Image

'We zijn de goede weg ingeslagen'

Enkele jaren geleden opende Mirjam van 't Hul de deuren van haar eigen judoschool. Een lang gekoesterde wens. Na 30 jaar in dienst te zijn geweest bij een andere vereniging pakte ze deze mogelijkheid met beide handen aan.

Sinds de start van Judovereniging Zutphen, is de club flink gegroeid. Zo zijn er al meer dan 300 leden, van jong tot oud. 'En omdat we op een hoog wedstrijdniveau spelen, komen de leden niet alleen uit Zutphen, maar ook uit Doetinchem, Apeldoorn en zelfs Nijmegen!', vertelt Mirjam trots.

Image

Startsein

De liefde voor het vak waarmee Mirjam de judovereniging is begonnen, is te zien door het hele gebouw. Alles is zorgvuldig afgewerkt en het is echt haar judovereniging. Maar het is niet altijd zo geweest. Toen Mirjam net begonnen was met haar judoschool, kreeg ze regelmatig opmerkingen van mensen dat het koud was in het gebouw en dat zij het soms zelfs voelden waaien. Dat was het startsein waarmee een reeks verbouwingen werd gestart.

Verstandig investeren

Toen het duidelijk werd hoeveel er verbouwd moest worden, is er besloten om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Er is een nieuw dak op de vereniging gezet, alle lampen zijn vervangen door LED verlichting, ramen zijn vervangen door dubbelglas en overal zijn nieuwe radiatoren opgehangen. ‘Bezig zijn met het milieu is iets waar je als onderneming niet meer onder uit komt’, zegt Mirjam hierbij.

Tijdens de verbouwing is ook besloten om op kleinere schaal bezig te zijn met het milieu: plastic en papier wordt gescheiden en tijdens de evenementen, zoals sponsorlopen/wedstrijden, wordt er uit papieren bekers gedronken.

‘Ook liggen er zonnepanelen op het dak’, vertelt Mirjam verder. ‘De voetbalclub die hiervoor het pand huurde, heeft deze neergelegd. De zonnepanelen wekken best wat energie op, waardoor de energierekening omlaag is gegaan.’ Mirjam zou er graag nog meer zonnepanelen bij willen leggen, alleen is dit lastig door de bomen die om het gebouw heen staan.

'Mocht de gemeente beslissen om de bomen weg te halen, kan het heel interessant worden om het dak volledig vol te leggen met zonnepanelen. En misschien kan de stroomrekening dan wel volledig naar 0!'

Veel opgeknapt

Ouders zien vooral dat er veel is opgeknapt aan het gebouw, de oude radiatoren zijn weg en er zijn nieuwe zuinige verwarmings- en koelingssystemen opgehangen in de judoruimte. Maar de meeste verduurzaming heeft plaatsgevonden op onopvallende plaatsen, zoals dubbelglas en LED verlichting. ‘Het dubbele glas door het hele pand heeft erg geholpen, een groot gedeelte van de kou wordt daardoor buiten gehouden.’, vertelt Mirjam.

Image
Image

De juiste hulp

Mirjam geeft aan dat ze alle verduurzamingsmaatregelen niet alleen had gekund: ‘Ik heb veel gehad aan ENGIE, de monteur gaf advies en heeft de verduurzaming goed uitgevoerd’. Daarbij wil Mirjam als tip aan verenigingen meegeven dat het slim is om andere mensen in te schakelen: ‘Je moet tegen jezelf durven zeggen: waar heb ik verstand van en waarvan niet. Regel vervolgens mensen voor de dingen waar jijzelf geen verstand van hebt.’

Jouw sportclub verduurzamen

Met SportMatch helpen wij sportverenigingen met verduurzamen. In welke fase je club ook zit, wij kunnen je helpen. Met energieadvies, begeleiding, installatie en kennis over subsidies. Hoe kunnen we samen jouw club verduurzamen?