Image

Verduurzamen met een CPPA

Bedrijven hebben een belangrijke rol in de energietransitie. Er zijn veel stappen die bedrijven kunnen nemen om hun CO2-uitstoot te verminderen. Een Corporate Power Purchase Agreement (CPPA) is een van de effectiefste manieren om het energieverbruik langdurig te verduurzamen. Een CPPA zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar draagt ook bij aan langdurige zekerheid van uw energiekosten. In dit artikel leggen we uit hoe een CPPA werkt en waarom het cruciaal is in de transitie naar een groenere toekomst.

Wat is een CPPA?

Een Corporate Power Purchase Agreement (CPPA) is een contract voor de inkoop van elektriciteit, meestal voor een lange termijn van 10 of 25 jaar (hoewel kortere termijnen ook mogelijk zijn). Grote bedrijven of organisaties kunnen een CPPA afsluiten met een producent van duurzame energie. Deze overeenkomst legt de voorwaarden vast voor de levering van groene elektriciteit. Zo staan er in een CPPA afspraken over de hoeveelheid te leveren elektriciteit, de prijs, de duurzame bron en het risicobeheer.

Lees meer over CPPA

Directe toegang tot duurzame elektriciteit

Bij een PPA wordt energie geleverd door een energieleverancier. Het verschil met Corporate PPA is de directe toegang tot duurzame energie. Met een CPPA krijgen bedrijven direct toegang tot aantoonbaar Nederlandse groene elektriciteit, van een specifiek zonne- of windpark. Het is zelfs mogelijk om energieproductie op eigen terrein plaats te laten vinden.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Groene energie

Hoe werkt een Corporate PPA?

Een Corporate Power Purchase Agreement is een tweezijdige contractuele overeenkomst die in essentie draait om de levering van groene elektriciteit tussen de duurzame energieproducent en de afnemer. Deze overeenkomst bevat belangrijke elementen zoals de contractduur, de hoeveelheid elektriciteit die wordt afgenomen, de prijsstructuur en de verdeling van verantwoordelijkheden met betrekking tot risicomanagement.

Betrouwbare energievoorziening dankzij 'sleeven'

Een belangrijk onderdeel van Corporate Power Purchase Agreements is het 'sleeven'. Dit proces zorgt dat een bedrijf, ondanks de fysieke levering van gemengde elektriciteit via het algemene net, toch kan bijdragen aan en gebruikmaken van hernieuwbare energie. Bij 'sleeven' koopt een bedrijf groene elektriciteit direct van hernieuwbare energieprojecten, zoals wind- of zonneparken. Om de inzet voor duurzaamheid te verifiëren, worden garanties van oorsprong gebruikt. Deze certificeren dat een hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit, gelijk aan het verbruik van het bedrijf, aan het elektriciteitsnet is toegevoegd.

Dit mechanisme zorgt ervoor dat bedrijven hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen realiseren door actief bij te dragen aan de groei van hernieuwbare energie, terwijl ze verzekerd zijn van een betrouwbare energievoorziening.

De voordelen van een CPPA

Een CPPA is een belangrijk instrument in de energietransitie en biedt voordelen voor bedrijven. We lichten het belang van CPPA’s toe.

 • Actief bijdragen aan de energietransitie
  De ambitie en noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen zijn enorm toegenomen. Energie-intensieve bedrijven hebben een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de energietransitie. Een Corporate Power Purchase Agreement stelt hen in staat om hun elektriciteitsverbruik voor een lange termijn te verduurzamen. Bedrijven dragen op deze manier actief bij aan de bouw van nieuwe zonne- en windparken.

 • Directe toegang tot duurzame energie
  Via een CPPA krijgen bedrijven directe toegang tot betrouwbare en gecertificeerde duurzame energie. Deze garantie van groene stroom stelt hen in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren en te voldoen aan de eisen van stakeholders en klanten die steeds meer belang hechten aan duurzaamheid.

 • Stabiliteit in energieprijzen
  Een zeer belangrijk voordeel van een Corporate PPA is de stabiliteit van de prijzen. Een CPPA biedt een vaste vooraf bepaalde prijs voor elektriciteit gedurende de contractduur. Dit geeft bedrijven de zekerheid van de energiekosten op lange termijn.

 • Risicobeheer 
  Met een CPPA neemt de producent van duurzame elektriciteit het risicobeheer op zich. Dit geeft bedrijven meer zekerheid.

 • Aantoonbaar duurzaam
  Door gebruik te maken van een CPPA kunnen bedrijven hun groene imago versterken. Het toont hun inzet voor duurzaamheid en maakt ze aantrekkelijker voor klanten, investeerders en stakeholders die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

Onsite en Offsite CPPA

Er zijn verschillende soorten Corporate PPA’s mogelijk. Een belangrijke afweging is de locatie waarop de energieproductie plaatsvindt.

Offsite Corporate PPA
Bij een Offsite Corporate PPA wordt energie op een externe locatie geproduceerd en via het elektriciteitsnet geleverd. Dit is ideaal voor klanten zonder de ruimte voor eigen duurzame energie-installaties zoals zonneparken of windturbines. Zo kunnen bedrijven alsnog duurzame energie op grote schaal afnemen, bijvoorbeeld van offshore windparken.

Onsite Corporate PPA
Een Onsite Corporate PPA betekent dat duurzame energie op locatie van de klant wordt opgewekt. ENGIE regelt ontwerp, installatie en beheer van bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines, wat klanten toestaat om zelf groene stroom te produceren en gebruiken

Image

Ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf

Bij ENGIE Zakelijk is het mogelijk om te kiezen voor een CPPA. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die bij uw situatie passen? Wij gaan graag met u in gesprek. 

Maak nu een afspraak