaan uit het kale leveringstarief per kWh stroom en m3 gas, overheidsheffingen en btw.
 • Vaste leveringskosten: hiervoor betaal je een vast bedrag per jaar, wat los staat van je energieverbruik. Je betaalt deze kosten apart voor gas en stroom. 
 • Vermindering energiebelasting: de term zegt het eigenlijk al, dit is het bedrag dat de overheid in mindering brengt op de energiebelasting.
 • Teruglevering van stroom en terugleververgoeding: dit zie je alleen op je rekening terugkomen als je zonnepanelen hebt. Je kunt hierdoor zien hoeveel stroom je hebt opgewekt en hoeveel terugleververgoeding je eventueel krijgt.
hoge energierekening

Hoe kan het dat mijn energierekening hoger is?

Halverwege 2021 zijn de energieprijzen fors gestegen. Het aantal corona besmettingen daalde iets, waardoor het normale leven weer grotendeels op gang kwam. Mede hierdoor was er een grotere vraag naar energie, waardoor de prijzen weer stegen. Ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne levert momenteel een grote bijdrage aan de stijgende energieprijzen. In februari dit jaar viel Rusland Oekraïne binnen. Door de sancties die Europa heeft opgelegd aan Rusland, heeft Poetin besloten om de gaskraan een stuk verder dicht te draaien. En dat terwijl een groot deel van ons gas uit Rusland komt. Hierdoor zijn de gasprijzen op het moment 3 tot 4 keer zo hoog dan voorheen. Op het moment is er in Nederland geen gastekort, maar het kabinet heeft wel maatregelen genomen om het land goed voor te bereiden op de winterperiode. De gasopslag is bijvoorbeeld verhoogd. Zo wordt Nederland ook minder afhankelijk van Rusland.

Image

Zijn er compensaties voor de energierekening vanuit de overheid?

Om te voorkomen dat veel Nederlanders in de schulden komen, zijn er meerdere compensaties op de energierekening getroffen. We sommen de belangrijkste maatregelen hieronder voor je op. Voor een nog completer overzicht van deze maatregelen verwijzen we je graag door naar onze pagina met veel gestelde vragen over de energiemaatregelen.

 • In 2022 is het tarief voor de energiebelasting een stuk lager dan in 2021. Hoeveel korting je krijgt is afhankelijk van je energieverbruik. 
 • De teruggave energiebelasting is in 2022 verhoogd van € 560,- naar € 785,-. Ieder huishouden krijgt dus een extra korting van € 255,-. Deze korting is niet afhankelijk van je energieverbruik. 
 • De btw op elektriciteit, aardgas en stadsverwarming is verlaagd van 21% naar 9%. Dit is geldig tot en met 31 december 2022. De korting is geldig op alle onderdelen van je energierekening die te maken hebben met het leveren van energie.
 • In november en december van 2022 krijgt ieder huishouden een korting op de energierekening van € 190,-. Deze korting wordt verrekend door je energieleverancier.
 • Inwoners met een IOAW-, IOAZ-, Bbz-uitkering, of bijstandsuitkering kunnen een beroep doen op een extra compensatie van € 1.300,-. Deze compensatie kan aangevraagd worden bij de gemeente. 
 • Voor studenten die in financiële problemen komen, is er ook een mogelijkheid om een compensatie aan te vragen. 
 • Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond van kracht. Hierbij geldt dat je een lager tarief betaalt voor gas en stroom, mits je onder een bepaald verbruik blijft. 

Hoe kun je energie besparen?

Door de hoge energierekening is het erg voordelig om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Vaak wordt energiezuinig wonen al snel geassocieerd met hogere kosten. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen of voor een warmtepomp te kiezen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden waarmee je met weinig aanpassingen en budget wat kunt besparen. Bovendien is energiezuinig wonen ook goed voor het milieu. We geven je een aantal tips waarmee je gemakkelijk en goedkoop energie kunt besparen.
Meer over zonnepanelen en wamtepompen

Minder water verbruiken

Door het verwarmen van water, gaat je energierekening omhoog. Het is dus handig om te kijken hoe je hierop kunt besparen. Een douche verbruikt bijvoorbeeld maar liefst 80% van al het water in een huishouden. Je kunt ervoor kiezen om minder lang te douchen, maar het is ook mogelijk om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Deze douchekop laat minder water door per minuut. Stel dat een normale douchekop 8 liter per minuut doorlaat, dan zal een waterbesparende douchekop 6 liter doorlaten. In bad gaan kost al helemaal veel water. Je kunt er dus beter voor kiezen om even te gaan douchen.

Je kleding wassen op een lagere temperatuur

Ook een wasmachine is een grootverbruiker in huis. Vooral als je vaak op hogere temperaturen wast. Door je wassen op een lagere temperatuur te draaien, kun je een hoop geld besparen. Bovendien is het vaak niet eens nodig om op een hoge temperatuur te wassen als je was niet zo vies is. Sommige wasmachines hebben ook een eco-programma. Dit houdt in dat de was op een lagere temperatuur gedraaid wordt, maar wel met een langer programma. Zo wordt je was uiteindelijk dus alsnog schoon en heb je minder energie verbruikt.

Maak gebruik van stekkerdozen

Als je apparaten op stand-by staan, gebruiken ze vaak nog stroom. We noemen dit sluipverbruik. Gemiddeld verbruik je met sluipverbruik ongeveer 450 kWh per jaar. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld je apparaten gewoon uit te zetten. Ook kun je gebruik maken van stekkerdozen. Met een stekkerdoos is het namelijk mogelijk om meerdere apparaten in 1 keer uit te schakelen. Tegenwoordig heb je ook slimme stekkerdozen die de apparaten automatisch uit en aan zet. Hiermee kun je al € 10,- per jaar besparen. 

Overstappen naar ENGIE

Tot slot kun je ook besparen op je energierekening door over te stappen naar een andere energieleverancier. Als je overstapt naar ENGIE, kies je onder andere voor:

 • 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas
 • Kun je gebruik maken van gratis energie bespaar advies
 • En houd je gemakkelijk jouw verbruik bij in de handige ENGIE-app 

Verduurzaam jij ook met ons mee? Zo laten we de aarde goed achter voor de volgende generaties.

Image