gracht in stad van bovenaf

EB & ODE: dit wil je weten over de overheidsheffingen 2021

Meer verbruiken, meer betalen. Dat geldt vanaf volgend jaar voor energie. De plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte, hebben gevolgen voor ieders energierekening. Oók voor die van jou als mkb’er. Maar hoe zit het precies met energie en belastingen? En wat merk je ervan in 2021?

Ondernemen is vooruitkijken. Dat weet je als geen ander. Ook als het om financiën en kosten gaat, weet je graag waar je rekening mee moet houden. Zoals met energiebelastingen. Hiervoor verandert het één en ander in 2021. En die zie je terug op jouw energierekening.

Voor een compleet overzicht van de facturen en heffingen kun je inloggen in MijnENGIE.

Inloggen MijnENGIE

Jouw energierekening

Bij ENGIE vertellen we je graag over energiezaken. Want wat wij je vertellen, hoef je immers zelf niet meer uit te zoeken. Zo is het wellicht goed om je eerst wegwijs te maken in jouw energierekening; wat staat er nu eigenlijk op? Naast verbruiks- en leveringskosten wordt er btw in rekening gebracht, dat geldt voor elke factuur die je ontvangt of die je maakt, dit heeft niet direct met energie te maken. Wél specifiek voor energiezaken zijn de energiebelasting (EB) en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Deze heffingen zijn wettelijk vastgesteld en bij iedere leverancier gelijk.

De EB is een algemene heffing over het verbruik van gas en elektriciteit, dit gaat naar de algemene middelen van de overheid. De ODE is een heffing waarmee de overheid duurzame energieprojecten en innovaties ten behoeve van klimaattransitie financiert. Met deze post op jouw energierekening draag je dus direct bij aan duurzame projecten en subsidies zoals de SDE+.

 

De EB & ODE gedeeltelijk omhoog in 2021

De Eerste en Tweede Kamer hebben de plannen goedgekeurd: in 2021 verhoogt het kabinet de meeste belastingtarieven op energie. Bedrijven zullen wat meer gaan betalen. Vooral gas valt op; met een stijging van 2,3 cent per m3 voor het verbruik tot 170.000 m3.

De EB en ODE tarieven voor elektriciteit veranderen ook. Het EB tarief voor elektriciteit tot 10.000 kWh daalt met 0,3 cent, terwijl de ODE op elektriciteit stijgt. Voor een verbruik tussen de 10.000 en 50.000 kWh stijgt zowel het EB als het ODE tarief, gezamenlijk met zo'n 0,44 cent.

De gedachte achter de hogere belastingen op gas is uiteraard dat we er met ons allen minder van gaan gebruiken. En dat er vaker gekozen wordt voor duurzame elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Oftewel, de overheid wil dat je zuiniger en efficiënter omgaat met energie. En dat is natuurlijk een mooi én noodzakelijk streven. We hebben immers serieuze afspraken gemaakt met het Klimaatakkoord.

Een voordeeltje is er ook: de vermindering energiebelasting voor elektriciteit, voorheen heffingskorting genoemd, stijgt van € 435,68 naar € 461,62. Dit betekent dat je voor elektriciteitsaansluitingen met een verblijfsfunctie € 25,94 meer terugkrijgt van de overheid.


Onderaan de streep

Stijging van belastingen op gas, verhoging en verlaging van belastingen op elektriciteit én de vermindering energiebelasting voor elektriciteit gaat omhoog. Een rekensommetje dus. Hoe dat er straks onderaan de streep uitziet?

De toename op gas gaat iedereen merken, ook jij als mkb’er. Tegelijk is daar die extra korting van €25,94,-. Bij een gemiddeld energieverbruik van een huishouden blijven jouw kosten al met al redelijk in balans, of ze worden zelfs wat lager. Heb je echter relatief een hoger gasverbruik dan zal de factuur merkbaar gaan stijgen. Dit gaat ook op voor stroomverbruik, maar de impact op jouw factuur is kleiner. Waar het op neerkomt: meer verbruiken is meer betalen.

Controleer regelmatig jouw termijnbedrag

Wij adviseren je af en toe te controleren of jouw termijnbedrag nog bij je past. Je doet dit eenvoudig in MijnENGIE of in de ENGIE-app met de Termijnbedragcheck. Past je termijnbedrag niet meer bij jouw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je bij jouw afrekening niet voor onaangename verrassingen te staan.

Aan de slag met energie besparen

Energie besparen is niet alleen goed voor jouw zakelijke energierekening: je draagt ook bij aan een beter milieu. Weten welke energiebesparende maatregelen nou écht interessant zijn voor jouw branche? Wij hebben jouw bespaarkansen op een rijtje gezet!

Bespaarkansen per branche