
De nieuwe Energiewet
De afgelopen decennia is het energiesysteem ingrijpend veranderd door de energietransitie. Terwijl het systeem verder vergroent, blijven de veranderingen zich opstapelen. Het wettelijke kader stamt nog uit het ‘grijze’ verleden: de Elektriciteitswet van 1998 en de Gaswet van 2000. Inmiddels zijn Europese regels en richtlijnen geactualiseerd én is in Nederland een klimaatakkoord aangenomen. De afgelopen jaren is daarom hard gewerkt aan een nieuw wetsvoorstel voor een energiewet die past bij dit snel veranderende energielandschap. Wat is deze nieuwe “Energiewet”? Waarom is deze nodig? En wat zijn de veranderingen?
Geschatte leestijd: 5 minuten
Wat is het doel van de nieuwe Energiewet?
De nieuwe Energiewet heeft als doel de energietransitie te versnellen door de Nederlandse wet- en regelgeving beter aan te laten sluiten op die van Europa, energie-afnemers te bewegen in actie te komen en deel te nemen aan de energietransitie en tegelijkertijd de consument daar beter in te beschermen. Dit gebeurt onder meer door de bestaande Elektriciteitswet en Gaswet samen te voegen, wat zorgt voor een eenduidig wettelijk kader voor regelgeving.
Die eenduidigheid is belangrijk, omdat verschillende vormen van energie niet los van elkaar staan in de energietransitie. Zo kunnen huishoudens en bedrijven zowel elektriciteit als groen gas of waterstof nodig hebben. Het is belangrijk dat deze energiedragers niet onderling met elkaar concurreren als gevolg van wet- en regelgeving, maar dat de keuze wordt gebaseerd op de specifieke situatie van huishoudens en bedrijven. De nieuwe Energiewet maakt dit mogelijk.
In de wet staan verder enkele generieke hoofddoelen omschreven die de nieuwe Energiewet moet helpen bereiken: een betaalbare en betrouwbare energievoorziening, en een CO2-arm en veilig energiesysteem dat past binnen het bredere ruimtelijke beleid.
Inhoudsopgave
Podcast: nieuwe Energiewet
De zes pijlers van de nieuwe Energiewet

Wanneer gaat de nieuwe Energiewet in?
De nieuwe Energiewet is op dinsdag 10 december 2024 goedgekeurd door de Eerste Kamer en gaat op 1 januari 2026 van kracht. De invoering vindt gefaseerd plaats. Sommige onderdelen treden direct na publicatie in de Staatscourant in werking, terwijl andere later volgen. Dit geeft bedrijven en organisaties voldoende tijd om zich goed voor te bereiden.
Naast de wet zelf werkt het ministerie van Klimaat en Groene Groei aan het Energiebesluit: de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). In het Energiebesluit worden de regels van de wet verder uitgewerkt. Het concept van het Energiebesluit is al gepubliceerd.
Ook worden er drie ministeriële regelingen (MR) opgesteld. Deze regelingen zijn verdeeld in een algemene regeling, een regeling voor meten en een regeling voor data. Deze aanvullende regels vullen de wet aan met praktische details en worden in nauwe samenwerking met de sector ontwikkeld.
Nu na jaren van voorbereiding de invoeringsdatum vastligt, is één ding zeker: de nieuwe Energiewet vormt een belangrijk fundament voor de energietransitie en een toekomstbestendig energiesysteem in Nederland.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.