gracht in stad van bovenaf

EB & ODE: dit wil je weten over de overheidsheffingen 2022

Wereldwijd neemt de vraag naar energie sterk toe. Dit zorgt ervoor dat zowel de variabele leveringskosten voor elektriciteit en gas als de vaste leveringskosten zijn gestegen. Normaal gesproken weten we op Prinsjesdag al wat de overheidsheffingen voor 2022 gaan zijn. Maar door de stijgende energieprijzen, heeft het kabinet een nieuw plan gemaakt om de hoge kosten te compenseren. Ook voor ondernemers. Maar hoe zit het precies met energie en belastingen? En wat merk je ervan in 2022?

 Ondernemen is vooruitkijken. Dat weet je als geen ander. Ook als het om financiën en kosten gaat, weet je graag waar je rekening mee moet houden. Zoals met energiebelastingen. Hiervoor verandert het één en ander in 2022. En dat zie je terug op jouw energierekening.

 Kijk voor een compleet overzicht van de facturen en heffingen in onze app of MijnENGIE.

Termijnbedragcheck

De overheidsheffingen hebben invloed op je energiekosten. We adviseren je regelmatig te controleren of je termijnbedrag nog bij jou past. Je doet dit eenvoudig in onze app met de Termijnbedragcheck. Past jouw termijnbedrag niet meer bij jouw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je bij de jaarafrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Doe de Termijnbedragcheck
Check je termijnbedrag in de app

Jouw energierekening

Bij ENGIE vertellen we je graag over energiezaken. Want wat wij je vertellen, hoef je immers zelf niet meer uit te zoeken. Zo is het wellicht goed om je eerst wegwijs te maken in jouw energierekening; wat staat er nu eigenlijk op? Naast verbruiks- en leveringskosten wordt er btw in rekening gebracht. Dat geldt voor elke factuur die je ontvangt of die je maakt en heeft niet direct met energie te maken. Wél specifiek voor energiezaken zijn de energiebelasting (EB) en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Deze heffingen zijn wettelijk vastgesteld en bij iedere leverancier gelijk.

De EB is een algemene heffing over het verbruik van gas en elektriciteit, dit gaat naar de algemene middelen van de overheid. De ODE is een heffing waarmee de overheid duurzame energieprojecten en innovaties ten behoeve van klimaattransitie financiert. Met deze post op jouw energierekening draag je dus direct bij aan duurzame projecten en subsidies zoals de SDE+.

Wat wijzigt er in 2022?

Door de stijgende energieprijzen, heeft het kabinet een nieuw plan gemaakt om de hoge kosten te compenseren. De wijzigingen zijn als volgt:

- De energiebelasting op elektriciteit daalt fors en de energiebelasting op gas stijgt heel licht

- De opslag duurzame energie- en klimaattransitie blijft nagenoeg gelijk

- De korting die je krijgt door de vermindering energiebelasting (heffingskorting) stijgt van € 461,62 (excl. btw) naar € 681,63 (excl. btw) per jaar. Een forse stijging van 48%

EB & ODE elektriciteit 2022 (excl. btw) 
Tot 10.000 kwh
 
tussen 10.000 en 50.000 kwh
EB elektriciteit
- € 0,05749 per kWh
- € 0,00803 per kWh
ODE elektriciteit
+ € 0,00050 per kWh
+ € 0,00070 per kWh

EB & ODE gas 2022 (excl. btw)

  TOT 170.000 M³
EB gas
+ € 0,01466 per m³
ODE gas  + € 0,00140 per m³

Image

Aan de slag met energie besparen

Energie besparen is niet alleen goed voor jouw zakelijke energierekening: je draagt ook bij aan een beter milieu. Weten welke energiebesparende maatregelen nou écht interessant zijn voor jouw branche? Wij hebben jouw bespaarkansen op een rijtje gezet!

Bespaarkansen per branche

Gasverbruik ontmoedigen

De gedachte achter de hogere belastingen op gas is uiteraard dat we er met ons allen minder van gaan gebruiken. En dat er vaker gekozen wordt voor duurzame elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Oftewel, de overheid wil dat je zuiniger en efficiënter omgaat met energie. En dat is natuurlijk een mooi én noodzakelijk streven. We hebben immers serieuze afspraken gemaakt met het Klimaatakkoord.

Door de compensatie van de overheid op de energiebelasting voor elektriciteit, voorheen heffingskorting genoemd, stijgt de korting van € 461,62 naar € 681,63 excl. btw per jaar. Dit betekent een forse stijging van 48%.

Wat betekent dit voor jou?

Dit betekent concreet:
- Een stijging van belastingen op gas
- Een verhoging én een verlaging van belastingen op elektriciteit
- Vermindering energiebelasting voor elektriciteit gaat omhoog 

Een rekensommetje dus. Hoe dat er straks onderaan de streep uitziet?
Iedereen krijgt te maken met stijgende tarieven, ook jij als ondernemer. Tegelijk is er in 2022 die compensatie vanuit de overheid. Bij een gemiddeld zakelijk energieverbruik blijven jouw kosten al met al redelijk in balans, of ze worden zelfs wat lager. Heb je echter relatief een hoger gasverbruik? Dan zal de factuur merkbaar gaan stijgen. Dit geldt ook voor stroomverbruik, maar de impact hiervan op jouw factuur zal kleiner zijn. Waar het op neerkomt: meer verbruiken is meer betalen.