Greenhouse Gas Protocol: wat is het?
Door een groeiend aantal regels rondom verduurzaming is het voor bedrijven steeds belangrijker om hun broeikasgasemissies goed in kaart te brengen en te beheersen. Het Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol) helpt bedrijven om deze emissies te meten, rapporteren en te verminderen. In dit artikel leggen we uit hoe het GHG Protocol bedrijven ondersteunt bij het verminderen van hun uitstoot en het behalen van duurzaamheidsdoelen.
De richtlijnen van het Greenhouse Gas Protocol
Het Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol) biedt duidelijke richtlijnen waarmee bedrijven hun emissies op een consistente manier kunnen rapporteren. De belangrijkste richtlijnen zijn de Corporate Standard en de Scope 3 Standard. De Corporate Standard richt zich op directe emissies (Scope 1) en indirecte emissies (Scope 2). De Scope 3 Standard geeft bedrijven inzicht in de indirecte emissies in hun waardeketen, zoals uitstoot door leveranciers of bij het gebruik van hun producten door klanten.
Deze richtlijnen worden wereldwijd gebruikt en helpen bedrijven om emissies nauwkeurig te meten en transparanter te rapporteren. Dit draagt bij aan het halen van duurzaamheidsdoelen en helpt bedrijven te voldoen aan nieuwe regels, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Het volgen van deze richtlijnen is vrijwillig, maar steeds meer bedrijven zien de voordelen: het biedt een compleet overzicht van hun emissies en helpt hen om strategische keuzes te maken om deze te verlagen.
Scope 1, 2 en 3 emissies
Het Greenhouse Gas Protocol verdeelt de emissies (gassen die schadelijk zijn voor het klimaat) op in drie categorieën: scope 1,2 en 3 emissies. Deze indeling helpt bedrijven om een volledig beeld te krijgen van hun ecologische impact en gerichte stappen te zetten om hun uitstoot te verminderen.
Scope 2-emissies verlagen met groene elektriciteit
In scope 2 van het Greenhouse Gas Protocol valt de uitstoot van de voor u opgewekte elektriciteit. Door over te stappen van grijze naar groene elektriciteit verlaagt u dus direct uw scope 2-emissies. De herkomst van groene elektriciteit wordt geverifieerd met Garanties van Oorsprong (GvO's). Deze groencertificaten tonen aan waar, wanneer en hoe de elektriciteit is opgewekt uit hernieuwbare bronnen.
Groenladder: de mogelijkheden van groene elektriciteit
De mogelijkheden van groene elektriciteit
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge