Visagiste Shiona Franke

Verduurzamen als zzp'er: waar te beginnen?

Je leest het in de blog van zelfstandig visagiste Shiona Franke

Zonnepanelen op jouw dak? Lees waar te beginnen

Ze gaan als warme broodjes over de toonbank: zonnepanelen. Logisch, want met zonnepanelen op jouw dak wek je je eigen groene energie op. Lokalere groene stroom bestaat niet! Maar het is niet de enige manier om energiebewust te werken. Sterker nog, soms kun je beter eerst andere stappen zetten voordat je je eigen energieleverancier wordt. En die stappen zijn makkelijker dan je denkt!

Wonen & werken op 1 plek

Als zelfstandig ondernemer werk en woon je vaak onder hetzelfde dak. Denk aan een atelier, aangebouwde praktijk of gewoon een fijn kantoor ‘aan’ huis. Wat dit betekent? Je gebruikt binnen- én buiten werktijd energie. Daarmee verbruik je veel meer stroom, warmte en licht dan mensen die buiten de deur werken.

Een ondernemer die vanuit huis werkt, is visagiste Shiona Franke. Zij ontvangt regelmatig klanten voor workshops en make-up sessies en verbruikt daardoor best veel energie.

Shiona's tafel vol make-up
Zelfstandig ondernemer Shiona telefoneert

Shiona:

“Wanneer ik klanten hier ontvang, vind ik het heel belangrijk dat we aan de slag kunnen in een comfortabele omgeving. Een voorbeeld is dat ik een prettige temperatuur wil voor mijn klanten als ik ze ontvang. Daarvoor hebben wij de kozijnen geïsoleerd, dubbelglas geïnstalleerd en een slimme thermostaat aangeschaft.”

Gratis zonnepanelen whitepaper

Bij duurzaamheid denk je misschien direct aan zonnepanelen. Vanzelfsprekend, want zo kun je jouw eigen energie opwekken, kosten besparen en de CO2-uitstoot van jouw bedrijf beperken. En de huidige regelingen en subsidies maken zonnepanelen op dit moment éxtra interessant. Toch blijft het een flinke investering waar veel bij komt kijken. Je leest er meer over in de gratis zonnepanelen whitepaper.

Visagiste Shiona maakt een vrouw op

Zo kom je in contact met de ENGIE Ondernemersdesk

  1. Facebook

  2. Telefonisch

  3. WhatsApp

  4. Chat

Naar de Ondernemersdesk

Visagiste Shiona Franke over duurzaam ondernemen

Shiona heeft kleine maatregelen genomen, waardoor ze haar energieverbruik heeft verlaagd. “Ik zou andere ondernemers willen meegeven om met duurzaamheid klein te beginnen en om advies in te winnen, en dan komt daarna de rest wel.” Benieuwd hoe Shiona dat gedaan heeft? Bekijk het in de video.

Zo maak je jouw werkomgeving duurzamer

In de video gaf Shiona al een paar voorbeelden van energiebesparende maatregelen die zij zelf heeft genomen om haar werkplek te verduurzamen. Wij hebben de meest interessante maatregelen voor jou op een rijtje gezet:

Isolatie

Door te isoleren, houd je warmte beter binnen en hoef je minder te stoken om het binnen comfortabel te houden. Isolatieglas, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie? Er zijn verschillende manieren om te isoleren. En ook in de zomer heb je profijt, je houdt warmte namelijk beter buiten.

LED verlichting

Besparen in een handomdraai doe je met LED lampen, de meest duurzame verlichting van dit moment. Ze verbruiken 90% minder energie dan de ouderwetse gloeilamp en gaan ook nog eens veel langer mee.

Slimme thermostaat

Gemak dient de mens. Een slimme thermostaat neemt je veel denkwerk uit handen. Hij past zich aan jouw ritme aan en zorgt dat je niet onnodig stookt. Bovendien leer je er zelf ook van, want via de meeste thermostaten kun je je verbruik monitoren. Zo zie je eenvoudig waar je nog meer kunt besparen.

Alle producten bekijken
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Kies voor de zekerheid van vaste tarieven

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Binnen 1 minuut berekend