Energieadviseurs Erwin en Bryan

Alles over de overheidsheffingen 2023

Ondernemen is vooruitkijken. Dat weet jij als geen ander. Ook als het om financiën en kosten gaat, weet je graag waar je rekening mee moet houden. Zoals met energiebelastingen. Hiervoor verandert het één en ander in 2023. Voor energiebelastingen golden er in 2022 bijvoorbeeld een aantal tijdelijke verlagingen ter compensatie van de hoge energieprijzen. In 2023 vervallen deze als gevolg van het prijsplafond dat in 2023 geldt.

De overheidsheffingen wijzigen ieder jaar op 1 januari en deze wijziging geldt voor alle contracten: variabel én vast. Kijk voor een compleet overzicht van de facturen en heffingen in onze app of MijnENGIE

Jouw energierekening

Bij ENGIE vertellen we je graag over energiezaken. Want wat wij je vertellen, hoef je immers zelf niet meer uit te zoeken. Zo is het wellicht goed om je eerst wegwijs te maken in jouw energierekening; wat staat er nu eigenlijk op? Naast verbruiks- en leveringskosten wordt er btw in rekening gebracht. Dat geldt voor elke factuur die je ontvangt of die je maakt en heeft niet direct met energie te maken. Wél specifiek voor energiezaken zijn de energiebelasting (EB) en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Deze heffingen zijn wettelijk vastgesteld en bij iedere leverancier gelijk.

Energiebelasting, opslag duurzame energie en btw

De overheidsheffingen die jij over jouw energieverbruik betaalt, zijn energiebelasting en opslag duurzame energie. De EB is een algemene heffing over het verbruik van gas en elektriciteit, dit gaat naar de algemene middelen van de overheid. 

De ODE is een heffing waarmee de overheid duurzame energieprojecten en innovaties ten behoeve van klimaattransitie financiert. Met deze post op jouw energierekening draag je dus direct bij aan duurzame projecten en subsidies. Vanaf 2023 wordt de ODE samengevoegd met de energiebelasting. Deze wijziging heeft géén gevolgen voor de hoogte van jouw factuur, maar maakt deze wel overzichtelijker. 

Net als over jouw boodschappen in de supermarkt, betaal je daarnaast nog btw (belasting toegevoegde waarde). Voor energieproducten is die btw t/m december 2022 verlaagd naar 9%. Vanaf 1 januari 2023 is de btw weer 21%. 

Vermindering energiebelasting

Over een deel van jouw stroomverbruik hoef je geen overheidsheffingen te betalen. Dit noemen we de vermindering energiebelasting of heffingskorting. Het is een vast bedrag dat jaarlijks in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. De vermindering energiebelasting geldt voor locaties met een verblijfsfunctie, zoals jouw huis of kantoor. We verrekenen de vermindering energiebelasting op de jaarafrekening. Je vindt het terug onder het kopje "Overheidsheffingen elektriciteit".

Wat wijzigt er per 1 januari 2023?

Energiebelasting stroom 2023 (excl. btw)


Jaarverbruik
Energiebelasting per kWh
0 tot 10.000 kWh € 0,12599
10.001 tot 50.000 kWh € 0,10046
Vermindering energiebelasting € 493,27                                                               

Energiebelasting gas 2023 (excl. btw)

 Verbruik Energiebelasting per m3
0 tot 170.000 m3
€ 0,48980

Termijnbedragcheck

De overheidsheffingen hebben invloed op je energiekosten. We adviseren je regelmatig te controleren of je termijnbedrag nog bij jou past. Je doet dit eenvoudig in onze app met de Termijnbedragcheck. Past jouw termijnbedrag niet meer bij jouw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je bij de jaarafrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Check je termijnbedrag in de app
Image

Aan de slag met energie besparen

Energie besparen is niet alleen goed voor jouw zakelijke energierekening: je draagt ook bij aan een beter milieu. Weten welke energiebesparende maatregelen nou écht interessant zijn voor jouw branche? Wij hebben jouw bespaarkansen op een rijtje gezet!