Man_hybride_warmtepomp
Ook als je huurt, kan je duurzamer wonen

Hoe kan ik mijn appartement verduurzamen?

Met het verduurzamen van je appartement kun je flink besparen op je energieverbruik. Maar wat houdt ‘verduurzamen’ nou precies in? Wanneer je gaat verduurzamen, maak je jouw appartement minder milieubelastend. Oftewel, je neemt verschillende maatregelen om je energieverbruik terug te dringen.

Bekijk de maatregelen

Waarom je appartement verduurzamen?

Het verduurzamen van je appartement heeft verschillende voordelen voor zowel de korte als lange termijn. Wij hebben de belangrijkste voordelen hieronder voor jou op een rijtje gezet.

 • Lagere energierekening: Eén van de grootste voordelen is een lagere energierekening. Afhankelijk van de maatregelen die je neemt, kan je energieverbruik een stuk minder worden. Hierdoor zullen je maandelijkse energiekosten lager uitkomen.
 • Goed voor het milieu: Met het verduurzamen van je appartement neemt je energieverbruik af. Dit betekent ook dat er minder energie opgewekt hoeft te worden, wat beter is voor het milieu.
 • Verbetert het wooncomfort: Met het aanbrengen van een goede isolatie zorg je ervoor dat de warmte beter binnen en de kou beter buiten blijft. Hiermee heb je minder last van tocht en geluiden van buitenaf.
 • Je appartement wordt meer waard: Het nemen van bepaalde maatregelen zorgt voor een waardevermeerdering van je appartement. Hoe hoger het energielabel van jouw appartement is, des te hoger de waarde ligt.

 

Uitvoeren van duurzaamheids maatregelen

Als eigenaar van een appartement is het belangrijk om rekening te houden met andere bewoners in het appartementencomplex. Voor onderhoud en aanpassingen van het gebouw en gezamenlijke ruimtes in het gebouw is er een Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar welke maatregelen kun jij nou zelf uitvoeren en welke moeten in overleg worden uitgevoerd met jouw VvE? Wij leggen het hieronder aan je uit.

Huidig energielabel woning

Maatregelen die je zelf kunt uitvoeren

Er zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen binnen jouw appartement die jezelf kunt uitvoeren, zoals:

 • Het aanbrengen van plafond- en vloerisolatie. Met een goede vloerisolatie kun je op jaarbasis tot wel €260 besparen op je energierekening.
 • Jouw huidige CV-ketel vervangen door een hybride warmtepomp. Hiermee kun je tot wel €350 besparen op je energiekosten.
 • Het vervangen van je huidige lampen door LED lampen. Deze lampen verbruiken 90% minder energie dan gloeilampen en hebben een gemiddelde terugverdientijd van 1,5 jaar.
 • Breng radiatorfolie aan op je radiatoren en bespaar tot wel 10m3 gas per vierkante meter radiatorfolie.

 

Maatregelen die je met je VvE kunt uitvoeren

Naast de maatregelen die jezelf binnen in jouw appartement kunt uitvoeren, zijn er ook verduurzamingsmaatregelen die je gezamenlijk met andere bewoners kunt uitvoeren. Deze hebben voornamelijk betrekking op de buitenkant van het gebouw en de gezamenlijke ruimtes, zoals:

 • Investeren in een goede dakisolatie. Afhankelijk van het soort dak (schuin, plat, zoldervloer), kan er tot wel 800 m3 gas per jaar bespaard worden door het dak te isoleren.
 • Het laten plaatsen van zonnepanelen. Hiermee bespaar je al gauw tot €600 op je energierekening. En met de huidige energieprijzen is deze investering in gemiddeld 7 jaar al terugverdiend.
 • Ramen voorzien van HR++ of HR+++ glas. Alleen met het voorzien van je raam van HR++ glas kun je al tot 160 m3 gas per jaar besparen.
 • Het laten plaatsen van een gemeenschappelijke warmtepomp.
Image

Ontdek hoe jij kunt besparen

Welke energiebesparende maatregelen zijn nou het meest effectief? Dit verschilt per situatie. Een appartement dat al goed geïsoleerd is, zal bijvoorbeeld meer profijt hebben van een (hybride)warmtepomp dan een appartement met slechte isolatie. Doe direct de energiebespaarscan en ontdek hoe jij het best jouw appartement kunt verduurzamen.